Slik har ti år med Instagram påvirket kroppsbildet vårt

Vi har snakket med ekspertene om bildedelingstjenestens enorme påvirkningskraft.

MAKT: Vi tok en prat med to eksperter om bildedelingstjenestens enorme påvirkningskraft. FOTO: NTB Scanpix
MAKT: Vi tok en prat med to eksperter om bildedelingstjenestens enorme påvirkningskraft. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sosiale medier har blitt en innarbeidet del av hverdagen vår. Mobilen er sjelden mer enn en armlengde unna og vi liker, deler og kommenterer døgnet rundt. Dermed blir vi også konstant eksponert; ikke bare for reklame og spons, men for andres liv.

Det er mye som er vel og bra med sosiale medier, men det er ikke til å stikke under stol at nettopp den konstante eksponeringen byr på utfordringer for mange.

Her er bildedelingstjenesten Instagram «verstingen».

TOSIDIG: Sosiale medier har forenklet og forbedret mange ting, men medaljen har – som det ofte er – en bakside. FOTO: NTB Scanpix
TOSIDIG: Sosiale medier har forenklet og forbedret mange ting, men medaljen har – som det ofte er – en bakside. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Noen får altoppslukende «FOMO» av å se vennegjengen på festival mens man selv har helgevakt på jobb, mens andre kjenner på følelsen av utilstrekkelighet når man scroller gjennom kollegaens tilsynelatende perfekte liv med ektemann, to barn, hund og hytte.

Aller mest hører vi dog om det ekstreme utseendefokuset og kroppspresset appen bidrar til. Det til tross for flere tiltak som har blitt iverksatt det siste året.

Tidligere har KK blant annet skrevet om filterne som får deg til å se ut som du har tatt plastisk kirurgi og om Marie (25) som viste hvordan mange retusjerer kroppen sin «Instagram-klar» på tre minutter.

BESTEM SELV: Kognitiv adferdsterapeut Serilinn Erlandsen gir flere råd til en bedre hverdag via Instagram-profilen @tenktankenut. Her deler hun et tips for hvordan du kan ha det bra. Video: Serilinn Erlandsen / @tenktankenut Vis mer

Trendy kroppstyper

I fjor viste en rapport fra NOVA at flere og flere unge oppgir at de sliter psykisk, og jo mer tid de tilbringer på sosiale medier, jo vanskeligere synes de å ha det.

Det er altså ingen tvil om at det digitale universet påvirker oss i det virkelige liv – og spesielt Instagram. Faktisk så mye at appen, opptil flere ganger, har formet hva vi ser på som «idealkroppen».

For nei, det er ikke bare trender innenfor mote- og skjønnhetsverdenen som nå vokser frem gjennom Instagram, i stedet for i magasiner eller på TV. Det samme gjelder kropp.

BESTEM SELV: Kognitiv adferdsterapeut Serilinn Erlandsen gir flere råd til en bedre hverdag via Instagram-profilen @tenktankenut. Her deler hun et tips for hvordan du kan ha det bra. Video: Serilinn Erlandsen / @tenktankenut Vis mer

I år er det ti år siden den nå Facebook-eide bildedelingstjenesten ble lansert, og siden den gang har visse kroppstyper – absurd nok – vært trendy.

I 2013 og 2014 var det ifølge DailyMail henholdsvis «thigh gap» og «bikini bridge» som regjerte. Førstnevnte innebar at bena ikke rørte hverandre ovenfor kneet – nokså uoppnåelig for de fleste kvinner.

Fra 2015 begynte motreaksjonene å melde seg i form av emneknagger som #StrongNotSkinny og #ThickThighsSaveLives – eller «sterk, ikke tynn» og «fyldige lår redder liv» på godt norsk.

Den siste tiden har en slank kropp med former, også kalt «slim thick», vært i vinden.

Kanskje ikke så rart da verdens mest berømte søstre, Kardashian- og Jenner-klanen, er kjent for nettopp det? Kvintetten kan tross alt skilte med 643 millioner Instagram-følgere mellom seg...

Fremover kan vi ifølge trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye forvente at det naturlige får mer vind i seilene.

– Trender tar lengre tid enn hva folk tror, og de påvirkes av flere tendenser i samfunnet. Det er også avgjørende hvilken kultur en trend er en del av. Derfor ser vi ulike trender i forhold til kropp i vestlige land, asiatiske land og afrikanske land, forklarer Øye.

Hun forteller videre at kropp har vært i fokus i Vesten i flere tiår.

– Og hvor får vi vist det frem til flest mennesker? Instagram er i en slik forståelse et godt egnet utstillingsvindu, sier trendforskeren.

Når det gjelder hva som ligger i kortene fremover, tror eksperten altså at det naturlige kommer til å dominere.

– Hva har vi fokus på nå? Det er det som skaper neste trend. Den rene og ubehandlede kroppen seiler nok opp. Den uten kunstig «input» – som kunstig rumpe, botox her og der – men en sterk og ren kropp som viser at du tar vare på deg selv, spår hun.

HVA BLIR DET NESTE?: Trendforsker Øye forklarer at essensen ved en trend, er at den dør ut og erstattes. FOTO: Scanpix
HVA BLIR DET NESTE?: Trendforsker Øye forklarer at essensen ved en trend, er at den dør ut og erstattes. FOTO: Scanpix Vis mer

– Selvfølgelig tenker vi at det er noe galt

GIR RÅD: Psykologspesialist Emma Johannessen. FOTO: Morten Brun
GIR RÅD: Psykologspesialist Emma Johannessen. FOTO: Morten Brun Vis mer

Aller helst skulle man sett at det ikke fantes idealer for verken kroppen vår eller utseende vårt forøvrig, men foreløpig er det en utopi.

Dermed blir det viktig å ha psykiske verktøy som gjør at man er best mulig rustet til å distansere seg fra kroppspresset.

Psykologspesialist Emma Johannessen forteller at det er nok av forskningsmessige funn som viser at vi er svært påvirkelige i hva vi setter som et skjønnhetsideal, og at den påvirkningen foregår gjennom eksponering.

Jo flere bilder vi ser, jo mer påvirket blir vi.

– Selvfølgelig tenker vi at det er noe galt med vår egen kropp når vi hele dagen ser på kropper som er helt ulike vår egen, sier Johannessen og fortsetter:

– Den følelsen gjør at vi skammer oss mer over egen kropp, som igjen kan påvirke oss destruktivt ved at vi skjuler det vi skammer oss over – at vi prøver å endre vår egen kropp for å endre følelsen. Det fungerer i liten grad.

En åpenbar motgift er å holde seg unna Instagram, men psykologspesialisten er tydelig på at det er langt lettere sagt enn gjort. Igjen spiller nemlig «FOMO», frykten for å gå glipp av noe, inn.

Om du ikke klarer å unngå bildene som påvirker deg, kan det ifølge Johannessen være nyttig å i det minste være bevisst på mekanismen bak det; å være bevisst på at jo mer man ser, jo mer vil man potensielt sammenligne seg, få en klump i magen og føle seg «feil».

I tillegg til å si adjø til Instagram – eller å i alle fall ha en bevissthet rundt at man blir påvirket – har Johannessen ytterligere tre tips.

  • Vær tilstede i egen reaksjon! Legg fra deg telefonen og kjenn hvordan du føler deg. Sett ord på den vonde følelsen; «klart jeg skammer meg over min egen kropp når jeg ser perfekte, redigerte bilder av mennesker som gjør alt for å se feilfrie ut».
  • Eksponér deg for «normale» kropper i det virkelige liv. Se på andre rundt deg, gå i svømmehallen og se at de nakne kroppene rundt deg i dusjen er like normale som din egen.
  • Følg kroppspositivitetsbevegelsen og andre som presenterer ulike former for bilder, positurer og kropper. Jo mer variasjon vi ser, jo mindre dominerende blir påvirkningen av idealkroppen.

Kroppspositivismen som Johannessen nevner – som forøvrig defineres som tanken om at alle mennesker bør være stolt av og elske kroppen sin, uansett form eller størrelse – blir stadig mer populært på Instagram.

Populært, ja, men det er ikke lett å navigere seg frem i jungelen av profiler. (Statista melder at det per 2018 fantes det over én milliard aktive kontoer på appen.)

For å hjelpe deg et stykke på veien, har vi i KK funnet frem syv Instagram-kontoer som er en deilig motvekt til det redigerte, polerte og perfeksjonerte:

@fitnessfeministen

Sara Dahlström er sjefsredaktør i magasinet Hälsa & Fitness. Den sprudlende svensken har mye fokus på styrketrening og – som hun selv skriver i Instagram-bioen sin – trosser hun patriarkiet med dissende lår, og dét i slowmotion.

@ashleygraham

Stjernemodellen Ashley Graham er kjent for å dele «ekte vare» med følgerne sine; hun legger gjerne ut sminkefrie bilder og svette treningsselfies, og strekkmerker og cellulitter blir aldri gjemt bort.

LES OGSÅ: – Kvinner har lenge blitt fortalt at de er stygge når de har et par ekstra kilo for mye

@camillalor

Camilla Lorentzen er forfatter, foredragsholder og personlig trener – og en skikkelig solstråle! Hun er også kvinnen bak emneknaggen #fitnok, som i skrivende stund har blitt brukt hele 66.500 ganger på Instagram.

@fetmenfattet

Carina Elisabeth Carlsen har lenge gått i bresjen for kroppspositivisme-bevegelsen – og dét på en briljant og forfriskende måte. Senest forrige måned tok hun et skikkelig oppgjør med retusjering og redigering av bilder, da hun selv opplevde å bli «fikset på». Heia!

Se dette innlegget på Instagram

Med et sitat om at alle kropper er ok, og at det ikke er noe feil å ikke ha den såkalte idealkroppen, er jeg altså redigert og fikset på – og det til en sak som skal handle om kroppspositivisme og viktigheten av å ta eierskap over egen kropp. For en tid tilbake ble jeg intervjuet av Elle om kroppspositivisme, sammen med et knippe andre bra damer. I går gjorde Sofie Frøysaa (@sofsen) meg oppmerksom på at vi er jo redigert og photoshoppet til det nærmest ugjenkjennelige. Med bakgrunn i hva slags sak det er ment å være, er jo dette et hån. Jeg sluttet i min tid å lese damebladert fordi de fikk meg til å føle meg ræva. Da jeg stilte opp på dette intervjuet var det med håp om å kunne vise at kropper ser ut på ulike vis, og at det ikke er noen feil måte å ha en kropp på. Elle sier noe helt annet når de retusjerer meg plettfri. Når jeg vel ser på bildet, ser jeg at jeg knapt har trekk igjen. Jeg er glatt. Jeg er jo ikke glatt. Jeg har strekkmerker på magen og armene, jeg har nupper og hår på lårene, og jeg har valker. Jeg har bart og masse ansiktshår, og jeg har merker etter et hundebitt på det ene kinnet. Jeg har dessuten hårete armer, og alt dette er greit. Det viser at dette er en 33 år gammel kropp som har overlevd ganske mye. Det som kanskje skremmer meg mest er at dette burde jeg jo ha sett selv, og dette viser hvor vanlig det er og hvor lett det er at dette går under radaren. Dette viser også at selv om det er en enorm motstand der ute, er det viktig å brette opp ermene og fortsette denne kampen som ikke ser ut til å noen ende ha. Jeg velger å sitere Frøysaa: «Jeg føler meg brukt, dette er kynisk og skittent. Ikke lag en sak om et så viktig tema, for så å pisse på hele budskapet mitt. Practice what you preach og DON'T correct me if I'm "wrong"!” #kroppspositivisme #kroppsaktivist

Et innlegg delt av Carina (@fetmenfattet)

@any.body_co

Bestevenninnene Georgia Gibbs og Kate Wasley ble inspirert til å starte Instagram-kontoen @any.body_co etter at det rant inn negative kommentarer under et bilde de hadde tatt sammen. Mange mente nemlig at Gibbs hadde brukt Photoshop til å gjøre seg selv tynnere – for å få venninnen til å se større ut...

Det stemte selvsagt ikke, men situasjonen fikk duoen til å innse hvor stort behov det er for å vise at kvinner kan (og bør!) støtte andre kvinner; at vi ikke trenger å sammenligne oss med hverandre, og løfte hverandre opp i stedet for å dra hverandre ned.

To år senere har den kroppspositive Instagram-kontoen nærmere 240.000 følgere.

Se dette innlegget på Instagram

#QuitTheComparisons 💓

Et innlegg delt av Anybody (@any.body_co)

@chrisstyteigen

Chrissy Teigen er et friskt pust i kjendisverdenen! Tobarnsmoren har bemerket seg som én av Hollywoods mest jordnære og ærlige stjerner; tidligere har hun blant annet vært åpen om at hun led av fødselsdepresjon etter at datteren Luna kom til verden i 2016, hun legger ut flere bilder hvor hun spiser junkfood enn hvor hun ikke gjør det (vel – nesten i alle fall), hun er ikke redd for å dele de mindre glamorøse øyeblikkene man uungåelig må gjennom som forelder, og hun viser seg mer enn gjerne frem sminkefri.

Sistnevnte avslørte 34-åringen grunnen til under et intervju på BeautyCon i Los Angeles i 2018. Da slo hun nemlig hardt ned på bruk av Photoshop og andre apper man kan endre utseende sitt med.

– Dét er grunnen til at jeg poster få bilder med sminke på. Jeg føler ikke at man vet hvordan noen virkelige ansikt faktisk ser ut lenger, og det gjør jeg kvalm at vi må perfeksjonere både fjes og kropp for å få likes, fortalte hun den gang.

@lizzobeeating

Artisten Lizzo fikk sitt store gjennombrudd i 2019 med albumet «Cuz I Love You», og allerede her begynner grunnen til at hun er med på denne listen – platen er nemlig en eneste gigantisk oppfordring til å elske seg selv.I tillegg utstråler hun en så rå og enorm selvtillit, både på scenen og på Instagram, at det rett og slett smitter over!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer