Vennskap:

Slik gjenkjenner du et dårlig vennskap

- Du skal kunne fortelle hva som helst til en god venn.

VENNSKAP: Hvis du opplever at du alltid er der for venninna di når hun trenger omsorg og støtte, men ikke opplever å bli sett og støttet når du selv er sårbar og trenger det, er det et tegn på et dårlig vennskap, sier eksperten. FOTO: NTB
VENNSKAP: Hvis du opplever at du alltid er der for venninna di når hun trenger omsorg og støtte, men ikke opplever å bli sett og støttet når du selv er sårbar og trenger det, er det et tegn på et dårlig vennskap, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du har en venninne som jevnlig spør om du kan hjelpe henne, for eksempel med å kjøre henne til flyplassen eller bære flytteesker. Du stiller opp og tenker at dere er gode venner, helt til det er du som trenger hjelp til noe. Da har hun aldri tid, nedprioriterer det eller slutter å svare på meldingene dine.

De fleste opplever dårlige eller overfladiske vennskap i løpet av livet, enten i barne- og ungdomsårene eller i voksen alder. Venner som kun stiller opp når de selv kan vinne noe, som tar og tar uten å gi noe tilbake eller som bryter tilliten din.

Slike vennskap er lite givende og kan oppleves som svært sårende. Derfor er det viktig å gjenkjenne dårlige vennskap tidlig, så du slipper å bruke energien din på noen som ikke fortjener det.

GODE VENNER: Vennskap handler om opplevelsen av tillit, gjensidighet, å føle seg sett og hørt og at det føles godt å være sammen, men også uproblematisk å være fra hverandre.
GODE VENNER: Vennskap handler om opplevelsen av tillit, gjensidighet, å føle seg sett og hørt og at det føles godt å være sammen, men også uproblematisk å være fra hverandre. Vis mer

4 tegn på et dårlig vennskap

- Dersom du opplever at du ikke kan være deg selv i vennskapet, kan det være et tegn på at relasjonen ikke er trygg og nær. Et godt vennskap innebærer at du kan vise flere sider av deg selv, at du kan dele glede, sorg og frustrasjon.

Det sier Heidi Ulrikke Moen, som er gestaltterapeut MNGF hos Osloterapeutene og Fjeldstad Psykologsenter til KK.

Hvis vennskapet i tillegg ikke er balansert, og den ene ofte får betydelig mer plass slik at den andres behov kommer i bakgrunnen, kan det være tegn på en usunn relasjon.

Videre kan det være viktig å være oppmerksom på:

1. Om vennskapet er preget av konflikt.

2. Om du ofte blir såret.

3. Om kontakten tapper deg for energi.

4. Om du bruker mye tid på å gruble eller bekymre deg over relasjonen.

- Alt dette kan være tegn på at vennskapet trenger å styrkes, sier Moen.

SNAKK SAMMEN: - Snakk med vennen din om utfordringene du opplever. På den måten kan du erfare at dere kommer nærmere hverandre og at relasjonen blir sterkere, sier eksperten.
SNAKK SAMMEN: - Snakk med vennen din om utfordringene du opplever. På den måten kan du erfare at dere kommer nærmere hverandre og at relasjonen blir sterkere, sier eksperten. Vis mer

Dette er et godt vennskap

For å kunne gjenkjenne et dårlig vennskap, er det til hjelp å vite noe om hva et godt vennskap er.

- Noe av det jeg har erfart at går igjen i folks beskrivelser av gode vennskap er opplevelsen av tillit, gjensidighet, å føle seg sett og hørt og at det føles godt å være og vokse sammen, men også uproblematisk å være fra hverandre, sier Johan Nordström, som er psykologspesialist ved IPR, Institutt for Psykologisk rådgivning til KK.

Gode vennskap kan beskrives med mange ord, som omsorg, gjensidighet, likeverdighet og respekt.

- Tillit er en grunnpilar i de fleste relasjoner. Det å kunne stole på at en venninne vil deg vel er helt avgjørende for å kjenne seg trygg og avslappet når man er sammen, sier Nordström.

Opplevelsen av å bli oversett av en venninne når dere er sammen med andre, følelsen av at de trykker deg ned for å fremheve seg selv eller at ting du har sagt i fortrolighet spres til andre, kan være typiske tegn på en relasjon som kanskje gjør mer vondt en godt.

Nordström fremhever at gode venner ...:

1. Har det godt og gøy sammen.
2. Gir hverandre støtte og gleder seg over den andres fremgang.
3. Heier på hverandre.
4. Respekterer hverandre.
5. Lar den andre vokse og utvikles som person.
6. Holder hemmeligheter.
7. Tar Initiativ til kontakt.

TILLIT: Man skal kunne fortelle hva som helst til en god venn og stole på at vedkommende ikke forteller det videre. FOTO: NTB
TILLIT: Man skal kunne fortelle hva som helst til en god venn og stole på at vedkommende ikke forteller det videre. FOTO: NTB Vis mer

Disse vennskapene bør du revurdere

Det kan være viktig å reflektere over om noen vennskap er gode for deg eller ikke. For eksempel hvis du ofte har en vond følelse, enten før, når eller etter dere har vært sammen. For eksempel at du føler deg mer usikker eller dummere, eller hvis du uroer deg for noe som kan bli sagt, hvordan du ser ut eller hva du sier.

- Dårlige venner er venner som bare er med deg når hun eller han ikke har noe bedre å gjøre. Hvis du opplever at du alltid er der for din venninne når hun trenger omsorg og støtte, men ikke opplever å bli sett og støttet når du selv er sårbar og trenger det, er det et tegn på et dårlig vennskap, sier Nordström.

Hvis du føler at du må endre noe ved deg eller gjøre deg til for å være god nok i den andres øyne, eller hvis du får vonde kommentarer, stikk eller dømmende blikk, blir kritisert, kalt over-sensitiv eller drama-queen, er det tegn på en relasjon som kanskje ikke er god for deg.

- I trygge, gode vennskap finnes et gjensidig ønske om å ordne opp når noen har blitt såret. Den som har sagt eller gjort noe sårende har gjerne et ønske om å reparere og vil trolig være tilgjengelig for tilbakemeldinger om dette, sier han.

Et godt vennskap kan også hjelpe oss å finne flere gode relasjoner og vennskap.

HUMOR: Gode venner har det godt og gøy sammen, gir hverandre støtte, gleder seg over den andres fremgang og heier på hverandre. FOTO: NTB
HUMOR: Gode venner har det godt og gøy sammen, gir hverandre støtte, gleder seg over den andres fremgang og heier på hverandre. FOTO: NTB Vis mer

Tillit er viktig

- Et vennskap handler om plusser og minuser. En god venn gir deg opplevelser og får deg til å føle deg vel. Hvis du har en venn som hele tiden vil trekke noe ut av deg, som får deg til å føle deg dårlig eller som har lite interesse av vennskapet, vil jeg kalle det et dårlig vennskap.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Winther sier at hvis tjenester bare går én vei, at du stiller opp men aldri får noe tilbake, er det et rødt flagg.

- I alle vennskap og relasjoner er tillit viktig. Man skal kunne fortelle hva som helst til en god venn og stole på at vedkommende ikke forteller det videre. En god venn er en du kan betro deg til, men som ikke bruker det til sin fordel for å få innpass hos noen andre eller spre informasjonen, sier Winther.

Slike personer fortjener ikke den tilliten du har gitt dem. Winther sier at alle bør prioritere venner som stiller opp når de trenger det.

Ta tak i problemene

Moen anbefaler deg å ta tak i problemene hvis du opplever slike dårlige vennskap.

- Snakk med vennen din om utfordringene du opplever. På den måten kan du erfare at dere kommer nærmere hverandre og at relasjonen blir sterkere og nærere. Et godt vennskap er ofte preget av trygghet, støtte og tillit til hverandre, sier Moen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer