Vigdis Hjorth

– Skulle jeg skjære i meg selv for at en mann skulle like meg?

Før jaktet hun menn på brune puber og var på nakenfester. I dag er Vigdis Hjorth (63) opptatt av noe helt annet.

LØGN: I Vigdis Hjorths nye bok oppdager hovedpersonen at moren lyver og pynter på sin egne barn. Også Vigdis har gjort seg sine erfaringer med løgn. FOTO: Maria Kleppe Vihovde/Cappelen Damm
LØGN: I Vigdis Hjorths nye bok oppdager hovedpersonen at moren lyver og pynter på sin egne barn. Også Vigdis har gjort seg sine erfaringer med løgn. FOTO: Maria Kleppe Vihovde/Cappelen Damm Vis mer
Publisert

En leilighet i Oslo på tidlig 70-tall. Festen er i gang, med gryterett og sette-vin. Litt sjenerte Vigdis, fra et besteborgerlig hjem og uten akademikerforeldre, sitter blant frigjorte Blindern-studenter, som har drøssevis av seksuelle erfaringer og AKP-ml-kjærester. Vigdis føler seg som en nonne.

Plutselig foreslår noen av de skal kle av seg. For kroppen er jo så naturlig! Ja, egentlig kan man jo kle seg naken mange plasser. På tur, på ferie, på sykkeltur.

– De unge kvinnene begynte å snakke om at de ofte tok av seg på fest, sier Vigdis Hjorth (63).

– Jeg tenkte at jeg aldri ville ha tatt av meg klærne på fest, og det forbauset meg litt. Hvorfor? Følte jeg meg styggere enn de andre? Var jeg så mye mer usikker? Hjemme begynte jeg å skrive i dagboken: Det er ikke det at jeg ikke vil ta av meg på fest. Det er det at jeg ikke vil ta på meg rollen som naken dame på fest. Hvordan sitter man? Hvordan går man rundt? Kan man sitte og diskutere politikk naken?

Hun rister på hodet:

– Du blir jo tvunget til å tenke på kroppen din hele tiden. Du blir helt ufri. Sånne setninger kan løse opp floker i meg selv, følelsesmessige og intellektuelle. Å lese og skrive er et overlevelsesverktøy for meg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer