Vennskap:

Slik får du nye venner i voksen alder

Det er vanlig å føle et savn etter flere venner.

SKUMMELT Å TA INITIATIV. - Det kan være skummelt å spørre om en bekjent vil spise middag eller gå på kino, det kan føles litt som å spørre noen med ut på date, sier eksperten.
SKUMMELT Å TA INITIATIV. - Det kan være skummelt å spørre om en bekjent vil spise middag eller gå på kino, det kan føles litt som å spørre noen med ut på date, sier eksperten. Vis mer
Publisert

Morten Abel synger «It's not easy to make a new friend. It's easy to pretend. But it's hard to make a friend. Unless you are a child».

For barn holder det gjerne å sette seg i sandkassen ved siden av hverandre, så er de venner og leker sammen resten av dagen. For voksne er det ikke fullt så enkelt. Vi trenger noen felles referansepunkter for å danne et vennskap.

Bare se for deg at noen kommer bort til deg på bussen og sier «Hei, skal vi være venner?». Hva hadde du svart? Personlig ville jeg umiddelbart blitt skeptisk og tenkt at det var noe galt med vedkommende, selv om det egentlig er en ganske kul tanke at man kan danne vennskap på de mest tilfeldige steder.

Vi nordmenn er generelt ganske reserverte og introverte. Når vi går inn på bussen ser vi ikke etter noen fremmede å bli kjent med, vi ser etter et ledig sete hvor vi kan sitte i fred.

Så hvordan kan vi egentlig danne nye vennskap i voksen alder?

OPPSØK SOSIALE SETTINGER: Hvis du ikke har noen arenaer hvor du treffer andre, må du skaffe deg det og skape muligheter for å bli kjent med nye mennesker.
OPPSØK SOSIALE SETTINGER: Hvis du ikke har noen arenaer hvor du treffer andre, må du skaffe deg det og skape muligheter for å bli kjent med nye mennesker. Vis mer

Vanlig å føle et savn etter venner

- Det er flere grunner til at det er vanskelig å få nye venner i voksen alder. De fleste synes det er skamfullt å være ensom, og det gjør at det er vanskelig å dele det med andre. Det er flaut og vondt å ta innover seg at jeg trenger flere venner.

Det sier Emma Johannessen, som er psykologspesialist på Institutt for psykologisk rådgivning til KK.

Det kan være vanskelig å innrømme overfor deg selv og andre at du ikke har så mange venner, men det er helt normalt å ikke ha så stor omgangskrets som du gjerne skulle ønske.

- Det er vanligere å føle et savn og lengsel etter venner, enn å føle at du har for mange venner. De som føler de har for mange venner opplever gjerne en periode hvor de har mindre tid til å være sosial, som for eksempel når de får barn, syke foreldre, travel jobb eller en syk partner. I overgangsfaser har man mindre tid til venner, men ellers trenger de fleste flere venner, sier Johannessen.

Vi mennesker har et livslangt behov for venner, og vi må innse at vi trenger venner og at det er normalt og greit.

Slik gjør du bekjente til venner

- Mange har en del bekjente men få nære venner. Hvordan kan vi gjøre bekjente til venner?

- Det kan være skummelt å spørre om en bekjent vil spise middag eller gå på kino, det kan føles litt som å spørre noen med ut på date, sier Johannessen.

Et paradoks er at når noen vi kjenner inviterer oss ut på noe, har vi en udelt positiv respons til det. Vi tenker at det var koselig at de spurte, blir smigret og tar det som et kompliment. Men hvis du spør noen andre om de vil være med på noe, føler du deg gjerne som en tigger og tenker at det er ydmykende. Noen tror at de fremstår desperate og patetiske hvis de inviterer bekjente på middag, men de vil nok kun se på deg som hyggelig og raus.

- Det paradokset kan du bruke til å hente mot. Hvis du spør en kollega eller en bekjent på trening om de vil finne på noe, vil de tenke at du er hyggelig. Ikke hør på den indre stemmen din som sier at det er patetisk, oppfordrer hun.

Hvis du får et nei kan det oppleves som en vond avvisning. Men trøst deg selv med at noen ganger svarer de nei fordi det ikke passer, og du kan prøve igjen en annen gang. Det er en sosial risiko, du risikerer å bli avvist og det er skummelt, men se på det som at du gir den andre en hyggelig gave.

Johannessen oppfordrer til å tenke over ditt eget liv. Hvilke muligheter har du? Hvor er du sosial og møter andre mennesker? Hvis du ikke har noen arenaer hvor du treffer andre, må du skaffe deg det og skape deg muligheter for å bli kjent med nye mennesker.

VI TRENGER VENNER: - Det er vanligere å føle et savn og lengsel etter venner, enn å føle at du har for mange venner, sier eksperten.
VI TRENGER VENNER: - Det er vanligere å føle et savn og lengsel etter venner, enn å føle at du har for mange venner, sier eksperten. Vis mer

Finn en felles interesse

Som voksen må vi finne en ny type sandkasse, et felles referansepunkt.

- Vi har alle forskjellige måter å være på, avhengig av kontekst og hvilket land vi kommer fra. Men hvis du ønsker å bli kjent med noen du møter, er det lurt å finne et felles referansepunkt, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret i Sarpsborg til KK.

Det er for eksempel vanskelig å få nye venner på et treningssenter, fordi mange trener alene, tar på headset og venter på at apparatene skal bli ledige. Hvis du derimot trives med ballidrett eller turgrupper, vil det være et sosialt miljø hvor det er lettere å bli kjent med andre.

- Det er også noen tøffinger som legger ut en kontaktannonse i sosiale medier og spør om noen vil finne på noe. Det tror jeg de fleste ser på som tøft gjort, og vi tenker generelt at det er stas å skape sosiale relasjoner. Vi mennesker er sosiale vesener, men vi er nok litt for introverte av og til, sier han.

Winther sier at det beste tipset er å starte med en ny hobby hvor det er en sosial arena med likesinnede. Da har dere en felles interesse og praten går lett.

7 tips for å få nye venner

Psychology Today har samlet 7 gode tips for å få nye venner og vedlikeholde vennskap:

1. Vær konkret.

Hvis du snakker med noen som du gjerne vil bli venn med, ikke si «Det hadde vært hyggelig å henge sammen en dag». Avtal heller et konkret tidspunkt for å møtes og hva dere skal gjøre.

2. Planlegg neste møte.

Etter at du og denne personen har vært på kafé, spør om de vil være med på kino på lørdag. Eller planlegg at dere skal trene sammen hver tirsdag klokka syv, så har dere en fast avtale.

3. Ikke vent på den andre.

Ikke vent på at andre skal invitere deg med på noe. Ta initiativ og foreslå noe dere skal gjøre. Den andre kan ha en frykt for avvisning eller venter kanskje på at du skal foreslå noe.

4. Ikke ta kritikk personlig.

Kritikk handler ofte om en annen persons subjektive mening. Ikke ta det personlig og se fremover.

5. Ha humor.

Nesten alle setter pris på humor. Hvis du ikke er spontant humoristisk, kan du huske en vits eller en morsom historie. Humor fungerer som lim for et vennskap.

6. Kjærlighetskart (tilpasset fra John Gottman).

Ta en aktiv interesse i vennens liv: fortid, nåtid og fremtid. Spør om deres karriere, forhold, helse, lidenskaper og syn (filosofisk, åndelig og politisk).

7. Gi ubetinget aksept.

Se på vennene dine som de ufullkomne menneskene de er, aldri som ondskapsfulle eller dumme mennesker. Motvilje, sinne og fiendtlighet forgifter vennskap.

ULIKE: To mennesker kan på papiret se forskjellige ut, men likevel ha stort utbytte av å bli venner med hverandre
ULIKE: To mennesker kan på papiret se forskjellige ut, men likevel ha stort utbytte av å bli venner med hverandre Vis mer

Norsk app hjelper deg å finne nye venner

Jesper Algaard har utviklet appen "Venn" som forteller deg hvem du sannsynligvis kommer best overens med. Deres slagord er «Make new friends».

- Vi utviklet appen for å gjøre mennesker mindre ensomme, gjennom å være mer sosial. Det er i korte trekk to ting vi ønsker å oppnå med produktet: Senke terskelen for å komme i kontakt med nye potensielle venner som ønsker å finne på det samme som deg, og sterkt forbedre kvaliteten av matching basert på felles interesser, verdier og preferanser, sier gründer Jesper Algaard til KK.

Deres langsiktige mål er å forske på hvordan maskinlæring og dypanalyse kan benyttes til å forutse de ikke-opplagte vennskapene som kan oppstå.

- Altså avdekke en kobling mellom to mennesker som "på papiret" ser forskjellige ut, men som likevel kan ha stort utbytte av å bli venner med hverandre, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer