Tordis Ørjasæter

– Skyldfølelsen er plantet i oss, som arvesynden

Som ung mor fikk Tordis (94) skylden for sønnens autisme.

TORDIS ØRJASÆTER: I en alder av 94-år er hun ute med nye bok. «Vi er ikke alene« ser på annerledesbarnet i litteraturen – Jeg har skrevet boken for å si at det ofte går bedre enn vi tror, sier Tordis, som selv har en sønn med autisme. FOTO: Astrid Waller
TORDIS ØRJASÆTER: I en alder av 94-år er hun ute med nye bok. «Vi er ikke alene« ser på annerledesbarnet i litteraturen – Jeg har skrevet boken for å si at det ofte går bedre enn vi tror, sier Tordis, som selv har en sønn med autisme. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Tordis satt i auditoriet da det autistiske barnet ble vist frem for studentene. Året var 1952, og foreleseren hadde tatt med seg gutten for å demonstrere hvordan avviket kunne arte seg. Gutten løp frem og tilbake i vill fart, og ikke bare fant Tordis framvisningen upassende, i tillegg ga det henne angst. For tenk om hun selv en gang fikk et slikt barn?

Tre år senere lå hun med sin førstefødte i armene. Staute Dag Tore, som saktens måtte være penere enn de fleste barn. Livet smilte til Tordis og Jo. De hadde møttes tre år tidligere, da Tordis var 25. Jo hadde studert i Amerika og jobbet på Universitetet i Oslo, Tordis studerte spesialpedagogikk, og kjærligheten blomstret i Etterkrigs-Norge. Svangerskapet og fødselen hadde bydd på utfordringer, men snart trillet Tordis lille Dag Tore på tur, sammen med tre andre nybakte mødre i Bærum.

Det var ikke før år senere de skjønte at noe ikke stemte. I barnehagen lurte de på om Dag Tore muligens snakket hjemme? Nei, sa Tordis, det var ikke mange ordene, men han var vel kanskje mer lik Jo, den sindige Gudbrandsdølen, enn snakkesalige henne?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer