Vennskap:

Slik kan du opprettholde kontakten med venner i dine travleste år

Går du fra singel til småbarnsmor er det helt naturlig at noen venner faller fra, mener ekspertene. Men huk tak i de du savner.

VENNSKAP: Vennskap er et investeringskonsept på lik linje som et partnerskap, mener ekspert. FOTO: NTB Scanpix
VENNSKAP: Vennskap er et investeringskonsept på lik linje som et partnerskap, mener ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det kommer en fase i livet hvor partner, jobb, hus og barn tar opp tiden man tidligere brukte sammen med venner. Ting som å gå på fest, på kafé, på kino eller å møtes for en treningsøkt faller bort, og vennskapene kan ende opp med å komme i andre rekke.

Dette er vel en del av naturens gang, så hvor mye skal man egentlig kjempe imot når kontakten med gamle venner forsvinner? Og hvilken plass burde venninner og tidligere nære relasjoner ha i livet når familien og hjemmet blir førsteprioritet?

LES OGSÅ: 15 ting alle kvinner burde vite om vennskap

Venner i samme livssituasjon

Ifølge parterapeut og psykolog Frøydis Lilledalen vil mange føle at det vil være enklere å opprettholde kontakten med mennesker som befinner seg i lignende livssituasjoner, altså folk som har barn, som har forståelse for at man ikke kan være ute sene kvelder, og som ønsker å finne på aktiviteter som passer for hele familien. Hun sier en del også vil erfare at det kan være vanskelig å opprettholde kontakten med venner som befinner seg i en annen livssituasjon, eller som bor langt unna.

– Typisk ser man mer til kollegaer, naboer og de som bor i nærmiljøet, forklarer Lilledalen.

Hun tror ikke nødvendigvis at man alltid må holde tett kontakt med alle man har holdt nære tidligere, men at det er viktig å ha et bevisst forhold til hvem man eventuelt sklir vekk ifra, og vurdere om man skal la det skje eller kjempe imot.

– Det er absolutt mulig å bevare relasjonen til de som er viktige for deg, også selv om man lever ulike liv. Noen vokser man fra naturlig, mens med andre vil man oppleve en følelse av tap og savn. Da er det viktig å gjøre noen grep.

Naturlig å miste kontakten

Ifølge Lilledalen bør man være selektivt og bevisst til hvem man velger å bruke tiden sin på. Det er også viktig å huske på at man har ulike prioriteringer i ulike livsfaser. Har man mistet kontakten med noen man en gang var nær mens man er småbarnsmor og lever et travelt liv, vil man kunne finne tilbake til hverandre når livet tillater det. Når barna blir store og man har mer tid vil man kunne ta opp igjen kontakten med flere man tidligere kjente godt, og man vil også velge vennskap som i større grad baseres på kjemi, framfor vennskap som baseres på logistikk og praktisk gjennomførbarhet.

Ifølge coach, mental trener, blogger og forfatter Christine Otterstad må vi heller ikke glemme at det å miste kontakten med gamle venner en en naturlig del av livet. Noen mister kontakten med alle, mens andre holder kontakten med noen få. Hun sier geografiske avstander, det faktum at vi forandrer oss hele livet og at vi ofte sånn familiemessig er på forskjellige steder i livet, er ting som kan gjøre det vanskelig å opprettholde kontakten med gamle venner.

– Det å miste kontakten med folk er helt naturlig, og ofte også helt nødvendig. Dette er ikke en negativ ting, men en naturlig konsekvens av at livet går videre, forklarer hun.

LES OGSÅ: Snakker venninnen din kun om seg selv? Slik sier du ifra

Vennskap er et investeringskonsept

Mange opplever en endring i livsstil når man får familie. Fra å ha hatt mulighet til å etablere store sosiale nettverk og pleie relasjoner i ulike kontekster, vil man kunne føle at tiden ikke strekker til.

Ifølge Lilledalen kan vennskap sees på som et investeringskonsept, på samme måte som et parforhold. Man må sette av tid, oppleve ting sammen, dele, være nysgjerrig, utfordre hverandre og skape meningsbærende øyeblikk sammen for å danne nære relasjoner.

VENNER: – Vennskap er også en vanesak. Kommer man inn i en vane av å se et knippe mennesker, er terskelen for å henge med de samme lavere, sier Lilledalen. FOTO: NTB Scanpix
VENNER: – Vennskap er også en vanesak. Kommer man inn i en vane av å se et knippe mennesker, er terskelen for å henge med de samme lavere, sier Lilledalen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Jeg tror absolutt det er lurt å velge seg ut noen vennskap man ønsker å satse på. Noen vil være av typen som fyller deg med latter, mening og gode øyeblikk, mens andre satser man på fordi de trenger det. Det er også vennskap.

Vil man utdype og dyrke relasjoner til noen, burde man ifølge Lilledalen sørge for å bli en del av hverandres vaner, og ikke legge lista for høyt.

– Ikke regn med å kunne kombinere et vell av venner med karriere og familie. Ikke tenk at man må gjøre veldig spesielle ting eller servere treretters middager. En kopp kaffe og felles hverdagsmiddag bygger også vennskap, sier hun.

Velger du heller bort vennskap fordi det er andre prioriteringer i livet som er viktigere for deg, er ikke dette noe å føle seg dårlig over, mener Otterstad.

– Vi bør skape det livet vi selv ønsker, punktum. Om dette er å fokusere på familie eller på venner, så er dette et valg vi bør ta ut ifra de ønskene og behovene vi selv har. Mange har noen travle år med familie og jobb, for så å ta opp kontakten med venner når det roer seg litt på hjemmebane. Men det finnes ingen fasit, folk må få bestemme selv hva som passer best for sine liv, sier hun.

LES OGSÅ: Har du en venninne som prioriterer kjæresten foran alt?

Tar eller gir vennskapet energi?

- Så, hvor mange venner trenger vi egentlig?

– Noen synes det er nok med én eller to nære venner, mens andre føler seg ensomme hvis de ikke har ti nære venner, sier Lilledalen.

Hun forklarer at for de som er innadvendte har sosialt samvær en kostnad. Det betyr ikke at de innadvendte ikke liker folk eller ikke trenger sosiale relasjoner, men at det å tilbringe tid med andre tar mer energi. For de utadvendte vil tid med andre være en kilde til energi, og utadvendte vil derfor ofte ha en større vennekrets og kapasitet til å pleie flere relasjoner enn innadvendte har.

– Men alle trenger noen de kan dele positive opplevelser med, og noen de kan lene seg på eller støtte seg til når livet er utfordrende. For mange vil en partner eller et familiemedlem også bære funksjonen som venn, sier Lilledalen.

LES OGSÅ: Føles han mer som en kompis enn en kjæreste?

SJELEVENN: Alle trenger noen å dele positive eller vanskelige opplevelser med. En partner eller et familiemedlem kan også være en god venn. FOTO: NTB Scanpix
SJELEVENN: Alle trenger noen å dele positive eller vanskelige opplevelser med. En partner eller et familiemedlem kan også være en god venn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5 tips til hvordan man kan holde kontakten!

De fleste dager er hverdager som stort sett ser ganske like ut. Når man i tillegg opplever færre ting sammen kan man etterhvert gå tom for felles referanser og ting å snakke om. Da kan det å sende en liten hilsen og vise personen at du tenker på den, være et godt bidrag til å opprettholde vennskapet. Her er noen ideer:

  • Vær ærlig: Fortell at livet er travelt nå, men formidle at du er glad i personen og verdsetter vennskapet deres. Fortell at selv om dere ikke snakkes så ofte lenger, så er du der for henne hvis hun trenger noen å snakke med.
  • Send en melding: Ingenting varmer mer enn når det tikker inn en tekstmelding fra en god venn som ønsker deg en fin dag.
  • Send et bilde: Send en snap når du ser noe morsomt på gata, et koselig bilde av barna dine, eller et bilde av deg selv. Da kan man få følelsen av å være nære, selv om man er langt unna. Eller hva med å sende personen et gammelt bilde av dere to? For eksempel fra en venninnekveld for fem år siden, eller en konsert dere var på. Da viser du personen at du tenker på henne, og at du verdsetter minnene dere har sammen.
  • Send en sang: Hva med å sende venninnen din en lenke til en sang som minner deg om henne eller noe dere har opplevd sammen? Sangen vil vekke opp gamle følelser av gleden dere følte da dere hørte sangen sammen, og du viser virkelig at du setter pris på personen.
  • Postkort: Ja, man kan enkelt sende en tekstmelding eller snap fra ferien, men et postkort er jo så mye koseligere! Skriv noen setninger om hvordan dere har det på ferie, personen vil garantert bli kjempeglad! Du viser at personen er spesiell for deg, og ikke bare en du huker av på en liste blant mange. Du har lett fram adressen og tatt deg tid til å skrive noen linjer for å vise at du tenker på henne, og det vil hun sette pris på. Pluss, ingenting slår en håndskreven hilsen.

LES OGSÅ: Forelsket i eksen til en venninne?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer