Kvinner & kroner:

Slik får du mest mulig ut av sparepengene dine

KVINNER & KRONER: Hun skal kjøpe bolig og har mulighet for å spare 2000 kroner i måneden. Hvordan kommer hun raskest til mål? Vår økonomiekspeert har goder råd! Foto: NTB
KVINNER & KRONER: Hun skal kjøpe bolig og har mulighet for å spare 2000 kroner i måneden. Hvordan kommer hun raskest til mål? Vår økonomiekspeert har goder råd! Foto: NTB Vis mer
Publisert

Jeg mangler to millioner kroner for å få kloa i drømmeleiligheten. Jeg ønsker selvsagt å kjøpe den raskest mulig, men uten å selge kropp og sjel. Jeg jobber fullt og kan ikke jobbe ­ekstra utover det, og jeg har regnet ut at jeg kan sette av et par tusen hver måned. Hvordan kan jeg få disse pengene til å vokse raskest mulig?

Hilsen en boligdrømmer

Hei!

Så spennende med drømmeleiligheten! Jeg har jo ikke lyst til å knuse drømmen din, men det er mye penger, så her må du være kreativ. Det tar tid å spare to millioner kroner!

Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand. Her er hun fotografert av Astrid Waller til KK i februar 2023.
Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand. Her er hun fotografert av Astrid Waller til KK i februar 2023. Vis mer

Du skriver ikke noe om du eier bolig i dag eller hvor gammel du er. Er du under 34 år, bør du benytte deg av muligheten for å spare i BSU (boligsparing for ungdom). Her kan du spare 27 500 kroner i året og få inntil 2750 kroner mindre i skatt hvert år (10 prosent av sparebeløpet). Dessuten tilbyr ­bankene ofte sin beste innskuddsrente på BSU-kontoen. Dette er den beste sparingen du kan gjøre, med garantert god avkastning, men du kan kun spare 300 000 kroner på denne måten.

Kjøp rimeligere først

Det tar tid og krever at du sparer mye for å få to millioner på konto. Husk også at drømmeleiligheten antakeligvis vil øke i pris mens du sparer.

Har du noe egenkapital i dag? I så fall vil jeg anbefale deg å kjøpe en rimeligere bolig først. Da sparer du ved å betale ned på eget lån i stedet for å leie, og forhåpentligvis får du med deg en prisøkning i boligmarkedet.

Hvis du er over BSU-alder og eier bolig, er det tidshorisonten din som avgjør hvordan du bør spare. Aksjefond er å anbefale. Jo ­lenger tidshorisont du har, desto større risiko kan du ta for å få pengene til å yngle. Likevel, det vil ta tid. Hvis du sparer 2000 kroner hver måned, kan det ta mer enn 30 år før du har to millioner kroner på konto.

Jeg skjønner veldig godt at du ønsker å kjøpe drømmeboligen i dag, men her ­gjelder det å være realistisk. Samtidig som du i første omgang må senke kravene til bolig, kan du være kreativ for å klare å spare et større beløp. Her er to forslag:

Dersom du eier egen bolig, er det mulig å leie ut et rom eller en del av boligen? Og dersom du skal ut og reise, kan du kanskje leie ut hele boligen? Du sier at du jobber fullt og ikke har mulighet til å jobbe mer, men kanskje har du ting du kan leie ut? Pene kjoler til bryllupsgjester? Bunad? Bil?

Hvis du bestemmer deg for å prøve å kjøpe drømmeboligen, sjekk med flere banker, og hør om muligheten til å få lån selv om du ikke kan innfri kravet om egenkapital på 15 prosent av boligens verdi. Noen banker går med på dette. Husk også at det er krav om at lånet ikke skal overstige fem ganger inntekt, og at du må tåle en renteøkning på tre prosentpoeng.

Det må prioritering til for å nå drømmen. Jeg heier på deg!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer