Rolf

Slapp i sola?

Blir du slapp og uvel når du oppholder deg i sola? Det kan skyldes at binyrene dine ikke fungerer godt nok. Og det kan du gjøre noe med!

Publisert
Sist oppdatert

VÅR- OG SOMMERSLAPPHET er et fenomen som rammer en god del mennesker. Hos de fleste er dette forbigående, men hos noen fortsetter slappheten utover sommeren. Den forverrer seg jo varmere været blir og jo mer man oppholder seg i solen. I tillegg til slappheten opplever noen også andre symptomer som svimmelhet, matthet, muskelkramper, økt tørst og salthunger, lavt blodsukker, følelsesmessige svingninger, lavt blodtrykk og puls, nedsatt matlyst, kvalme og sterk uvelfølelse når man oppholder seg lenge i solen. Noen av symptomene kan forverre seg i forbindelse med fysisk aktivitet i solen. Derfor foretrekker mange å oppholde seg mest i skyggen på varme, solfylte dager.

Hvis man oppsøker lege for disse problemene, finner legen som regel ikke noe galt. Man får i beste fall råd om å spise regelmessig og drikke godt for å unngå dehydrering, samt å unngå mye soling og oppheting. Men den egentlige årsaken til disse problemene vises ikke på vanlige blodprøver, og skyldes i hovedsak nedsatt binyreaktivitet.

Nedsatt binyreaktivitet fører til dårlig reopptak av elektrolyttene (mineralene) natrium og kalium i nyrene, slik at for lite av disse viktige stoffene går tilbake til kroppens celler. Lavt nivå av natrium og kalium behøver ikke å vises på blodprøver, fordi man gjerne får i seg nok av disse stoffene gjennom kosten. Problemet er altså økt utskillelse av natrium og kalium i urinen på grunn av redusert reopptak i nyrene.

 

NEDSATT BINYREFUNKSJON medfører ikke bare for lave verdier av natrium og kalium (kan måles gjennom hårmineralanalyser, se haranalyser.com), men også for lav produksjon av de svært viktige binyrehormonene. Disse hormonene påvirker hele kroppen og er blant annet viktige for å opprettholde energinivået. I Arenaklinikken tar vi spesielle blodprøver som kan måle mengden binyrehormoner. Hos noen få kan binyrefunksjonen bli så lav at det oppstår binyrebarksvikt. Det resulterer i sykdommen Addison.

Nedsatt binyrefunksjon kan være en av årsakene ved tilstander som ME (kronisk utmattelsessyndrom), dårlig temperaturregulering og uforklarlige fordøyelsesplager. Sviktende binyrefunksjon kan også gi langvarig blodtrykksfall og lav eller vekslende høy hjertefrekvens – som igjen kan være en bakenforliggende og medvirkende årsak til den trøttheten mange med sykdommen hypotyreose (lavt stoffskifte) opplever.

 

Fotsoneterapi og kosttilskudd kan hjelpe

 

Få fart på binyrene dine

* Prøv et tilskudd av ginsengproduktet Gerimax, 1–2 tabletter daglig morgen og middag i 3–4 måneder.

* Ta tilskudd av kalium, 100 mg 3 ganger daglig til mat i 2–3 måneder. Dette kan eventuelt kombineres med Gerimax, dersom Gerimax alene ikke bedrer tilstanden.

* Prøv spesialproduktet Adrenal Complex, 1–2 tabletter 3 ganger daglig i 3 måneder. Produktet bestilles på nettsiden www.sanohelseprodukter.no.

* Ta noen behandlinger med fotsoneterapi hos en erfaren, dyktig soneterapeut som kan stimulere både binyrene og alle hormonkjertlene til bedre funksjon. Dette kan eventuelt kombineres med bruk av Adrenal Complex.

 

-Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer