Nina Sundby

Skulptør Nina Sundbye: - Man tror alltid at neste skulptur skal bli bedre

En av Norges mest kjente fotografer - Morten Krogvold, intervjuer en av Norges mest kjente skulptører.

DRIFTIG DAME: Nina Sundbye har skapt nærmere 70 portretter gjennom sitt liv som skulptør.  Foto: Morten Krogvold
DRIFTIG DAME: Nina Sundbye har skapt nærmere 70 portretter gjennom sitt liv som skulptør. Foto: Morten Krogvold Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KUNST: Morten Krogvold, en av våre mest kjente fotografer i Norge, møter skulptør Nina Sundbye for å samtale om livet og kunsten.

Nina Sundby sier med et smil at det begynner å tetne seg til med hennes skulpturer i Oslo nå. Med sin helt særegne modelleringsteknikk har hun fanget både Ibsens og Hamsuns kvinner og skapt nærmere 70 portretter. Det er det bakenfor hun vil nå.

– Jeg elsker å komme inn i billedhuggeratelierer. Her ser du prosessen og kampen med materialet, sier fotograf Morten Krogvold begeistret da han ankommer Nina Sundbyes atelier på Blindern.

Tetner til i Oslo

Her har hun vært siden 1978. I mellomtiden har det skjedd store forandringer med kunstnertypen, konkluderer Krogvold og Sundbye fort.

– Kunstnerne var annerledes den gangen. Det var mer galskap. Nå jogger de og henter barn klokka fire, og det er sandkasser og helsestudiomedlemskap, ler Krogvold mens vi balanserer ned trappen og er plutselig omgitt av hundretalls modeller og byster – og en kaktus med hjerter. 

Her er en langstrakt Leif Juster, Ibsens Nora som danser tarantella og Hedda med pistolen, Hamsuns Victoria med boken trykket til brystet, en 95 år gammel og forfengelig Sigrid Welhaven som ikke ville ligne komponisten Sæverud, åtte musikanter fra en bro på Bekkestua, Norges første kvinnelige prest, en helt ny Bjørnstjerne Bjørnson-pris til Kunstnerforeningen, forfatteren og aktivisten Kim Friele, teatrenes Heddapris, 20-kroningen med Ibsen fra 2006 og en sårbar Aud Schønemann, avduket i 2010, som vaskekjerringa Lilly Hansen i komedien Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer