Avstandsforhold:

Slik fikk Kikka og Joao ferieforelskelsen til å vare

De fant kjærligheten på en mellomlanding i Lisboa. Og det varte. Hva var trikset?

FERIEFORELSKELSE: Kikka Krog skulle bare mellomlande i Portugal, på vei til Brasil. Men Joao, som hun mistenkte å være en sydlandsk sjarmør, viste seg å være mannen hun skulle få tre barn og et hverdagsliv med. FOTO: Sverre Chr. Jarild
FERIEFORELSKELSE: Kikka Krog skulle bare mellomlande i Portugal, på vei til Brasil. Men Joao, som hun mistenkte å være en sydlandsk sjarmør, viste seg å være mannen hun skulle få tre barn og et hverdagsliv med. FOTO: Sverre Chr. Jarild Vis mer
Publisert

Romantiske Lisboa, fadoens og bacalhauens hjemby, har blitt norske Kikka Krog sitt hjem. Akkurat som fado betyr Skjebne og handler om melankoli, kjærlighet, lengsel, sorg og sjalusi, ble og Lisboa Kikkas skjebne. Det var nemlig her hun møtte mannen i sitt liv!

Hun leier de tre små barna, Gabriel José (6), Filipe Olav (8) og Raquel Kristina (9) gjennom Bairro Alto. Det er et yrende folkeliv. Portugal skal spille VM kamp mot Spania og festen er allerede igang. De er på vei til ektemannens advokatkontor. Joao Filipe Vieitas (50) som vant Kikkas hjerte en natt for ti år siden.

LES OGSÅ: For noen er det vanskelig å forelske seg

Skjebnemøte

Ruth Kristin Krog, kalt Kikka, fra Ørje, var journalist og jobbet i et vikariat i VG. Hun skulle fylle 30 år og gledet seg ikke nevneverdig til den store dagen. Hun var singel og følte i grunnen at lite var på stell.

- Ikke hadde jeg fast jobb, ikke hadde jeg kjæreste, ikke hadde jeg barn. Alle vennene mine begynte å etablere seg. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre og var generelt litt misfornøyd med livet, forteller hun.

Dagen nærmet seg, skulle hun ha et 30-års lag?

- Jeg hadde ikke noe lyst til det. Jeg følte liksom ikke at jeg hadde så mye å feire og tenkte at jeg ville gjøre noe annet.

En venn spør om hun vil bli med til Brasil?

«Yes!» er det spontane svaret. «Vi er der i to uker. Så glemmer vi på en måte at jeg blir 30, for det er ikke noe jeg har lyst til å bli», tenker Kikka.

Flyturen til Brasil har en mellomlanding i Lisboa. De må være der en natt.

- Vi hadde ikke tenkt på Lisboa i det hele tatt. Vi var bare fokusert på Brasil, så vi visste ikke hva vi skulle finne på, sier hun.

De bestemmer seg for å gå en tur ned i byen. Det er en lørdag kveld, men likevel få folk ute. De spør hvor de skal gå? Hard Rock Cafe, var svaret. Dit skulle de i hvert fall ikke, men de går litt rundt, men det er laber stemning. Så passerer de Hard Rock Cafe og går likevel inn bare for å ta en titt. Det er fullt av folk der.

LES OGSÅ: Åtte grunner til å besøke Lisboa.

- Engstelig for om han var en sydlandsk sjarmør

Mens hun står der og tar en øl, ser hun en mann, helt på andre siden av lokalet, som smiler til henne. Der er han, tenker hun.

- Jeg så det med en gang. He is the one!

Kikka får en følelse av at han vil komme bort.

- Jeg husker at han plutselig stod på skrå bak meg. Jeg snudde meg for å håndhilse, og så begynte vi å prate. Jeg følte med en gang at det var noe med han. Det var en ting som skjedde der mellom oss. Noe uforklarlig. Det var veldig rart. Det var som om universet hadde en finger med i spillet. Det er litt tåpelig å si, men det føltes sånn. Det er vanskelig å forklare, sier hun.

Kikka syntes han hadde et pent smil.

- Jeg var imponert for han drakk bare vann. Han var så sunn og så drev han med yoga. Han er jo altfor sunn for meg, tenkte jeg, men det var jo og veldig bra. Han var en positiv person.

Først tenker Kikka at han sikkert er en sånn som holder på med dette hver lørdag - sjekker opp turister.

- Jeg var litt engstelig for at han var sånn sydlandsk sjarmør. Men han var bare veldig hyggelig. Vi pratet og tullet og hadde det gøy.

Han får telefonnummeret hennes før hun drar tilbake til hotellet. Hun reiser videre til Brasil. Dagen etter sender han henne en tekstmelding, og så begynner de å melde hverandre. Hun vet at hun må tilbake til Portugal og treffe han igjen.

- Først la jeg merke til det vakre og store smilet hennes. Det ga meg mot til å starte en samtale med henne. Praten gikk veldig fint, og da vi gikk hvert til vårt den kvelden hadde jeg bare lyst til å fortsette å dele gode følelser med henne. Det gjorde vi ved å daglig utveksle «kjærlighetsbrev» på sms, sier Joao.

- Jeg var ikke så interessert i å snakke med mange forskjellige i Brasil. Tankene var et helt annet sted. Jeg var nok forelsket. Det var en annen type forelsket. Det var bare en sånn rolig følelse. Ja, det er han!

I Brasil blir hun av og til spurt om hun har kjæreste eller familie. Kikka svarer: Nei, men jeg tror jeg har funnet mannen i mitt liv i Lisboa!

- De syntes nok det var litt tidlig å trekke den konklusjonen etter å ha pratet med en person i et par timer. Men jeg var så sikker på det. Det var veldig rart.

LES OGSÅ: Å møte kjærligheten på ferie - funker det?

HVERDAG: Livet er hektisk med tre barn, om du bor i Norge eller Portugal. Hverdag er hverdag uansett, men sin logistikk og gyldne øyeblikk. FOTO: Sverre Chr. Jarild
HVERDAG: Livet er hektisk med tre barn, om du bor i Norge eller Portugal. Hverdag er hverdag uansett, men sin logistikk og gyldne øyeblikk. FOTO: Sverre Chr. Jarild Vis mer

Global dating

Forhold på tvers av landegrenser blir mer vanlig ifølge gestalt- og parterapeut Grethe Rønning ved GA-terapi. Datingarenaen er jo blitt global.

- Erfaringsvis vet vi at når man gifter seg over landegrensene, så har man allerede brutt noen kulturelle normer. Man har gjerne kjempet mer for å legitimere valget sitt. Det kan både gjøre forholdet sterkere, men også terskelen høyere for å gå fra hverandre hvis det ikke fungerer, mener Rønning.

I et krysskulturellt forhold får barna to kulturer å forholde seg til. Ofte blir man tospråkelige og man kan lære å forholde seg med åpenhet og respekt for ulikhet og at ting kan gjøres på forskjellige måter. Det å ha krysskulturell kompetanse er, ifølge Rønning, en kjemperessurs.

- Det å forstå ulike kulturer og deres uskrevne regler og implisitte budskap åpner opp og utvider perspektiv og livssyn, sier hun.

TRE BARN PÅ TRE ÅR: Kikka var tredve år og singel da hun møtte Joao. Så kom tre barn på tre år, som hun her har hentet på skolen. FOTO: Sverre Chr. Jarild.
TRE BARN PÅ TRE ÅR: Kikka var tredve år og singel da hun møtte Joao. Så kom tre barn på tre år, som hun her har hentet på skolen. FOTO: Sverre Chr. Jarild. Vis mer

Pessimistisk til avstandsforhold

- Det var kjærlighet ved første blikk, sier Joao.

Kikka og Joao reiser mye frem og tilbake mellom Oslo og Lisboa og besøker hverandre. Etterhvert blir de kjærester uten at det er helt definert.

- Det var et halvt års tid med frem og tilbake, så var jeg en måned i Lisboa i mai 2008 for å se hva dette var for noe. Det var vanskelig å bedømme utfra kun korte besøk. Da jeg dro herfra var jeg litt pessimistisk. Tenkte at det kommer jo aldri til å gå å ha et sånt avstandsforhold.

Kikka tenker at nå blir det sikkert ikke noe mer. Han kunne ikke flytte til Norge for han hadde et barn fra et tidligere ekteskap og drev sitt eget advokatfirma.

- Jeg tenkte også at jeg kan jo ikke bare flytte ned dit uten jobb. Ikke kunne jeg språket heller. Jeg tenkte at det ikke kom til å gå. Så fant jeg ut at jeg var gravid. Det løste på en måte alle våre problemer. Vi ble nødt til å ta et valg og stå for det. Vi bestemte oss for å gjøre dette sammen, og at jeg og barnet skulle flytte hit etter fødselen. Dermed ble det sånn, ler hun.

Vanskeligere kommunikasjon

- Hvor vanlig er det at en ferieforelskelse varer? Hvilke spesielle utfordringer opplever man ved en ferieforelskelse?

- I alle parforhold møtes to ulike måter å se verden på, to ulike familiekulturer med forestillinger og forventninger til parforholdet. I krysskulturelle forhold kommer ulike lands sosiale kulturer, forholdet mellom kjønn og forventninger om hva som er normalt og unormalt i tillegg, sier gestalt- og parterapeut Grethe Rønning ved GA-terapi.

Ifølge, Rønning, kan det være en stor overgang og noen ekstra utfordringer for den parten som forlater hjemlandet sitt og flytter til en ny kultur.

- Den som blir innflytter i landet den andre har sin opprinnelse fra, blir fort mer avhengig av partneren sin. Den partneren som er i sin hjemlige kultur blir derfor stående i en overlegen situasjon, ved å kjenne alle de kulturelle kodene, snakke språket, ha familie, jobb og et nettverk fra før. Linken for den innflyttende part er kanskje kun partneren. For den innflyttende partner kan det være krevende å skape et individuelt liv for seg selv. Det er viktig å ha fokus på hva det gjør med oss hver især og med balansen i forholdet. I tillegg er språkbeherskelse viktig for å mestre livet, legger Rønning til og sier:

-Til og med hos par med samme kultur og opprinnelse, prater man lett forbi hverandre. Det gir noen ekstra utfordringer for krysskulturelle par med tanke på ulike uskrevne regler, usagte eller implisitte budskap. Kommunikasjon over følsomme temaer kan også være vanskeligere på et fremmed språk enn på sitt eget morsmål, sier hun.

LES OGSÅ: Ferieforelskelsen var den store kjærligheten.

Storfamilie

Kikka ble bonusmamma til Alice (19) og så kom de andre som perler på en snor. Tre barn på tre år. Alle er født i Norge.

- Jeg ville gjerne føde i Norge. Jeg kunne ikke språket her så godt og var redd jeg ikke ville klare å kommunisere med leger hvis det skulle være noe. Og jeg måtte dessuten oppholde meg i Norge i et visst antall måneder per år for å være en del av Folketrygden og for å ha krav på foreldrepenger.

I den perioden bodde hun hos foreldrene sine på Ørje. Joao reiste mye frem og tilbake.

- Det var fint for da fikk også foreldrene mine litt tid med barnebarna sine, sier hun.

Hverdagen i Lisboa

I dag jobber Kikka på et universitet i Lisboa og underviser i norsk.

- Nå har jeg et intensivkurs som går hver dag, i tillegg til et kveldskurs to ganger i uken og et kurs i helgen. Andre ganger er det mindre å gjøre. Jeg er frilans. Jeg underviser portugisere som skal til Norge å jobbe eller studere. Det er gøy, sier hun.

Livet til Kikka er snudd opp ned!

- Da jeg bodde i Oslo, var jeg singel og hadde bare meg selv å ta vare på. Men etter at jeg flyttet hit, har jeg jo fått en stor familie med tre barn og en bonusdatter som bor hos oss halvparten av tiden. Det går mye i jobb, så er det å hente barn, fikse middag, legge barn og se på tv. Livet mitt er nok ikke så mye mer spennende fordi jeg bor i Lisboa. Det er et ganske vanlig liv. Mannen min jobber til åtte-ni hver dag, så det er lange arbeidsdager. Han jobber nesten 12 timer. Jeg bor i en bydel i utkanten av byen som heter Benfica og bruker sentrum av Lisboa altfor lite, sier hun.

DEILIG BY: Kikka elsker livet i Lisboa, byen med de bratte skråningene og utsikt over havet. FOTO: Sverre Chr. Jarild.
DEILIG BY: Kikka elsker livet i Lisboa, byen med de bratte skråningene og utsikt over havet. FOTO: Sverre Chr. Jarild. Vis mer

Kikka har flere norske venner i Lisboa.

- Det er fint å ha venner som er i samme situasjon som meg. Noen ganger kommer vi sammen og gjør litt sånn typisk norske ting med barna, som å bake pepperkaker eller spise grillpølser i brød eller risengrynsgrøt. Jeg snakker litt portugisisk, men sliter med å forstå hva folk sier. Barna snakker begge språk, selv om de to yngste nok er bedre i portugisisk enn i norsk. Jeg snakker bare norsk til dem og de svarer på en miks av norsk og portugisisk. I tillegg går de på fransk skole, så de blir nok litt språkforvirret. Mannen min og jeg snakker mest engelsk til hverandre.

Hver sommer er familien en måned i Norge.

- Da sier foreldrene mine: «Dere skulle bodd i nærheten». De er litt triste for at vi ikke kan være sammen i helger og bare ta en svipptur innom hverandre, slik mange familier kan gjøre. Men de besøker oss heldigvis flere ganger i året. Det ville jo ikke ha vært så mye enklere om vi bodde for eksempel på Vestlandet eller i Nord-Norge.

Kikka har tre eldre brødre som bor på Ørje. Selv om hun gjerne skulle bodd nærmere familien, så elsker hun livet i Lisboa. Byen som er full av skråninger, med sine karakteristiske trikker, klesvask som henger ut av vinduene, stekte sardiner og bacalhau, fargerike hus og vegger dekorert av azulejos, lisboettaenes keramiske varemerke, smale smug og fado-sang. Det er her hun fant den store kjærligheten. Takket være en mellomlanding i Lisboa for ti år siden!

LES OGSÅ: Opplev det ekte Portugal.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer