Valentines

Slår tilbake mot Las Vegas-påstander

Handler ikke om å ramle inn i i fylla, svarer Den norske kirke.

VALENTINES: Mange sammenligner vielses-tilbudet i Den Norske Kirke med Las Vegas-tilstander. FOTO: NTB
VALENTINES: Mange sammenligner vielses-tilbudet i Den Norske Kirke med Las Vegas-tilstander. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Når Valentines feires 14. februar, med hjertekort, blomster og romantiske middager, tar enkelte det lengre enn andre. Jo da, nordmenn har omfavnet den for mange litt klissete trenden. Men at selveste Den Hellige Allmenne kirke skulle gjøre det, fikk hvert fall undertegnede til å hoppe i stolen.

«Går du eller noen du kjenner med gifteplaner? Hva med drop-in-bryllup på valentinsdagen?» lød annonsen på Facebook.

«Den norske kirke inviterer alle par til drop-in-bryllup. Seremonien for alle som ønsker seg enkel og personlig, men samtidig høytidelig feiring av kjærligheten.»

Reaksjonene i kommentarfeltet lot ikke vente på seg, og ikke alle klappet med emojier og krydret med hjerter:

«Når seremonien blir viktigere enn meininga. Kan jo like godt gifte seg i Las Vegas».

Nettopp assosiasjonen til Sin City er det flere som synes å ha:

«Kanskje Den norske kirke vil tilby Drive-in-wedding om par år også?».

En annen ironiserer over at tilbudet kan utvides:

«Hva med drop in begravelse, eller takeaway nattverd».

En skriver:

«Nå ekke jeg troende men det er jo tarvelig at det som tidligere har vært en høyverdig hellig pakt mellom to mennesker, velsignet av Gud er nå blitt en markedsførings gimmick på Facebook».

En annen mener tilbudet åpner for «mye god advokatmat», med begrunnelsen:

«spontant ingåtte "kontrakter" med statistisk dårlig fullførelsesgrad og astronomiske kostnader ved kontraktbrudd».

Like stort

Kirken er enig at drop in vielser kan høres litt vel spontant ut, men at det skulle være noen Las Vegas-stemning, det vil de ikke ha på seg:

- Den store forskjellen er at papirene må være i orden, sier Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum i Den norske kirke til KK.

- Det handler ikke om å ramle inn i kirka i fylla, som vi har sett på Friends.

Hun humrer:

- Las Vegas-tilstander bekymrer meg lite.

Gunleiksrud Raaum forteller at skatteetaten håndterer de nødvendige papirene, som alle som gifter seg i Norge må ha:

- Man kan ikke bare finne ut klokken 0400 natt til søndag at man skal gifte seg dagen etter.

Rimelig og miljøvennlig

Drop-in bryllup kan være både nære, personlige og høytidelige, mener Gunleiksrud Raaum, og er et tilbud til dem som ønsker et mindre og billigere bryllup, og som kanskje har gått lenge med tanken om å gifte seg.

- Drop-in-bryllup kan være et flott alternativ som ikke krever mye planlegging. Vi hadde et par som giftet seg drop in av hensyn til miljøet også, og som ønsket å gjøre det lite.

Hun beskriver seremonien som vakker, med musikk, tekstlesning fra Bibelen, en kort tale fra presten, ekteskapsløfter, forbønn og velsignelse.

- Kirken er fleksibel for de fleste musikkønsker. Selv giftet jeg seg til tonene av Tom Waits, fremført av organisten.

- Kan man ta med egen musikk?

- Det er bare å spørre kirken, men vår erfaring er at levende musikk er det beste, og organistene kan det meste.

Hun legger til at det alltid er gratis å gifte seg i kirken der en bor, dersom minst en i paret er medlem i Den norske kirke.

Hva trenger man?

Alle som gifter seg i Norge trenger prøvingsattest fra Skatteetaten, som viser at man oppfyller kravene for å inngå ekteskap.

– Nesten halvparten av søknadene vi får inn digitalt blir behandlet automatisk og disse får svar umiddelbart, sier Roar Sellevoll, avdelingsdirektør for Folkeregisteret til Den Norske Kirke.no.

Han utdyper at i tilfeller hvor det er behov for mer dokumentasjon, kan det ta lengre tid. Eksempel er skifteerklæring hvis man nylig er skilt, dokumentasjon på sivilstand fra utlandet eller fødselsattest fra utlandet.

– Vi kan derfor ikke love at disse blir behandlet før valentinsdagen.

Ifølge Kirken er alle par velkomne uansett kjønn, legning, alder eller tidligere ekteskap. Drop in-bryllup krever heller ikke påmelding.

- Har man bare papirene i orden er det bare å møte opp og vente på sin tur, sier Gunleiksrud Raaum.

Flere menigheter opplever imidlertid at par tar kontakt for å holde av tid, så det kan derfor være lurt å kontakte kirken for å sikre seg ønsket tidspunkt. Gunleiksrud Raaum forteller at antrekket varierer - alt fra enkelt pent til hvit brudekjole - og at mange par kommer alene eller kun med forlovere:

- Noen menigheter legger til rette for litt bobler og kaker etterpå, mens andre igjen har tilbudt feiring på menighetshuset med bobler, kaffe og kaker. Det kan man sjekke med den enkelte kirke, sier Gunleiksrud Raaum.

Hun utdyper at menighetene legger til rette for at mennesker skal få feire kjærligheten på en måte som oppleves personlig og høytidelig og at drop-in-bryllupene bidrar til å senke terskelen.

Leter etter par

Fikk du selv lyst til å gifte deg drop in på Valentines? Den norske kirke er på utkikk etter par som ønsker å dele bryllupet i Kirkens kanaler. Belønningen - bortsett fra forhåpentligvis livslang kjærlighet - er gratis bilder fra den store dagen, tatt av fotograf.

Det er ikke første gang kirken gjør døren høy og porten vid og inviterer til spontane giftermål. På Valentines i 2023 benyttet minst 34 par anledningen. I Grong kirke giftet hele sju par seg den 14. februar, mot kun ett par i 2022 i den samme kirka - på hele året.

I 2024 er det 15 menigheter som tilbyr drop-in-vielser, blant annet Øyer, Ål, Nøtterøy, Ski, Askim, Ulsteinvik, Nedstryn, Flosta, Vågå, Egersund, Oddernes og Flå.

Ifølge Gunleiksrud Raaum kan drop in tiden også benyttes av dem som fore eksempel har giftet seg på rådhuset, og ønsker en kirkelig velsignelse:

- De er hjertelig velkomne, og vi har egen liturgi for det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet