Sandra Lyng ut mot kroppspress

– Skremmende at man kan endre slik på utseendet

Reaksjonene lot ikke vente på seg da artist Sandra Lyng la ut før- og etterbilde.

FØR OG ETTER. Artist og Influencer Sandra Lyng viser hvor mye man kan endre utseendet ved hjelp av filter og apper. FOTO: Skjermdump Instagram @Sandralyng
FØR OG ETTER. Artist og Influencer Sandra Lyng viser hvor mye man kan endre utseendet ved hjelp av filter og apper. FOTO: Skjermdump Instagram @Sandralyng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Artist og låtskriver Sandra Lyng la nylig ut et innlegg på Instagram som på kort tid har skapt stort engasjement.

Den folkekjære artisten slo gjennom i 2004 i «Idol», og har siden vært fremme i media både som artist og låtskriver, og nå som barnebokforfatter. I 2018 ble hun mor til Sander.

Den siste tiden har hun brukt sosiale medier flittig til å framsnakke kvinnekroppen i alle dens former, og til å hylle endringene kroppen går gjennom i løpet av livet.

I flere innlegg på @Sandralyng, tar hun til motmæle mot de krav som stilles til kvinner om hvordan vi bør se ut.

Stor forandring

I et nytt innlegg, publisert i 10. august kaster Lyng seg inn i debatten omkring filter og manipulering av bilder, og viser før- og etterbilde av seg selv, der hun har manipulert utseendet ved hjelp av en app.

Under introen «Meg vs ikke meg» skriver Lyng:

Her har jeg brukt en app for å endre på trynet mitt. For å fjerne en kvise, retusjere bort det de så pent kaller «fine linjer». Tatt bort det lille blå under øynene. Fått større øyne. Sterkere farge på øynene. Smalere nese. Hevet øyebryn. Gyldnere hud. Større lepper og smalere kjeve

Se dette innlegget på Instagram

Meg vs ikke meg Her har jeg brukt en app for å endre på trynet mitt. For å fjerne en kvise, retusjere bort det de så pent kaller «fine linjer» Tatt bort det lille blå under øynene Fått større øyne Sterkere farge på øynene Smalere nese Hevet øyebryn Gyldnere hud Større lepper og smalere kjeve Det florerer av sånne retusjerte bilder på SoMe. Og det er vanskelig å se hvilke bilder det er blitt endret på. Hvordan tror vi det får unge som fortsatt leter etter identiteten sin, som gjerne vil være bra nok, kul nok, pen nok seg til å føle ? Hva gjør det med oss alle når vi ser oss i speilet og ser noe helt annet enn det «alle» andre ser ut? Kanskje vi spør oss selv de stygge spørsmålene med de negativt ladet ordene (ref min forrige post): Hvorfor er det bare meg som har «cellulitter» «uren hud» «strekkmerker» ect. Hva er det jeg gjør annerledes eller enda verre: hva er det jeg gjør feil? Det er helt topp at Barne- og familieminister Ida Lindtvedt Røse @idalindtveitrose @regjeringen nå vil komme med lovforslag der de foreslår blant annet en plikt for annonsører til å merke reklame der kroppsfasongen til personen i reklamen er endret ved retusjering. Med mer. Men det vil jo fortsatt skje retusjering og endring på kropp i hytt og gevær både fra influencere og privatpersoner. Å forbanne retusjeringsapper kan nok være krevende og ta tid. Så jeg har et forslag: Så hva med at vi som påvirker/Influencere må skrive RETUSJERT eller REDIGERT når det er endret på noe? Slik vi skriver REKLAME/ANNONSE? En idé kanskje?

Et innlegg delt av Sandra Lyng (@sandralyng)

Fjern virkelighetsoppfatning!

Forandringen er åpenbar, og reaksjonene fra fansen har ikke latt vente på seg:

«Skremmende at man kan endre slik på utseende. Men må si, MYE vakrere uten retusjering», skriver en.

En annen kommenterer:

«Utrolig viktig å belyse».

En tredje skriver:

«Fantastisk Sandra er så enig! Vi får en helt fjern virkelighetsoppfatning, når det naturlige blir unaturlig. Og barn og unge er så sårbare, heia deg som tar opp dette»

Influencere må merke bilder!

Sandra Lyng, som har over hundre tusen følgere på Instagram, deler i innlegget et helt konkret forslag til hvordan influencerne kan bli ærligere overfor følgerne:

«Så hva med at vi som påvirker/Influencere må skrive RETUSJERT eller REDIGERT når det er endret på noe? Slik vi skriver REKLAME/ANNONSE? En idé kanskje?».

KK tok en telefon til Sandra Lyng, som sier følgende om ideen:

– Hadde ikke det vært kult, om bildene måtte merkes med manipulert? Da slipper vi jo å lure følgerne, sånn at de ikke tror at det er oppnåelig å se ut sånn.

Hun sier at hun selv ikke har brukt slike apper på mange år, og at hun ble overrasket over hvor enkelt det var å manipulerer utseendet:

Det meste som legges ut på sosiale medier gir et falskt bilde. Få ting av det du ser hos Hollywood-profilene er ekte. Det er få ting som ikke er fikset på. Enten er det redigert, retusjert, eller operert.

Dårlig selvtillit

Hun mener det på skjermene til unge jenter i dag ustanselig dukker opp manipulerte bilder, og at dette skaper dårlig selvbilde.

– Dårlig selvbilde kan jo gå ut over psykisk helse. Man føler aldri at man blir god nok eller flink nok. Jenter sparer konfirmasjonspengene sine til å fikse på utseendet, istedenfor å se at det unike ved dem gjør dem spesielle.

Hun har selv gått mange år i terapi, men sier holdningene til utseende og hvordan hun ønsker å fremstille seg snarere stammer fra levd liv og erfaring.

– Etter at jeg ble mor endret det seg veldig, og jeg kjente enda mer på ansvaret. Gud så slitsomt! Ikke bare skal vi lage et menneske inni oss, i tillegg skal vi sprette tilbake og være akkurat som før. Men alle de kroppslige forandringene er jo normale. Hvordan kan det være feil med strekkmerker og cellulitter, når de aller fleste har dem? Og er det ikke rart at vi som 30-åringer skal føle at vi er gamle, når vi knapt har levd en tredjedel av livet. Hva skjer når vi er 60, da?

Bevisst ansvar

Ifølge Lyng har hun vært bevisst på at hun har et ansvar helt siden hun slo gjennom i «Idol»:

– Jeg har tenkt på det som om jeg har en lillesøster. Hvordan ville jeg snakket til henne? Jeg har forsøkt å dele ekte bilder. Jo, jeg velger bilder der jeg føler meg bra, men jeg redigerer dem ikke. Jeg fokuserer på sunnhet og ektehet, kroppslig og mentalt. At det er er helt ok å vise sine feil og å gråte. At alle blir lei seg. Det er det barnebøkene mine også handler om.

Corny

Sandra har gitt ut to bøker om enhjørningen Corny, og snart kommer det to til, samt et aktivitetshefte. Cornys horn skifter farge, alt etter hva slags følelser han har, og han viser dermed følelsene sine for hele verden:

– Dette er jo helt motsatt av hvordan det var da jeg vokste opp. Hvis man for eksempel ble innlagt for depresjon, fikk jeg inntrykk av at dette ble sett på som galskap, sier Sandra.

Bekymret for de unge

Lyng har vært åpen om at hun har hatt perioder i livet som ikke har vært like lette:

– Jeg har slitt med dårlig selvtillit, og det tok lang tid før jeg skjønte hvor lite utseende betyr.

Hun sier hun bekymrer seg for barn og unge som er på leting etter identiteten sin, og som må måle seg opp mot manipulerte bilder:

– Om man vil endre på kroppen sin på bilder, så værsågod, men merk bildene sånn at unge jenter ser at dette ikke er din normale kropp. Så slipper de å føle seg unormale.

Hun mener samtidig man ikke skal være redd for å av-følge de kontoene som får deg til å føle seg dårlig:

– Er det noe jeg har lært i livet er det at man har ansvar for sin egen lykke. Ingen kan fikse det for deg.

– Det er så skummelt!

Også influencer Janka Polliani har gått ut mot bildemanipulering. Under en video på Instagram i juli skrev hun til sine 150 000 følgere:

«I denne videoen ser du meg gå ned i vekt, bare ved hjelp av en app. Det er så skummelt at folk faktisk gjør dette med de fleste bildene de legger ut».

I den fire minutter lange snutten kritiserer hun bruk av apper som gjør veien til et flunkende nytt utseende kortere og mer lettvint enn noensinne.

Polliani bruker et bilde av seg selv for å demonstrere ovenfor sine nærmere 150.000 følgere hvor enkelt det er.

I forbindelse med videoen sa Polliani til KK:

– Da jeg vokste opp, var det bare de som hadde skikkelig peiling på Photoshop – i magasiner eller på reklameplakater – som kunne retusjere på denne måten, men nå er det tilgjengelig for alle og lettere enn noensinne. 10-åringer kan få det til.

Hun utdypet:

– Jeg synes det er på tide at folk våkner opp! Det gjelder så klart influencere, men også andre der ute som ikke har en stor følgerskare som er med på å normalisere denne typen retusjering, sa Polliani til KK.

Støtter ministeren

Sandra Lyngs forslag om merking av manipulerte bilder støtter Barne- og familieminister Ida Lindtvedt Røse og regjeringens påbegynte lovforslag om å endre markedsføringsloven for å motvirke kroppspress.

I det kommende lovforslaget foreslås blant annet plikt for annonsører til å merke reklame der kroppsfasong er endret ved retusjering. Og at plikten også vil gjelde for påvirker-bransjen når den formidler retusjert reklame.

Sandra Lyng har følgende å si til unge i dag som føler kroppspresset:

– Omfavn det som er unikt og annerledes med deg. Det er ingen som kommer til å si begravelsen din: «Hun så jammen ung ut da hun var 30!». Det du kommer til å huskes for er de gode ideene dine. At du fikk andre til å le. At du skapte noe.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer