Knekkebrød

Slank med knekkebrød

Knasende godt, hjemmelaget knekkebrød med mettende pålegg! Dette kan du spise og likevel gå ned i vekt. Her får du oppskrifter og tips!

– Når jeg skal ha familie og venner på overnattingsbesøk, baker jeg lavkarboknekkebrød og lavkarbobrød. Da kan jeg dekke til frokost og lunsj med brød og pålegg, slik mange pleier å ha det. Når jeg først baker, lager jeg store porsjoner. Og har jeg først knekkebrød i huset går de fort unna fordi de er så gode! sier legen Sofie Hexeberg. Hun har med knekkebrødoppskrifter i flere av kokebøkene sine.

Blodsukkeret stiger ikke
Fordelen med knekkebrød uten mel – lavkarboknekkebrød – er at blodsukkeret ikke stiger, slik det gjør når du spiser vanlig knekkebrød. Mange overvektige har insulinresistens, og tåler derfor ikke karbohydrater så godt.
  
– Lavkarboknekkebrødene har så mye smak at jeg ofte bare har masse godt smør på. Men jeg topper det gjerne med hardkokt egg, skinke, makrell i tomat, røkelaks og lignende. Jeg bruker ost innimellom, men jeg har kuttet ut melkeprodukter i det daglige, forteller Sofie.

Holder seg lenge
Fordelen med dette knekkebrødet er at er enkelt å lage, holder seg lenge i en boks, er lett å ta med seg når man er i farta og ikke minst – lavkarboknekkebrød inneholder ikke gjær og gluten. Dessuten er knekkebrød basert på frø og nøtter rike på mineraler og nyttige fettsyrer.

Bruk bakepapir
– Knekkebrødene er lettere å få tynne og sprø når man har et oljepenslet bakepapir over og under deigen før man kjevler ut, sier Sofie.

Man kan kjevle ut oppå stekebrettet, eller på benken og dra den utkjevlede deigen oppå stekebrettet. Det øverste bakepapiret fjernes før steking.

Hun anbefaler også å bruke litt forskjellige nøtter og frø når du baker, for variasjon i smak og næringsstoffer.

 

image: Slank med knekkebrød

Sofies frøknekkebrød
(2 porsjoner)

Sprinkle gjerne litt olivenolje og dryss litt havsalt og 1–2 ts tørket rosmarin/timian over  før steking!
Oppskriften er hentet fra boken  «Frisk med lavkarbo - frokost og lunsj» (Cappelen Damm).

125 g mandler/nøtter
3 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 ss fiberhusk
1 ts salt
5 dl vann

Mal mandler/nøtter til fint mel eller bruk ferdig mandelmel.

Rør sammen alle ingrediensene i en bolle, og la røren svelle i ca. 10 minutter.

Bruk en slikkepott, og fordel deigen utover på bakepapir på to stekebrett.

Skjær deigen i ruter til små knekkebrød.

Stek begge brettene i varmluftsovn ved 160° i 35 minutter. Bytt plass på stekebrettene, og stek videre i 35 minutter.

Åpne ovnsdøren, og la knekkebrødene tørke på ettervarmen.

Ta knekkebrødene opp på rist og bryt i biter. Avkjøl og oppbevar dem i tett boks. 


 

image: Slank med knekkebrød

Knekkebrød med spelt
(12 biter)
Dette er et lettbakt, sprøtt knekkebrød. Det inneholder noe spelt og dermed litt karbohydrater, men mange kalorier blir det ikke pr. bit.  

1 dl sammalt spelt
1 dl siktet speltmel
1 dl solsikkekjerner
½ dl hele linfrø
½ dl sesamfrø
1 ts salt
½ dl rapsolje
2 ½ dl vann

Mål opp de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett oljen.

Varm vannet og hell det i bollen. Rør til en glatt deig med litt klissete konsistens.

Fordel røren jevnt ut på bakepapir, ca. 30 x 40 cm. Kjennes deigen klistrete og vanskelig å smøre ut, så dypp baksiden av stekespaden i litt vann blandet med olje.

Sett platen midt i ovnen på 150°, og stek først i 5 minutter. Ta ut platen og skjær i ca. 12 biter. Bruk gjerne en pizzarulle.

Sett platen tilbake midt i ovnen, og stek ytterligere 55–60 minutter, eller til knekkebrødene kjennes tørre og har fått gyllen farge.

image: Slank med knekkebrød


Nils-Eriks knekkebrød 
(1 brett)

Dette er «lavkarbokokken» Nils-Erik Egebergs grunnoppskrift. Den kan suppleres/varieres med urter, hakkede nøtter, kokos eller chiafrø.

100 g sesamfrø
25 g linfrø
50 g malte mandler 
(mandelmel)
15 g fiberhusk
2,5 dl vann

(Hvis du tilsetter chiafrø blir knekkebrødene ekstra sprø og næringsrike.)

Rør alt sammen og la det svelle i 5 minutter.

Smør røren utover oljesmurt bakepapir.

Stekes midt i ovnen med varmluft på 160 grader i 30–40 minutter.


 

image: Slank med knekkebrød

Gikk ned 12 kilo
– Når jeg har lyst på noe med pålegg, tar jeg fram litt hjemmebakt knekkebrød, sier Janne Bjerkås Haraldsen.

Hun har gått på lavkarbokosthold i cirka ni måneder, og gått ned 12 kilo. Det betyr at hun har holdt seg unna vanlig brød – som det er mye karbohydrater i.

– Jeg synes ikke brød er noe savn, sier Janne – så lenge jeg kan spise litt knasende godt lavkarboknekkebrød! 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: