Nikita

Slik ble hun mor til åtte

Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen tok til seg fem fosterbarn fra Litauen, i tillegg til sine tre biologiske.

FEM FOSTERBARN: Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen sammen med sine fem fosterbarn Sandra, Ine, Rebekka, Eirik og Andreas.  Foto: All Over Press Norway
FEM FOSTERBARN: Nikita-gründer Inger Ellen Nicolaisen sammen med sine fem fosterbarn Sandra, Ine, Rebekka, Eirik og Andreas. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Inger Ellen Nicolaisen er mest kjent som gründeren bak frisørkjeden Nikita. At hun i tillegg har et engasjement som strekker seg langt utover forfengelighetsbransjen, er det nok ikke like mange som kjenner til.

Ine (19) er et av Inger Ellens fosterbarn.  Foto: All Over Press Norway
Ine (19) er et av Inger Ellens fosterbarn. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Besøkte barnehjem


For snart 20 år siden dro Inger Ellen og eldstedatteren Linda for første gang på besøk til barnehjemmet Globos Namai i byen Mazeikiai i Litauen.

Det skjedde noe med meg da jeg kom inn på barnehjemmet. Her bodde 30 barn som var forlatt av sine mødre, sammen med 14 gamle mennesker som ikke kunne forsørge seg selv. Det luktet stramt av urin og skitt.

- De fleste av barna på dette barnehjemmet venter på å bli adoptert eller på å komme til gode fosterhjem, men bare for noen veldig få blir drømmen virkelig, forteller Inger Ellen.

–Tristeste jeg har opplevd

At hun hadde tre biologiske barn fra før, hindret ikke Inger Ellen i å etterhvert ta til seg hele fem fosterbarn fra Litauen.

I et intervju i ukens KK forteller hun om første gang hun møtte Rebekka, Ine og Sandra, som da var sju, åtte og ni år, og som senere skulle bli tre av fosterbarna hennes.

– Huset var forfallent, og det var ingenting der. Når jeg sier ingenting, ja, så mener jeg virkelig ingenting. Ingen møbler, ikke dyner. Det var en seng der med metallfjærer som stakk opp av madrassen.

- Der lå de tre jentene med noen skitne filler over seg. Det var fluer overalt. Jeg har sett mye sørgelig på landsbygda i Litauen, men dette er det tristeste jeg har opplevd, sier Inger Ellen, som etter besøket kontaktet barnevernet slik at barna kom på barnehjem.

Inger Ellen Nicolaysen sammen med fostersønnene Eirik(22) og Andreas (23) Foto: All Over Press Norway
Inger Ellen Nicolaysen sammen med fostersønnene Eirik(22) og Andreas (23) Foto: All Over Press Norway Vis mer

Ble mor til åtte


Inger Ellen har i en årrekke åpnet huset sitt i Nord-Norge for vanskeligstilte litauiske barn, gjerne «åtte-ti unger i slengen», som hun kaller det. Men etter hvert ønsket hun å følge opp noen tettere. Planen var å ta til seg to fosterbarn.

På barnehjemmet var hun blitt godt kjent med Eirik (nå 22) og hun bestemte seg for at han måtte bli en av de to. Men da hun traff igjen de tre jentene på barnehjemmet, skjønte hun at hun ikke kunne reise fra dem. Jentene hadde en bror også, Andreas (nå 23) og dermed endte Inger Ellen plutselig opp med fem nye barn.

– Da Litauen gikk inn i EU i 2004, startet prosessen med å få dem til Norge, og det gikk i orden etter fire år. Fra 2003 var de jevnlig på besøk i Norge, og ble en del av familien, forteller Inger Ellen.


LES OGSÅ: Linda og Dan har syv barn

KK 49/50, i salg fra fredag.
KK 49/50, i salg fra fredag. Vis mer

– Gitt oss kjærlighet

Alle de fem fosterbarna bor i dag i Nord-Norge. Jentene er frisører i Nikita, Eirik jobber på restaurant og Andreas på en produksjonsbedrift. Ine forteller at hun føler seg heldig.

– Det kan nesten ikke beskrives. Livet er perfekt. Jeg har fått en ny mamma.
Kontrastene er så store. Det å få så mye kjærlighet, det var helt nytt for meg da jeg møtte Inger Ellen.

Heller ikke Rebekka kan få fullrost fostermoren:

Inger Ellen, eller mamma, ja vi kaller henne mamma, har gitt oss alt vi ikke fikk der. Hun har gitt oss kjærlighet.

LES OGSÅ: Fire ting som gjør deg lykkelig


– Stolt og glad

Inger Ellen sier barna får henne til å føre seg stolt og glad.

– Jeg kjenner historien deres, og ser hvor sterke og selvstendige de er blitt. De har skaffet seg selvtillit, behersker en ny kultur og et nytt språk, de fungerer godt og klarer seg økonomisk. Å tenke på at jeg har vært med på å bidra til dette, fyller meg med lykke, sier Inger Ellen Nicolaisen til KK.

Tekst: Kjersti Salvesen

Hele intervjuet med Inger Ellen Nicolaisen og de fem fosterbarna hennes leser du i ukens KK, som kom i salg fredag 6. desember.Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer