Årets best kledde:

Slik fant Desta Marie inspirasjonen til klesstilen sin

- Mormor hadde vært stolt.

ÅRETS BEST KLEDDE: Desta Marie er aldri for fancy til å kunne ta på seg slitte turklær eller en god julepysj. Foto: Truls Qvale
ÅRETS BEST KLEDDE: Desta Marie er aldri for fancy til å kunne ta på seg slitte turklær eller en god julepysj. Foto: Truls Qvale Vis mer
Publisert

Desta Marie ­Beeder (35) er et kjent fjes for de­aller fleste. På skjermen i tv-programmer som «God Morgen Norge» og «Rydderevolusjonen», er vi for lengst blitt overbevist av både sjarm og programledertalent, men det er langt fra det eneste vi trekkes mot. Desta har stil – uten tvil.

Som en ekte it-girl mestrer hun nemlig den elegante og uanstrengte balansen mellom en minimalistisk stil med gode basisplagg til hverdags og full glamour så fort anledningen byr seg.

Hun forteller at hun lever et dobbelt-garderobe-liv:

– Jeg pendler mellom Bergen og Oslo, og jeg har egentlig to garderober! I Bergen er den meget praktisk og tilpasset dårlig vær, mens i Oslo er den hakket mer upraktisk, beskriver hun.

– Det er ikke sånne klær jeg går med til vanlig, så dette er utrolig gøy, sier Desta. Sett i gullpaljetter fra Rabanne x H&M, smykker fra Ole Lynggaard Copenhagen, sko fra Aquazzura hos Moniker. FOTO: Truls Qvale
– Det er ikke sånne klær jeg går med til vanlig, så dette er utrolig gøy, sier Desta. Sett i gullpaljetter fra Rabanne x H&M, smykker fra Ole Lynggaard Copenhagen, sko fra Aquazzura hos Moniker. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Da Desta fikk nyheten om at hun var Årets best ­kledde kvinne, befant hun seg i det mer praktiske ­hjørnet av garderoben – og mener det er like greit vi ikke kunne se henne akkurat da.

– Da Jan Thomas ringte, var jeg på vei opp et fjell i gammelt turtøy. Så hvis det hadde vært Facetime, kan det være at han hadde ombestemt seg i siste liten, men heldigvis for meg så kunne han ikke se antrekket mitt der og da, sier hun og legger til:

– Jeg synes at dette er så utrolig stas.

Ikke bare praktisk versus upraktisk

For Desta har mote alltid vært en spennende del av livet. Klær handler om mer enn praktisk versus upraktisk, hverdagsuniform versus rød løper-glamour. Motemagasinene var en fast følgesvenn i oppveksten.

– Jeg kjøpte mitt første magasin da jeg var 11 år, og det var amerikanske Seventeen. Og så begynte jeg å samle på Teen Vogue, så du kan si at interessen startet meget tidlig.

Ifølge henne reddet motemagasinene mang en tung og regnfull dag i Bergen.

– I en grå hverdag med mye regn var motemagasiner et fristed og et vindu inn i en fantasiverden der alt var lov, mens stilen der jeg bodde var ganske konform. Folk gikk med det samme. Det var boblevest og Buffalo-sko og de tingene der, minnes hun.

Desta er glad i fint tilbehør som løfter et antrekk. Kjole med hansker fra Haleia hos The Rebirth of the Princess, ring med hvitt gull og diamant på venstre side fra Dulong, ringefinger høyre side, fra topp; Ole Lynggaard Copenhagen, Dulong, Ole Lynggaard Copenhagen, ring på høyre pekefinger fra Dulong. FOTO: Truls Qvale
Desta er glad i fint tilbehør som løfter et antrekk. Kjole med hansker fra Haleia hos The Rebirth of the Princess, ring med hvitt gull og diamant på venstre side fra Dulong, ringefinger høyre side, fra topp; Ole Lynggaard Copenhagen, Dulong, Ole Lynggaard Copenhagen, ring på høyre pekefinger fra Dulong. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Det var ikke bare moten som appellerte til henne i magasinene.

– Det handlet om både klærne og måten folk levde på. Det at man bodde i storbyer, og var på ­fester som så gøye ut. I Teen Vogue kunne jeg lese om andre på min alder som levde et helt annet liv enn det jeg gjorde. Det var nok mest dette, egentlig! innrømmer hun.

I tillegg til dette fikk Desta tidlig også utforske mote på et mer håndfast vis. Mormoren hadde nemlig en ­aldri så liten skattekiste av et klesskap.

– Mormor var veldig flink til å sy egne klær, men mest da mamma og søsknene hennes var små. Klærne hos mormor var plassert i en ganske stor bod, og jeg var ofte innom der og dro fram forskjellige klær.

Kronprinsesse Mette-Marit overrasket alle på besøk i Berlin. Video: Caroline Vagle. Vis mer

Rundene innom mormors klesskap ble imidlertid mest for lekens skyld.

– Det var ikke noe jeg gikk med ute, det var mest for å kle seg ut. Og de var jo selvfølgelig laget til en voksen dame, mens jeg jo var et barn!

Kjole med hansker fra Haleia hos The Rebirth of the Princess, øredobber fra Ole Lynggaard Copenhagen, ringer fra Dulong. FOTO: Truls Qvale
Kjole med hansker fra Haleia hos The Rebirth of the Princess, øredobber fra Ole Lynggaard Copenhagen, ringer fra Dulong. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Skattekisten ble derimot tapt for alltid da huset ­etter hvert ble solgt.

– Det er egentlig synd at den ikke er der lenger, for nå tror jeg at jeg ville gått med det til vanlig, sier hun.

Og hva ville mormoren, som delte Destas kjærlighet for klær, ha tenkt om at barnebarnet nå var kåret til Norges best kledde kvinne?

– Det tror jeg hun hadde syntes var veldig, veldig gøy. Dette tror jeg at mormor hadde likt.

Utrolig heldig

Selve best kledde-fotograferingen skulle også vise seg å bli skikkelig stas. Desta forteller ivrig om antrekkene hun fikk lov å smyge inn i og hvordan hun ­beundret håndverket som lå bak.

– Jeg er jo så heldig å bli sminket og stylet til vanlig, men det er jo klart at dette her var noe ganske annet! Spesielt med tanke på klærne! Det er ikke sånne klær jeg går med til vanlig, så det var utrolig gøy, forteller hun.

– Bare det å få se de klærne på nært hold! Noen av dem kom helt fra Paris. Det er ikke klær du ser i ­vanlige butikker. Og det å få se på håndverket synes jeg var ­veldig, veldig fint.

– Herman er jo supermodell! Jeg måtte jo bare prøve å gjøre så godt jeg kunne sier Desta om å bli fotografert sammen med Herman Tømmeraas. Desta: Trenchcoat fra Balmain Paris hos Høyer Paleet Luxury, gulløreringer med diamanter fra Dulong, gullringer og armbånd med diamanter fra Ole Lyngaard Copenhagen, sko fra Aquazzura hos Moniker. Herman: Dressjakke fra Officine Generale hos Moniker, smokingskjorte fra Stenströms, bukse fra Oscar Jacobsen, belte fra Anderson’s, sløyfe fra Eton, lakksko fra Loake, alt hos Høyer Paleet, sølvringer fra Tom Wood. FOTO: Truls Qvale
– Herman er jo supermodell! Jeg måtte jo bare prøve å gjøre så godt jeg kunne sier Desta om å bli fotografert sammen med Herman Tømmeraas. Desta: Trenchcoat fra Balmain Paris hos Høyer Paleet Luxury, gulløreringer med diamanter fra Dulong, gullringer og armbånd med diamanter fra Ole Lyngaard Copenhagen, sko fra Aquazzura hos Moniker. Herman: Dressjakke fra Officine Generale hos Moniker, smokingskjorte fra Stenströms, bukse fra Oscar Jacobsen, belte fra Anderson’s, sløyfe fra Eton, lakksko fra Loake, alt hos Høyer Paleet, sølvringer fra Tom Wood. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Elsker å planlegge antrekk

Desta skryter også av sitt hyggelige møte med sin med-vinner, Herman Tømmeraas.

– Utrolig kjekt å henge med Herman, han fyren er jo supermodell! Jeg måtte jo bare prøve å gjøre så godt jeg kunne. Jeg hadde det i alle fall veldig fint!

Ifølge seg selv skiller programlederen mellom hverdags-­Desta og rød løper-Desta.

– I mitt vanlige liv har jeg en ganske minimalistisk stil med gode jeans, gensere i ull og enkelt tilbehør som hjørnesteiner. Når jeg skal på rød løper, elsker jeg å plan­legge antrekk og sette sammen en look. Der tenker jeg som oftest på det glamorøse og klassiske, forteller hun.

Inspirasjon finner hun her og der, både fra nett og fra stilikoner. Hun følger blant annet ivrig med på Pinterest.

– I jobben min i «God Morgen Norge», jobber jeg med TV 2s stylist Robin Valentinsen. Vi kjenner ­hverandre godt etter mange års samarbeid, og hun er flink til å utfordre meg akkurat nok. Hun har også ­stylet meg til noen fester og premierer, og er spesielt god på fargekombinasjoner.

– Jeg har egentlig to garderober! I Bergen er den meget praktisk og tilpasset dårlig vær, mens i Oslo er den hakket mer upraktisk, sier Desta, som pendler til jobb i hovedstaden. FOTO: Truls Qvale
– Jeg har egentlig to garderober! I Bergen er den meget praktisk og tilpasset dårlig vær, mens i Oslo er den hakket mer upraktisk, sier Desta, som pendler til jobb i hovedstaden. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Når Desta skal pynte seg til fest, er det gjerne enkelte favoritter som gjelder:

– Høye hæler, gjerne med spiss tå, og farger. Livet er for kort til svarte antrekk på fest! Og når det gjelder å pynte seg til «Gullruten», ser jeg ofte til Elsa Hosk, som har en helt fantastisk stil, spesielt på rød løper.

Destas forbilder

Den svenske toppmodellen er bare en av Destas forbilder:

– Som ung var det nok Olsen-tvillingene og gjengen i «The Hills». Nå er det Elsa Hosk, Amal Clooney og Meghan Markle, sier hun.

Til hverdags skrur Desta ned Elsa Hosk-faktoren et par hakk, men ikke så langt ned at det blir kjedelig. Hverdagsuniformen beskriver hun slik:

– Løse jeans, genser i ull, sneakers og kanskje noe gull i ørene.

I tillegg, er hun veldig bevisst på «tilbehørsheltene» i garderoben, tingene som enkelt kan gjøre mye med stilen.

– Fine vesker og kåper er viktige, de glatter over et ­ellers hverdagslig antrekk, tipser Desta.

– Jeg er nok blitt mer bevisst på å begrense kjappe innkjøp, sier Desta, som leder program- met «Rydderevo- lusjonen» der det nettopp handler om å begrense hva man har og eier. Dress fra Jacquemus hos Høyer Paleet Luxury, sko fra Aquazzura hos Moniker. FOTO: Truls Qvale
– Jeg er nok blitt mer bevisst på å begrense kjappe innkjøp, sier Desta, som leder program- met «Rydderevo- lusjonen» der det nettopp handler om å begrense hva man har og eier. Dress fra Jacquemus hos Høyer Paleet Luxury, sko fra Aquazzura hos Moniker. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Når hun er hjemme, kan hun imidlertid godt tone det helt ned. Hun kan i alle fall ganske enkelt innfri mannens antrekksønsker:

– Mannen min synes jeg er aller finest i en slitt jule-­onepiece-pysjamas. Så den går jeg med hele året, ler hun.

Selv om hun i dag er ganske så bevisst på både hva hun liker og hva hun kler, kan Desta bekrefte at hun har gått på flere klessmeller.

– Jeg husker med skrekk magetopper og lave jeans. Og Buffalo-sko. De er ikke så søte når du er 10 år og ­allerede er størrelse 41 i sko. Ellers blir jeg veldig lett ­inspirert, og har prøvd det meste av stiler – bortsett fra grunge, forteller hun.

Og apropos skrekk og gru: I hvilke klær ville hun ikke blitt sett i dag?

– Sånn Bula-pysjbukse, som var populær, ville jeg nok ikke tatt på meg igjen. Og det samme med knappebukse. Det er veldig upraktisk med alle glipene i en knappebukse når du bor i et kaldt land, minnes hun.

Den viktigste lærdommen

Når det er sagt, kan hun like enkelt trekke frem antrekk hvor hun tydelig husker å ha følt seg skikkelig fin.

– Patbo-kjolen som jeg hadde på meg på «Gullruten» i 2022 kommer jeg aldri til å glemme. Også følte jeg meg ganske fin i brudekjolen min!

Det å leke seg med mote og klær gjennom hele livet har ført med seg en del lærdom. Og kanskje først og fremst dette:

– At klærne jeg velger skal passe til meg og ikke motsatt. Og at når jeg er 1,78 m høy så er det ikke alt jeg kan gå med. Korte kjoler er fine på andre, men de blir en bluse på meg.

Faktisk mener Desta at vi aldri kommer til å se henne i noe kort-kort.

– Jeg liker å bevege meg uten å tenke på om hele rumpa vises, slår hun fast.

– Når jeg skal på rød løper, elsker jeg å planlegge antrekk, sier den populære programlederen. Kjole fra Magda Butrym, øredobber fra Dulong, ringer og armbånd i gull fra Ole Lynggaard Copenhagen. FOTO: Truls Qvale
– Når jeg skal på rød løper, elsker jeg å planlegge antrekk, sier den populære programlederen. Kjole fra Magda Butrym, øredobber fra Dulong, ringer og armbånd i gull fra Ole Lynggaard Copenhagen. FOTO: Truls Qvale Vis mer

Hva hun selv kler og føler seg komfortabel i, er én ting, men programlederen kan også fortelle at hun har utviklet større bevissthet rundt garderobe og bærekraft. Og i tv-programmet «Rydderevolusjonen» har hun jo tross alt stått og hjulpet folk med å kvitte seg med ting i beste sendetid.

– Jeg er nok blitt mer bevisst på å begrense kjappe innkjøp. Det var en periode der jeg nesten kjøpte et nytt antrekk til hver fest. Det var ikke bra for miljøet, ryddigheten eller lommeboken, så jeg er glad jeg har sluttet med det, slår hun fast.

Til tross for at hun ikke lenger foretrekker å troppe opp på fest i klær som akkurat fikk merkelappen klippet av, er det én spesiell ting som alltid må med. Ifølge ­Desta redder dette enhver kleskrise:

– Alltid ha dobbeltsidig teip i vesken på fest!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer