Nabokrangel:

Slik beholder du en god tone med naboen

- Det kan starte med bagateller som eskalerer.

NABOKRANGEL: Dette mener ekspertene er de vanligste nabokranglene. FOTO: NTB Scanpix
NABOKRANGEL: Dette mener ekspertene er de vanligste nabokranglene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nå som våren endelig er her, trekker vi ut i hagen eller på terrassen. På andre sidne av gjerdet sitter kanskje naboen som du ikke har sett i løpet av vinteren. For de fleste et gledelig gjensyn, men ikke for alle. Hvert år får Konfliktrådet inn omkring 700 henvendelser fra misfornøyde naboer.

Det er liten tvil om at naboen kan vekke voldsomme følelser i oss, og trær, hekker, grenser og påbygg kan bli langvarige, vanskelige og dyre konflikter.

- Om våren og sommeren handler mange saker om for høye busker, trær som skygger for sola og nyoppsatte gjerder, mens det på høsten kan være saker om trær som naboen ønsker hogd fordi det er gammelt og de er redde for at det skal blåse ned, eller at det faller masse blader fra naboens tre inn på nabotomta, forteller Sannerud.

Det kan også skape irritasjon om campingvogner og båter tatt opp for vinteren blir plassert slik at det hindrer utsikt. Båtbrygger, gangstier til sjøen og utendørsbråk kan føre til konflikt om sommeren er snømåking og parkering oftere konfliktkilder om vinteren.

- For øvrig inneholder nabokonflikter mye annet – barn som har lekt med steiner og ripet opp naboens bil, lukt og støyplager fra husdyr, støy seint på kvelden fra unger som hopper på trampoline, rykter som settes ut om naboen, verbale «skyllebøtter», husdyr som bråker og lukter og så videre, sier Sannerud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer