Brystkreft

Slik kan du forlenge livet med trim

- Det er aldri for sent å komme i gang, sier damene fra Rustad IL i Oslo. Slik gjør de det!

TRENINGSGLEDE: – Det er lettere 
å komme seg ut i skogen på trening når vi er flere, sier damene i Rustad IL i Oslo. F.v. Wenche Bråten, Astrid Svanes Bertelsen, Marit Sønsteli, Trude Antonsen og Bjørnhild Fjeld. Foto: Ellen Johanne Jarli
TRENINGSGLEDE: – Det er lettere å komme seg ut i skogen på trening når vi er flere, sier damene i Rustad IL i Oslo. F.v. Wenche Bråten, Astrid Svanes Bertelsen, Marit Sønsteli, Trude Antonsen og Bjørnhild Fjeld. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Kjærligheten til naturen er den største drivkraften, og det er en stor glede å trene sammen med andre. Her får du venner for livet, sier Astrid Svanes Bertelsen (71). Hun har vært aktiv i turn og friidrett og var med på å starte gruppen.

Vi møter Astrid og fire andre damer i Rustad IL i Oslo, idet de skal i gang med en treningsøkt. 

De strekker på de spenstige beina, ivrige etter å sette i gang.

Gruppen teller 67 kvinnelige medlemmer og ble startet for rundt 20 år siden av mødre som fant ut at de like gjerne kunne trene selv når ungene var på trening. Og mange har fortsatt etter at barna sluttet i idrettsforeningen.

– De fleste har en sportslig bakgrunn, men formen varierer litt. 

- Jeg legger opp treningen deretter, sier trener Wenche Bråten (47).

Hver mandag og torsdag møtes de for halvannen times intervalltrening ved Skullerudstua. Lørdagene vies til langturer på opptil tre timer. Om sommeren trener de med eller uten staver, på flatmark og opp og ned bakkene i området. Om vinteren er det skigåing som gjelder.

VETERANENE: – Vi er overbeviste om at treningen har hjulpet oss gjennom sykdommen, sier Astrid Svanes Bertelsen (71) og Marit Sønsteli (66). De har begge hatt brystkreft og stiller stadig i konkurranser. Foto: Ellen Johanne Jarli
VETERANENE: – Vi er overbeviste om at treningen har hjulpet oss gjennom sykdommen, sier Astrid Svanes Bertelsen (71) og Marit Sønsteli (66). De har begge hatt brystkreft og stiller stadig i konkurranser. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer

– Sommerstid er det litt mer løssluppent, vi kan stoppe opp og ta en badepause, sier Bjørnhild Fjeld (40).

Tømmer hodet

Mange av medlemmene deltar i løp, maraton, sykkelritt og skiløp. De eldste er blant de ivrigste.

Marit Sønsteli (66) og Astrid Svanes Bertelsen (71) avsluttet vintersesongen med Lillehammer Troll Ski Marathon. De konkurrerte i klassene 65–70 år og 71–80 år. Distansen var 4,5 mil. Begge har hatt brystkreft, men var heldige og unngikk cellegiftbehandling. Treningen tok de raskt opp igjen etter operasjonen.

– Jeg gjennomgikk 25 stråle­behandlinger, men var i god form. Etter fem behandlinger gikk jeg Birken. Jeg tror det er veldig viktig å fortsette med trening, så sant du kan – og ikke sette seg ned og gruble, sier Astrid.

– Jeg måtte fjerne hele brystet og mange lymfer, så nå er løping og særlig skigåing gunstig for meg. At jeg var godt trent gjorde at jeg kom meg raskt etter operasjonen, sier Marit som begynte å trene da hun var 40.

– I løpet av sommeren er det gøy å teste hvem man kan henge seg på og løpe like fort som. Man blir avhengig av treningen, det aller beste er velværefølelsen etterpå, sier Trude Antonsen (43).

Damene er enige om at det er mye lettere å komme seg ut på trening i en gruppe som dytter hverandre, først og fremst over dørstokkmila, men også i løypa.
– Og så er det sosialt. Vi er en gruppe blide og treningsvillige damer, hvor latteren sitter løst og skravla går, forteller trener Wenche.

Formen stiger, de føler seg klarere i hodet og har mer overskudd etter jobben.

– Det er herlig å komme seg ut og trene når man har en stressende jobb. Nå kan jeg også trene sammen med barna mine, det er en utfordring å få trent når du har små barn, sier Trude.

– Og så kan vi spise så mye vi vil! Søvnen blir bedre. Vi blir lykkelige av hard trening, sier Astrid.

LES OGSÅ: Trening ga Anette styrke til å takle kreften

Den beste medisinen

Det er absolutt aldri for sent å starte med trening. Om du er 40 eller 90 år – det er bare å sette i gang!

– Og du trenger ikke løpe eller løfte tunge vekter for å oppnå en enorm helsemessig effekt, sier Anders Hansen, lege og overlege i psykiatri.

Han og Carl Johan Sundberg, lege og professor i arbeidsfysiologi, har skrevet boken «Alle kan trene». De to svenske legene har samlet nye forskningsresultater om den fysiske og psykiske effekten av trening.

NY BOK: Legene Anders Hansen og Carl Johan Sundberg har nylig gitt ut boken «Alle kan trene» (kr 349, Pax forlag). Foto: Pax Forlag
NY BOK: Legene Anders Hansen og Carl Johan Sundberg har nylig gitt ut boken «Alle kan trene» (kr 349, Pax forlag). Foto: Pax Forlag Vis mer

Bakgrunnen var at de kom over flere forskningsstudier hvor man hadde fulgt en stor gruppe mennesker i ulike aldre over flere tiår. Studien kartla blant annet kosthold, medisinbruk, mosjon og utvikling av helsetilstanden.

– Det som overrasket oss mest var hvor lite bevegelse som kreves for å holde seg frisk og bremse aldringsprosessen – 30 minutter om dagen. Vi leger kan lett glemme at den beste medisinen som finnes er å bruke kroppen. Trening påvirker alle organer i kroppen, også hjernen, sier Hansen.

ALDRI FOR SENT: Det er aldri for sent å begynne å trene, og det vil ha en positiv helseeffekt uansett.  Foto: Scanpix
ALDRI FOR SENT: Det er aldri for sent å begynne å trene, og det vil ha en positiv helseeffekt uansett. Foto: Scanpix Vis mer

Han er imponert over damene i Rustad IL, som trener hardt og er i superform. En god trøst for den utrente sofagrisen er at det ikke skal mer til enn en gyllen halvtime hver dag for å få helsefordeler.

– Middelaldrende og eldre er trenbare og kan forbedre kondisjonen veldig. Det er det beste målet for din allmenne helsetilstand – mer enn vekt, blodtrykk og kolesterol, for eksempel.

I gjennomsnitt kan yngre og middelaldrende personer forlenge livslengden med fem og ti år hvis de trener, så sant de ikke blir rammet av sykdom eller ulykke.

Starter du treningen ved 60–70 år, forlenger du også livslengden, men forskerne vet ikke hvor mye. Minst like viktig er at livskvaliteten forbedres.

Mindre depresjon

Også hjernen har en enorm nytte av trening. Alle tankemessige prosesser forbedres. 
– Ikke bare utløses stoffer som serotonin, som gjør at vi føler oss bra, og endorfiner, kroppens eget smertestillende middel, men hukommelsen og konsentrasjonen bedres fordi sirkulasjonen til hjernen økes. Du fornyer også hjernen, for det dannes nye hjerneceller, sier Hansen.

Studier viser at trening demper angstnivået og reduserer depresjonsrisikoen. Løpetrening har vist seg å være like effektiv som antidepressiver: Du må løpe tre ganger i uken, i minst 30 minutter hver gang.

– Virkningen vil komme etter rundt seks uker, så ikke gi opp for tidlig. En periode kan du både trene og ta medisiner før eventuell nedtrapping, men det er viktig å snakke med legen din før du slutter eller trapper ned med medisiner, sier Hansen.
Er du helt utrent, råder han deg til å gjøre noe du synes er gøy før du øker innsatsen. Er du litt trent anbefaler Hansen å prøve hard intervalltrening som er supereffektivt for kondisjonen.

– Gjør noe lystbetont, som å danse, sykle eller svømme eller spille golf. Det viktigste er å få opp pulsen og at det blir en daglig vane. Begynn forsiktig, og øk siden til et nivå du vil fortsette på. Avtaler du å trene sammen med andre, hjelper det på motivasjonen for å fortsette, sier Hansen.

Mirakel-medisin!

VARIERER: Trener Wenche Bråten (47) legger opp treningsøktene litt forskjellig, alt etter form og vær. Foto: Ellen Johanne Jarli
VARIERER: Trener Wenche Bråten (47) legger opp treningsøktene litt forskjellig, alt etter form og vær. Foto: Ellen Johanne Jarli Vis mer

- Trening påvirker kroppens organsystemer: Hjerte- og lungefunksjonen bedres, immunforsvaret styrkes, blodsukkeret justeres, blodtrykket senkes, hormonene balanseres og skjelettet blir sterkere.

- Mosjon beskytter mot hjerte- og karsykdommer, visse typer kreft, beinskjørhet, diabetes, demens, angst og depresjon.

- En halv times rask gåtur reduserer risikoen for demens med 40 prosent når du er mellom 40 og 60 år. 

LES OGSÅ: I toppform på 10 minutter

Del opp halvtimen

Velger du rask gange en halv time om dagen, kan du dele den opp i to eller tre økter. Det gir like god virkning. Tempoet må gjøre deg varm og andpusten ved hver økt.

Trenerens tips:

Wenche Bråten, som er trener for damene i Rustad IL, har disse rådene:

  • Finn en aktivitet du synes er artig.
  • Avtal å trene sammen med andre. Det gir et ekstra puff og er utrolig trivelig.
  • Varier gjerne treningsform og intensitet. Ikke tenk for mye på hva «man bør gjøre».
  • Naturen er herlig hele året – tren ute i det fri!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer