Bunad

Slik gjør du bunaden klar

Her er tipsene som gjør finstasen fin til 17. mai.

SELVESTE FINSTASEN: Halvparten av norske kvinner går i bunad på nasjonaldagen. Fins det noe finere? Foto: NTB-Scanpix
SELVESTE FINSTASEN: Halvparten av norske kvinner går i bunad på nasjonaldagen. Fins det noe finere? Foto: NTB-Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Med en bunad i skapet, har du alltid noe fint å ta på deg for de store anledningene.

Men det krever sin kvinne, for det er mye du bør kunne og vite om stell, rengjøring og oppbevaring.

LES OGSÅ: Ja, vi elsker bunader

FLOTTE DETALJER: Nydelige ullbroderier pryder mange av landets bunader. Foto: NTB-Scanpix
FLOTTE DETALJER: Nydelige ullbroderier pryder mange av landets bunader. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Helt enkelt med stakken

De fleste bunader er laget av tykt ullstoff, og trenger sjelden å vaskes eller renses. Ull er nemlig selvrensende og har dessuten antibakterielle egenskaper. 

Tørk bort eventuelle flekker med en klut fuktet med lunkent vann. Flekker sliter på stoffet, så når du har brukt bunaden, er det viktig at du fjerner flekker umiddelbart. 

Dersom bunaden ser krøllete eller ustelt ut, kan du stryke den forsiktig med et lett dynket håndkle imellom stoffet og strykejernet. Stryk fra vrangen.

Bunaden skal oppbevares i en bunadpose av tekstil, så unngår du eventuell kondens i posen. Bruk en kleshenger som bevarer bunadens fasong, og heng den fint opp. Går det lenge mellom hver gang du bruker den, ta den ut og luft den av og til. 

Om bunaden trenger en rens, skal den tørr-renses. Forsikre deg om at renseriet har kunnskap om rensing av bunader før du leverer den. Og husk å ta av sølvhekter og veskelås før rens.

Skjorten er en prøvelse

STASELIG: Skinnende blankt og fint skal sølvet på skjortebrystet være! Foto: NTB-Scanpix
STASELIG: Skinnende blankt og fint skal sølvet på skjortebrystet være! Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Når du skal stryke, starter du med å dynke skjorten godt. La den ligge et par timer i en ren pose. Da har skjorten fått en jevn fuktighet, noe som forenkler jobben.

Heng opp skjorten etter stryking, og la den henge til den er helt tørr. 

Har du skjorte med broderi, bør du bruke et grovt hvitt håndkle på brettet når du skal stryke broderiet. Legg broderiet ned mot håndkleet og stryk fra vrangen. Stryk deretter alle rynkene opp mot broderiet langs halsen og mot mansjettene uten håndkle. Stryk ferdig ermene først, deretter for- og bakstykket.

Vask skjorten rett etter bruk. Skjorten blir vanskeligere å få ren hvis den ligger skitten lenge. Men ikke stryk den før du pakker den vekk, det fører bare til at den gulner. 

Har skjorten begynt å gulne, bør du først vaske for å se om gulningen går bort. Dersom dette ikke hjelper, kan du henge den ut i sollys eller legge den på snøen i sola for bleking. Den må ikke blekes lenge eller ofte, for sollyset svekker fibrene.

Få sølvet til å skinne

Kan du klare deg med pusseklut fra gullsmeden, er det det enkleste.

TRADISJONEN TRO: Det er ingen «regler» rundt bruk av skotøy til bunad, men ordentlige bunadsko gir det lille ekstra.  Foto: NTB-Scanpix
TRADISJONEN TRO: Det er ingen «regler» rundt bruk av skotøy til bunad, men ordentlige bunadsko gir det lille ekstra. Foto: NTB-Scanpix Vis mer

Eller du kan vaske bunadsølvet i zalovann med litt salmiakk (1 teskje salmiakk per liter vann). La sølvet ligge noen minutter i vannet, før du forsiktig vasker det med en børste. Tørk det så med en myk klut, før du fullfører tørkingen med en føner.

Har bunadsølvet fått flekker som er vanskelige å få bort, bør du kontakte gullsmed for råd.

LES OGSÅ: Bunadtabbene du bør unngå

Sørg for å være godt skodd

Bunadskoene blir sjelden brukt, og gir ofte gnagsår.

Det beste er å gå med dem litt oftere, eller ha dem på foran tv-en i ny og ne, mens du bøyer dem litt fram og tilbake så du får «gått dem inn». 

Du kan med fordel mykgjøre skoene ved å sette dem inn med lærfett før bruk. Tørk av sand og skitt med en myk, fuktig klut. Det er viktig å ikke bruke børste på skoene før all skitten er fjernet, for da blir det lett riper i læret. Bruk gjerne en fille til å påføre skosmørningen. Puss deretter godt med en skobørste. Til slutt pusser du skoene blanke med lærfett og en myk, tørr klut.

Kilder: Den Norske Husfliden, Bunad- og folkedraktrådet, Plusstid og Magasinet Bunad

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer