TAKKNEMLIG: Karin er glad for at kjæresten Peter beholdt roen under dramaet. Foto: Kai Rehn
TAKKNEMLIG: Karin er glad for at kjæresten Peter beholdt roen under dramaet. Foto: Kai Rehn Vis mer

Allergi

- Skjønte at jeg ikke ville overleve uten hjelp raskt

Karin (38) fikk allergisjokk av thai-rett - leppene hovnet opp og hun fikk ikke puste.

Karin Lageson (38) forhører seg nøye om hva kakene inneholder når vi bestiller på kafeen. Hun må være veldig forsiktig med hva hun spiser etter det voldsomme allergisjokket som var nær ved å koste henne livet for et drøyt år siden.

– Jeg blir redd så fort jeg synes det stikker til i halsen etter at jeg har spist eller ­drukket noe. Da kjenner jeg panikken på nytt.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

Det var i mars i fjor at Karin og kjæresten Peter Brandberg (51) hadde gått en lang tur i det vakre vinterværet i området rundt Habo ved Vättern ­i ­Sverige, der de bor: – Det var vinter og kaldt, men likevel deilig, så vi hadde vært ute litt lenger enn vi hadde planlagt. Tiden løp av gårde, og vi bestemte oss for at det var enklere å bestille mat hjem fra en kinesisk restaurant i stedet for å lage noe selv.

Karin og Peter har spist mat fra denne restauranten flere ­ganger og har alltid vært fornøyd.

– Jeg har aldri hatt noen allergiske reaksjoner tidligere. Jeg har reist mye i utlandet og blant annet vært i Thailand, India og Japan. Jeg har kunnet spise alt mulig uten at det har skjedd noe.

Nå bestilte Karin en rett med reker, peanøtter og soya. Riktignok er det tre matvarer som er kjent for å forårsake allergiske reaksjoner, men hun hadde spist den retten mange ganger før uten at det har skjedd noe. Og skalldyr elsker hun.

Hovnet opp

Men denne dagen reagerte ikke kroppen hennes som tidligere. En halvtime etter at hun og Peter hadde spist, kjente Karin at det stakk til i leppene.

– Da var jeg alene hjemme, ettersom Peter hadde dratt på jobben for å fikse noe. Først trodde jeg prikkingen tydet på at jeg hadde fått litt frostskader i ansiktet, vi hadde jo gått en lang runde i det kalde været.

Men litt senere kjente Karin at leppene hennes begynte å hovne opp.

– Jeg gikk på badet og smurte dem med leppepomade. Men prikkingen fortsatte, og da jeg gikk på badet tredje gang for å smøre leppene, oppdaget jeg at de var helt opphovnet, nesten dobbelt så store som normalt.

Det som så hendte, var som hentet fra en skrekkfilm.

– Jeg løftet hånden for å klø meg i øyet, og da hovnet det opp så voldsomt at det ble helt klistret igjen, forteller Karin, som til sin store skrekk bevitnet hele forløpet i baderomsspeilet.

LES OGSÅ: Du kan være allergisk uten å vite om det

Bare noen sekunder senere kjente hun at hun hovnet opp i halsen og fikk problemer med å puste.

– Det var da panikken kom. Jeg forsto at jeg hadde fått ­allergisjokk og at situasjonen var veldig alvorlig.

Hun ringte Peter.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke ringte etter ambulanse med en gang, men jeg tenkte ikke helt klart.

Peter var akkurat på vei inn oppkjørselen da Karin ringte.

MER FORSIKTIG: Etter skrekkopplevelsen med kinamaten, er Karin blitt forsiktig med hva hun spiser av ferdigmat. Her med hunden Sigrid, av rasen lagotto romagnolo. Foto: Kai Rehn
MER FORSIKTIG: Etter skrekkopplevelsen med kinamaten, er Karin blitt forsiktig med hva hun spiser av ferdigmat. Her med hunden Sigrid, av rasen lagotto romagnolo. Foto: Kai Rehn Vis mer

– Jeg bare skrek at jeg hadde fått et allergisk sjokk og at han måtte kjøre meg til sykehus. LES OGSÅ: Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

Fikk ikke puste

Kledd i koseklær hoppet hun inn i et par sko og løp ut til Peter. Men da hun satte seg i bilen, kjente hun hvordan ­halsen snørte seg sammen og at hun fikk stadig mer vondt for å puste.

– Vi rakk bare kjøre to kvartaler før jeg skjønte at dette ikke ville gå, at jeg ikke ville overleve uten å få hjelp raskt. Jeg rev opp mobilen og ringte 112.

Heldigvis fantes allerede en ambulanse i nærheten.

LES OGSÅ: Fikk alvorlig allergisk reaksjon på ibuprofen

– Nå var jeg blitt hysterisk, ettersom jeg ikke fikk luft. Operatøren sa til meg at jeg måtte forsøke å ta det rolig og trekke pusten dypt. Men det var ikke lett, for meg føltes det som at jeg holdt på å dø.

I ambulansen fikk Karin en adrenalinsprøyte i magen. ­Takket være den og andre ­legemidler klarte ambulanse-personellet å oppheve den allergiske reaksjonen, men Karin lå likevel til observasjon i sju timer på sykehuset i Jönköping.

Forsto alvoret

Da hun sent på kvelden fikk komme hjem igjen, visste hun godt hvor nære døden hun hadde vært.

– Det er flaks at Peter er så rolig og trygg i en slik situasjon. Han gjorde alt for at jeg ikke skulle være redd og viste ikke med én mine at han selv var bekymret, sier hun og klemmer kjæresten.

Ennå er ikke årsaken til ­sjokket ferdig utredet.

Redselen for å rammes av et nytt allergisjokk er der hele tiden, selv om det verste har lagt seg nå.

LES OGSÅ: Anne-Berit hadde omfattende matintoleranse

Mens hun venter på medisinske allergitester, har Karin prøvd seg forsiktig fram til hva hun kan spise.

– Heldigvis har jeg kunnet spise skalldyr igjen, og det har gått bra. Jeg har også spist soya uten problemer, men nøtter ­holder jeg meg helt unna.

Legen må utrede

Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup.
Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup. Vis mer

Helsefaglig rådgiver i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup, får mange henvendelser fra folk som har reagert allergisk på blant annet nøtter.

– De aller fleste som får denne formen for allergi får kun milde til moderate symptomer fra hud eller mage/tarm., sier hun.

Noen kan oppleve kløe i øyne og munn, mens ­enkelte opplever det samme som Karin, og får ­alvorlige symptomer som kan utvikle seg til anafylaksi med pusteproblemer, ­hevelser og blodtrykksfall.

– Vi anbefaler alle som har hatt en eller annen form for reaksjon å avstå fra det de har reagert på, frem til de har blitt grundig utredet av en lege, forteller Bistrup.

Er man allergisk er det viktig å holde seg unna mat som inneholder det man ­reagerer på. Det betyr at man alltid må sjekke hva maten inneholder før man spiser, og eventuelt spørre de som har laget den, hvis man er usikker. Det er også viktig å informere omgivelsene om at man har en ­matallergi, sier Bistrup.

De med alvorlig allergi må alltid ha med seg en adrenalinpenn, i tilfelle uhellet ­skulle være ute, påpeker hun.

– Mange opplever diagnosen som veldig begrensende, spesielt hvis de er mangelfullt utredet og ikke har fått god nok informasjon. Da er det viktig å ­oppsøke hjelp så man lærer seg å leve med allergien.

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: