Å lære seg noe nytt:

Slik kan du lære deg hva du vil

Drømmer du om å lære fransk? Å bli yogalærer? Eller å skrive en bok? Da har denne mannen en beskjed til deg: Det er du i stand til. Og det er lettere enn du tror. Selv lærer han seg én ny ting hver måned.

LÆRE SEG NOE NYTT: Andreas Hurtig har ikke tatt sitt etternavn for å være smart. Det er et norsk navn som hans familie har gjort seg «fortjent» til. FOTO: Peter Nørby
LÆRE SEG NOE NYTT: Andreas Hurtig har ikke tatt sitt etternavn for å være smart. Det er et norsk navn som hans familie har gjort seg «fortjent» til. FOTO: Peter Nørby Vis mer
Publisert

Du kan alt – og det er lett. Det lyder lovende, men også temmelig provoserende og arrogant når uttalelsen kommer fra en 38 år gammel millionær som velter seg i penger og som dessuten har en IQ på 178. Andreas Hurtig er svensk, men bor i Danmark, fordi hans kjæreste for to år siden ble tilbudt jobb i et internasjonalt selskap med base i København.

– Og det måtte hun så klart satse på, så nå bor vi i en leilighet midt i København i stedet for Stockholm, sier han.

For Andreas Hurtig var det ikke noe problem å flytte, for han kan jobbe hvor som helst og når som helst i hele verden, bare han slår på datamaskinen sin. Han ser ut som en moderne forretningsmann med sitt lange hår og dyre, klassiske sko i lyst skinn. Skoene og de slitte jeansene ville passet perfekt i en Lamborghini eller en Tesla, men Andreas har tatt toget «fordi det er lettere».

Det er ikke koketteri da han tidlig i samtalen understreker at penger og prestisje ikke har noen betydning i hans liv.

– Jeg har tjent millioner og mistet dem igjen flere ganger, og jeg forventer å miste «alt» minst ti ganger til i mitt liv, sier han.

LES OGSÅ: Forstår du ikke ordene «kidsa» bruker? Da kan denne være til hjelp

Har lært seg selv nesten alt det han kan i dag

I tillegg til svensk og engelsk snakker han også fransk og tysk, noe han bestemte seg for å lære i forbindelse med at han investerte i vinproduksjon. Og det var også da han leste til å bli sommelier, for «man kan jo ikke investere pengene sine i noe uten å vite noe om det».

Andreas Hurtig har lært seg selv nesten alt det han kan i dag – alt fra et superpraktisk «speed reading»-kurs på nettet til å spille poker og klassisk gitar. Prosjektet hans nå er å bli god til å lage mat. For et år siden klarte han ikke å koke et egg engang, men nå er han neste like flink til å lage risotto og opp-ned-kake som å investere penger.

Apropos det siste: De siste millionene tjente han på handel med kryptovaluta og blockchains. En av hans kjepphester er at alle kan lære å investere i aksjer.

– Selv om du ikke vet noe om det, kan du raskt finne ut nok om det til å investere pengene dine fornuftig. Folk burde i langt større grad stole på seg selv enn investorer. Hvis det var meg, så ville jeg tatt ut pensjonen og satt pengene i noe jeg trodde på. Jeg har spredd mine aksjer, og jeg har en del i vin – det er virkelig et interessant marked.

- Ellers er jeg av den overbevisning at vi kan mye mer enn vi tror, og det er bra. Du kan opprette en konto på få minutter og gå i gang. Men akkurat kryptovaluta vil jeg ikke anbefale. Dels er det kronglete, fordi det handler om tillit, og dels er det en boble, slik IT-bransjen var i 1999.

Har en IQ på 178

Med sin IQ på 178 tilhører Andreas Hurtig en liga av sære genier, men han er ikke nerd. Tvert imot er han generalist, og det lengste han har beskjeftiget seg med en ting, var da han spilte poker profesjonelt. Og hans viktigste talent er ifølge ham selv at han fanger opp mønstre og blir oppslukt av nye trender før de blir til noe som alle gjør.

– Jeg begynte å spille poker før boomen, og jeg dyrket crossfit og åpnet treningssentre i Stockholm før det ble en hit. Hver gang jeg kaster meg over noe nytt, tenker jeg: Dette skal jeg gjøre resten av livet, så jeg går «all in».

- Da jeg nylig bestemte meg for å pusse opp leiligheten vår i stedet for å bruke håndverkere, var det en kjempeutfordring. Og det skal det også være, ellers ville det vært kjedelig. Vi har spart minst 100 000 kroner og økt verdien på boligen vår samtidig. Du skal jobbe mye og tjene mange penger for å ha råd til å bruke håndverkere. Regnestykket mitt viste at det var langt bedre forretning å ta ferie og gjøre det selv. Det var lite jeg trengte profesjonell hjelp til – det meste fant jeg på YouTube, forteller Andreas, som nå har satt det å seile over Atlanterhavet sammen med fem andre som sin neste utfordring.

– Det er ikke bare fysisk krevende, men også en utfordring å skaffe sponsorer og få det praktisk opp og stå. Uansett hvilken utfordring man gir seg selv, får man så mye mer ut av det enn bare det selve utfordringen representerer, sier han, og forklarer:

– Jeg er inspirert av atferdsøkonomi, som går ut på at mennesker ikke er drevet av ønsket om å få ros, men av følelsen av at de har fortjent ros. Det er stor forskjell på de to. Mens det første handler om andres ros og anerkjennelse, handler det andre om din egen følelse. I dag går utviklingen så raskt at vi lett føler oss satt ut av spill. Dette er «empowerment» – å ta kontrollen selv. Og det er bevist at det bidrar til å holde hjernen skarp.

LES OGSÅ: Det er mange grunner til å lære seg noe nytt. En av de beste er at det kan gjøre deg lykkelig

Andreas bruker ikke kontaktlisten på mobilen, han har alle numrene i hodet. FOTO: Peter Nørby
Andreas bruker ikke kontaktlisten på mobilen, han har alle numrene i hodet. FOTO: Peter Nørby Vis mer

Slå av tv-en og droppe de sosiale mediene

Andreas Hurtig holder foredrag om hvordan man holder seg mentalt frampå skiene hele livet, og han er aktuell med boken «Du kan mere end du tror – og det er lett!».

- I USA har unge begynt å droppe skolen og grunnutdannelsen og i stedet begynt å sette sammen sin egen utdannelse som er styrt av interesser. Jeg er overbevist om at det vil komme noen svært spennende og selvstendige mennesker ut av det. Jeg pleier å si at man kan lære alt på en time, noe som selvsagt er tull, men på en time kan du vekke din egen interesse nok til å gå på videre oppdagelse, sier han.

Andreas Hurtig har ingen formell utdannelse. Til gjengjeld leste han to års universitetspensum på en måned. Vi andre bør bare se til å slå av tv-en og droppe de sosiale mediene, mener han.

– Folk har mer tid enn de tror, men de kaster bort tiden på åndssvake ting som ikke gir dem den tilfredsstillelsen de søker. Det handler mye om avhengighet når vi spiller dataspill, ser serier eller sjekker Instagram. Vi prøver å få det like godt «som første gang». Det er akkurat som med heroin, der junkien også søker sitt første fiks hver gang, sier Andreas, som er svært bevisst på å trene hjernen sin.

– Vi vet hvor viktig det er å trene kroppen og spise sunt for å holde oss i form, men hjernen tar vi ikke hensyn til på samme måte. Stress bryter ned hjernen, og det samme gjør monotoni og for få pauser. Hjernen vokser omvendt, og det dannes nye nøytrale forbindelser når vi lærer nye ting, og læringskurven er bratt i starten, så du får mye igjen for innsatsen din. Det gode ved en utfordring er at du stopper når læringskurven begynner å flate ut. På den måten får du kun «rushet» og ikke nedturen ved å finne ut av at du egentlig ikke er verdensmester, sier han.

Gikk fra å lese 250 ord per minutt til 1000 ord per minutt på 30 dager

Det første Andreas lærte seg etter poker var «speed reading».

- Det hjalp meg mye da jeg skulle lære fransk og leste til sommelier i fjor. Du skal huske over 100 forskjellige vindruesorter, og det er et hav av vingårder og châteaux du skal holde styr på. Ved hjelp av speed reading gikk jeg fra å lese 250 ord per minutt til 1000 ord per minutt på 30 dager.

Deretter kastet han seg over en hukommelsesutfordring, for det er temmelig kontraproduktivt hvis du leser superraskt, men glemmer det du har lest like raskt som du har lest det. Helt praktisk har han valgt å droppe kontaktlisten på mobilen og i stedet huske numrene til folk i hodet.

– Det er åtte sifre, og jeg har teknikker for å huske dem, sier Andreas, som har oppdaget flere sidegevinster ved hele tiden å utfordre seg selv. Nemlig at han er glad og tilfreds som menneske og ikke sammenligner seg med andre eller føler misunnelse.

– Ettersom jeg for alvor bare konkurrerer mot meg selv, betyr det ikke noe om andre er flinkere enn meg. Når jeg for eksempel lærer å spille gitar, vet jeg selvfølgelig at det er mange som er bedre enn meg, men de har brukt ti år, og jeg kan nå langt på en uke eller et år, for jeg vil ikke bruke mer tid enn det. Mitt råd er: Ikke bli ekspert, for da vil du skuffe deg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer