Rolf

Slik blir du sommerkvikk

Veien til energi og overskudd er lettere å finne enn mange tror. Og det handler ikke om avansert medisin.

Publisert
Sist oppdatert

DET FØRSTE MAN BØR tenke på er maten. Riktig og næringsrik kost betyr svært mye for hele kroppens og cellenes energiproduksjon. Uten de riktige næringsstoffene og i stor nok mengde, vil hele kroppen gradvis svekkes av mangel på energi. Dette vil ramme stadig flere organer og organsystemer som fordøyelsesorganene, muskulaturen, sentralnervesystemet og hjernens funksjoner m.fl. Til slutt kan energitapet bli så stort at det fører til utmattelse.

De aller viktigste næringsstoffene i denne livsviktige energiproduksjonen er magnesium, kalium, jern, selen og mangan. Disse stoffene finner du rikelig i fullkornprodukter, havre, soyaprodukter, grønnsaker – særlig spinat, persille og grønnkål, nøtter, bønner, tyttebær, epler og bananer, jordbær, ananas og blåbær.

Men for at et energigivende kosthold skal kunne gi optimal effekt for deg, bør du gjøre en ernæringsanalyse (hårmineralanalyse) som viser nøyaktig hvilke næringsstoffer du har for lite av og derfor trenger ekstra tilførsel av. 

Å VÆRE UTE i frisk luft er også viktig. Mange undersøkelser har vist at aktiv mosjonering utendørs kan bety minst like mye som kostholdet for å vitalisere kroppens funksjoner og gi overskudd i hverdagen. Hemmeligheten ligger i at aktiv mosjonering utendørs øker kroppens sirkulasjon og oksygenopptak. Dette fører til økt nærings- og oksygenopptak i alle kroppscellene, og setter dermed disse i stand til å øke sin produksjon av energimolekyler.

KOSTTILSKUDD: Er kosttilskudd nødvendige, eller får vi alle næringsstoffene i kosten vår? Det er en udokumentert hypotese i Norge at et alminnelig, godt og allsidig norsk kosthold inneholder alle næringsstoffer vi trenger. Dette er blitt gjentatt så ofte og så lenge at de fleste nordmenn tror på det. Men dette er ikke sant. Den foreløpige forskningen i Norge har hittil avdekket at mange har næringsmangler man før ikke visste om – enten fordi man ikke gjorde målinger på dette tidligere, eller fordi man ikke hadde målemetoder som kunne avdekke slike næringsmangler.

I våre dager selges og brukes det altfor mange typer kosttilskudd som ikke er tilpasset den enkeltes behov. Dette har ført til et overforbruk av kosttilskudd der mange prøver det ene og det andre i håp om det skal kunne hjelpe dem. Bruken av riktige kosttilskudd bør alltid være bygd på en analyse som viser kroppens reelle behov for vitaminer, mineraler og andre viktige næringsstoffer. Skal du derfor være sikker på at du trenger tilskudd, hvor mye og hvor lenge, bør dette være basert på kombinasjonen av blodprøver og en hårmineralanalyse.

 

- Dr. Luneng

 

Kan drikker øke energien vår?

Ja, kroppen består av ca. 75 prosent væske. Tilførsel av vann i løpet av dagen medfører at den livsviktige væskebalansen opprettholdes i alle vev og organer. Dette er viktig både for transporten av næringsstoffer og oksygen ut til cellene, samt transporten av avfallsstoffer og karbondioksid fra cellene og ut av kroppen.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer