- 200 kroner på mat på en uke skal gå helt fint, tenkte jeg eplekjekt da KK-redaksjonen diskuterte Tik Tok-trender. Nettopp det å leve på et sånt minimumsbeløp var en av challengene som folk kastet seg på- mens mat-, strøm og drivstoffprisene steg.
Jeg var fra tidligere perioder vant til å leve med smalhans, men da brukte jeg flittig fra skap og fryseboks. Denne gangen skulle jeg ikke bruke noe av jeg hadde i kjøleskap eller fryser fra før. Bortsett fra salt, sukker og olje.

- Garantert effekt på vekta hvis du følger dette opplegget
Bruker mye penger på mat
Jeg er ikke helt fremmed for å ha dårlig råd og kan tenke tilbake på begynnelsen av 20-årene mine som «de magre årene», der middag i perioder besto av flatbrød med pålegg på. Dessuten har jeg fortid som «en gang i måneden-handler» og vet at en godt planlagt matplan fungerer godt.
Nå skal det sies at mange av dem som jeg så på Tik Tok, brukte av det de hadde i skap og skuffer fra før. En av dem er Ingrid G. Harkestad som sammen med kjæresten, prøvde å bruke under 200 kroner på mat på en uke. Hun la også ut videoer fra prosessen på Tik Tok og merket fort at mange andre også var opptatt av å spare penger på mat.
- Først og fremst så valgte vi å ha dette budsjettet fordi jeg og kjæresten min bruker veldig mye penger på mat i hverdagen. Det hender vi kaster mat som vi har glemt vi hadde, eller som blir liggende for lenge og derfor blir dårlig. Vi er begge studenter så en hver krone spart er gull verdt for oss nå som strømprisene er høye og generelt all mat er veldig dyrt. Jeg hater generelt å kaste mat, også mye på grunn av miljøet. Jeg ville også inspirere andre, og vise at det er mulig å leve på et stramt budsjett om man er villig til det, forteller Ingrid.
Til tider var det vanskelig for paret å finne ut hva de skulle spise da de ikke hadde så mye å velge mellom. Men hun sier at med litt planlegging og kreativitet er mye mulig og at av de 200 kronene satt av til mat den uken, brukte de cirka 180 kroner. Og det de kjøpte var hovedsaklig kjøtt og grønnsaker.
@ingridharkestad 200kr i matbudsjett neste uke.. Tror du vi klarer det?😅🤩 #påbudsjett #matchallange #billigmat #billigmattilstudenter #norsktiktok #200krpåmatdenneuka #200krimatbudsjett ♬ original sound - Ingridharke

Celine er ikke redd for å ta sjanser når hun innreder
Premissene
Men for min del var hele poenget med prosjekt helvetesuke, som jeg senere skulle komme til å kalle det, var at jeg skulle se hvor mye jeg fikk for 200 kroner. Så fryseren måtte jeg unngå. Men jeg kunne bruke krydder, oljer og sukker fra egen beholdning.
Jeg valgte meg ut en uke før jul, og begynte med å gå gjennom tilbudsappene på telefonen min. Applikasjonen Mattilbud er et godt hjelpemiddel da man kan se alle dagligvarenes tilbud på ett og samme sted.
Ganske fort bestemte jeg meg for å handle på Kiwi, da de blant annet hadde tilbud på to kilo mandelpotet for ti kroner og jeg tidligere har vært fornøyd med flere av First Price sine produkter.

Så til planleggingen:
Frokost, lunsj og middag pluss kanskje et aftensmåltid skal jo fortæres i løpet av en dag. Da er vi oppe i muligens 28 måltider til under 200 kroner. Det vil si at hvert måltid er av den nette verdi av kroner 7,-
Nå spiser jeg vanligvis to til tre måltider om dagen, ikke fire, så det hjelper jo litt.
Jeg tenker at jeg vil ha både kjøtt og fisk for variasjonens del, og jeg trenger samtidig noe som metter til frokost/lunsj.
Dag 1
Hopper i kjent stil over frokosten og jobber utover dagen. Når klokken nærmer seg 14, velger jeg heller å spise en tidlig middag. Og allerede her skal jeg synde, men av miljøhensyn.
Middag: To karbonader, tre mandelpoteter fra budsjettet. Jeg supplerer med rødkålrester igjen fra helgens julebord, for å redde det fra søpla. Et helt adekvat og mettende måltid. Jeg er fornøyd. En potet er til overs- noe jeg skal bli glad for siden.
Til kvelds velger jeg nudler, ikke akkurat næringsrikt, men det varmer vel litt mot de effektive kuldegradene utenfor. Angrer umiddelbart. First Price-nudlene har samme konsistens og smaker omtrent som en grandis-eske marinert i buljong. Jeg spiser den kalde poteten fra forrige måltid for å veie opp.

Denne TikTok-trenden erstatter «hvit måned»
Dag 2
Lager meg havregrøt med sukker og kanel til frokost. Samtidig lager jeg nok til å ha med til lunsj. Jeg vet det er de som ser på havregrøt som en av bærebjelkene i et godt kosthold. Jeg derimot, ser på det som en type klister. Men det går ned, og jeg er stolt av at enda to måltider er unnagjort.
Vel hjemme igjen er det tid for middag, og jeg gleder meg til en av barndommens favoritter: fiskepinner.
Sju fiskepinner, stekte poteter og smørkokt brokkoliblanding. Det fungerer godt. Når kvelden kommer lager jeg en stor pannekakerøre (4 egg, ca. 500 gram mel, melk, sukker og salt) som jeg kan ha utover uken. Steker meg to pannekaker til kveldsmat som jeg spriter opp med jordbærsyltetøy. Steker opp pannekaker for å ha med til lunsj neste dag.
«Roomien» min kommer hjem med brusslumper til meg fra jobben, jeg blir lykkelig og unner meg noe annet enn vann.

Dag 3
Lunsj: Pannekaker med sukker og syltetøy og et glass melk ved siden av. Begynner å minke på melka. Ser ikke frem til dager med havregrøt laget på vann.
Middag: Er lykkelig for det er julebord med jobben. Italienske nytelser skal inntas oralt. Jeg spiser så mye jeg kan av pizza, focaccia, burrata og oliven. Takk KK.
Dag 4
De andre snakker om cheddarburger i kantinen. Jeg blir grønn av misunnelse, men vil være konsekvent. Jeg har igjen med meg pannekaker med syltetøy til lunsj. Og dessuten: Sjefen spanderer Cola og kanelboller på staben, det smaker himmelsk.
Middag: En venn tar meg med ut på en middag som er avtalt på forhånd. Jeg har konsekvent dårlig samvittighet og tenker på leserne som vil tro at jeg er en juksemaker uten ryggrad til å gjennomføre noe. Men når tilbudet er der, så tar jeg det. Blir Ramen til middag, får meg til å tenke med gru på sist jeg spiste nudler. Men setter pris på at jeg får i meg både kylling, egg og grønnsaker.
Dag 5
Har lyst på karbonadesmørbrød, men kan ikke røre brødet i fryseren og har heller ikke løk. Tenker på at jeg kan pante de to brusflaskene jeg ble forært tidligere i uken og kjøpe et First Price-brød, men slår fort fra meg juksetankene.
Det blir havregrøt med eple og kanel til frokost/lunsj.
Middag: Lager karbonader og poteter, har lite lyst på vasne grønsaker, så det blir mangel på vitaminer til middag. Men det får så være.
Dag 6
Jeg begynner å kjenne på at jeg har lyst på andre ting enn det jeg vet jeg har tilgang på. Det er tomt for melk, men heldigvis har jeg et godt glass med kaldt vann ved siden av havregrøten til frokost den dagen. Jeg veier det opp med eple og kanel i grøten.
Julemarked blir ikke det samme når man ikke kan rive i brente mandler eller annet julegodt, men jeg jukser faktisk litt og kjøper meg en kopp gløgg. Unnskylder meg med at man ikke blir mett av gløgg. 49 kroner der.
Hjemme og kald etter julemarked blir det en ny runde med nudler, men mest for sausens del.
Til middag/kvelds mekker jeg meg fiskepinner med poteter og noen brokkolitopper. Tror kanskje jeg fortsatt er ni år gammel for jeg blir aldri helt lei fiskepinnene.

Advarer om ulovlig helsekost
Dag 7
Synd, synd, synd! Jeg rekker hverken lage havregrøt eller steke meg opp pannekaker før jobb. Jada, jeg vet at jeg burde gjort det kvelden før, men ender opp med å spise lunsj i kantinen på jobben. Det smaker godt med pasta og salat, men nederlaget smaker surt- 42 kroner ut vinduet der.
Etter fadesen tidligere på dagen, har jeg bestemt meg for å avslutte med stil. Jeg et stevnemøte denne kvelden og avtalen er at vedkommende skal komme på middag til meg.
- Skal vi spise noe mat? spør han.
- Ja, vil du ha fiskepinner eller karbonader? parerer jeg.
Jeg disker opp med et kvinnemåltid bestående av ovnsstekte karbonader som faller fra hverandre og stekte poteter. Jeg topper det hele med smørdampet brokkoliblanding og sennep til gjesten min. En herlig avslutning på en veldig spesiell uke.

– Hver dag tenker jeg: Fy flate, så heldig jeg er som bor her
Konklusjon
Det har vært rart å være så prisgitt bare noen få matvarer og ikke kunne unne seg like mye som før. Og kanskje nettopp derfor har jeg strøket på budsjetteksamen.
Når det kommer til penger jeg selv har brukt ut over de 200 kronene, har jeg kjøpt meg gløgg og lunsj i kantina én dag. Totalt har jeg brukt 91 kroner over budsjett.
Men jeg har i tillegg vært hjulpet med at jeg har fått to middager spandert og brus og kanelbolle på jobben en dag.
De aller fleste er ikke så heldig at et gratis måltid kommer seilende deres vei. Og stadig flere sliter med å få endene til å møtes. KK skrev før jul om «Per», student og alenefar til et barn på mellomtrinnet, som går økonomisk i minus som følge av økte mat- og strømpriser. I tillegg er allerede budsjettet så stramt at det er lite rom for innsparinger.
Nå vet jeg at det er slik hverdagen er for mange, og slik har også min vært en gang. Og selv om jeg ikke er der i dag, glemmer jeg ikke hvordan det var å ha én krone igjen på konto når regningene var betalt og da var ikke mat kjøpt inn enda.
Det er over ti år siden og nå er det enda dyrere. Dersom jeg hadde prøvd det samme for bare ett år siden, hadde jeg fått mer for pengene.
Denne påstanden underbygges av tall fra SSB (Statistisk sentralbyrå), hvor det går frem at prisene på matvarer og alkoholfri drikke har økt med 12,7 prosent fra november 2021 til november 2022.
Men fikk jeg til å leve på mat for 200 kroner på en uke?
- Nei.

Eksperten sier
Når jeg ser tilbake på uken, må jeg innrømme at jeg kjente på mindre energi enn vanlig. Men om det kom av kostholdet, eller av min egen innstilling til maten, er jeg usikker på.
- Jeg må jo se ut fra et ernæringsperspektiv, og ikke overraskende nok blir det en del mangler både i form av proteiner, frukt og grønnsaker. Uten å vite så mye om det vil jeg tro at du med dette kostholdet også sliter med å dekke ditt behov for viktige vitaminer, mineraler og i det hele tatt nok kalorier til å ha overskudd i hverdagen, om dette kostholdet skulle fortsette over lengre tid.
Det sier Desirèe Andersen. Hun er en av Norges mest kjente kostholds- og treningsprofiler og er dessuten å finne på coveret til KKs aller første blad i 2023. Her snakker hun blant annet om å finne balansen mellom trening, kosthold og indre velvære i den travel hverdag.

Men hva mener hun om hvordan jeg disponerte de 200 kronene?
- Hvis jeg skulle levd på 200 kroner i uka ville jeg forsøkt kjøpt inn mer bønner og linser på boks. Dette er billig og næringsrik mat som gir oss både proteiner, viktige vitaminer og mineraler, fiber og metter lenge. I tillegg kan for eksempel kikerter eller hvite bønner brukes til det utrolige!
Hun sier at pannekakerøra for eksempel kunne hvert blandet med hvite bønner for å få mer proteiner og fiber samtidig som det ikke utgjør noen forskjell på smaken.
Hun peker dessuten på noe jeg bevisst valgte da jeg handlet inn i til min lavbudsjettsuke. Nemlig at grønnsaker og frukt er og blir dyrt i Norge. Derfor er greit å vite at man har alternative løsninger:
- Det er viktig å være klar over at frosne er like bra som ferske. Av og til er de også mer næringsrike, da de ofte høstes i sesong og fryses ned før de forringes, forteller Andersen.

- Til alle som går på veggen: det er virkelig ikke bare å ta seg sammen
Litt skryt
- Ellers så har du med to av mine goes to, når det kommer til sunn og billig mat. Havregryn og egg! Mer av det, for det kan brukes til så utrolig mer enn havregrøt, sier kostholdseksperten.
Hun legger til at dersom jeg hadde fått med litt yoghurt, som jeg kanskje kunne ha funnet nedsatt på grunn av dato, kunne jeg laget både rundstykker, bakt havregrøt, pizzabunn og vafler av det.
- Blir glad av å se poteter! Dette er en svært undervurdert matvare som er rik på fiber og er noe av det mest mettende du kan lage, sier hun og slenger med et tips til hvordan jeg kunne brukt potet, men som jeg aldri ville kommet på selv:
- Hva med revet potet, rørt sammen med et egg, litt havregryn og salt. Stek det i vaffeljernet og ha pålegg på. Perfekt i matpakka.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

- Dette er tegnene på at vennegjengen din ikke gjør deg godt

Slik gikk tobarnsmoren Jeanette ned syv kilo på 12 uker
