True Crime

Slik kan Fitbit avsløre mordere og kriminelle

Ny metode for å avsløre hendelsesforløp i draps- og straffesaker.

TRUE CRIME: De siste årene er det flere draps- og straffesaker som er blitt oppklart ved å bruke informasjon hetet fra treningsutstyr som fitbit og treningsapper. Kan det også skje her hjemme i Norge? ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
TRUE CRIME: De siste årene er det flere draps- og straffesaker som er blitt oppklart ved å bruke informasjon hetet fra treningsutstyr som fitbit og treningsapper. Kan det også skje her hjemme i Norge? ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert

Denne høsten har en av de største «snakkisene» her til lands vært den pågående rettssaken mot trusseltiltalte Laila Anita Bertheussen (55) - tidligere justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Waras (55) samboer.

Hun står tiltalt for å ha utført en rekke grove trusselhendelser i perioden 6. desember 2018 til 10. mars 2019 - trusler som var rettet mot justisminister-ektemannen Wara og familien, og skulle fremstå som om noen utenfor familien hadde utført dem. Samt mot Frp-ekteparet Tybring-Gjedde.

Et av elementene som har kommet frem i rettsaken er Bertheussens helseapp på mobiltelefonen. Ifølge NRK er informasjon fra iPhone-helseappen på Bertheussens mobil et av aktoratets bevis i straffesaken.

HELSEAPP OPP I RETTEN: Tegning av Laila Anita Bertheussen som forklarer seg i Oslo tingrett høsten 2020. Under rettssaken er det lagt ned delvis fotoforbud. ILLUSTRASJON: Egil Nyhus / NTB
HELSEAPP OPP I RETTEN: Tegning av Laila Anita Bertheussen som forklarer seg i Oslo tingrett høsten 2020. Under rettssaken er det lagt ned delvis fotoforbud. ILLUSTRASJON: Egil Nyhus / NTB Vis mer

Helseappen skal nemlig ha vist aktivitet i det tidsrommet der to av trusselhendelsene skal ha funnet sted. Blant annet skal appen ha registrert skritt midt på natten, da blant annet skjellsord og hakekors ble tagget på husvegg og bil. Selv hevder Bertheussen i retten at hun skal ha småryddet i huset før hun gikk og la seg.

Bertheussen nekter all straffeskyld. Rettssaken mot 55-åringen startet i Oslo tingrett tirsdag 8. september 2020, og det er blitt satt av ti uker til å gå gjennom saken.

Helseapp i fokus i Lørenskog-saken

Også i den mye omtalte Lørenskog-saken, der milliardær-kona Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog i oktober 2018, har politiet benyttet seg av informasjon fra helseappen som en del av etterforskningen.

FORSVUNNET: Politiet etterforsker en antatt bortføring av milliardær-frue Anne-Elisabeth Hagen. Hun forsvant høsten 2018, og informasjon fra Hagens helseapp er hentet frem under etterforskningen. FOTO: Privat / NTB
FORSVUNNET: Politiet etterforsker en antatt bortføring av milliardær-frue Anne-Elisabeth Hagen. Hun forsvant høsten 2018, og informasjon fra Hagens helseapp er hentet frem under etterforskningen. FOTO: Privat / NTB Vis mer

I august skrev VG at helseapphistorikk på Anne-Elisabeths telefon i tiden før forsvinningen kunne tolkes som en brå bevegelse eller et fall, muligens i en trapp. «Politiet mener at hastigheten på telefonen er såpass høy at Anne-Elisabeth trolig ikke kan ha vært i stand å gå ned trappen i dette tempoet», skrev avisen på sensommeren. Saken er fremdeles under etterforskning.

VG trekker frem en forskningrapport ført i pennen av forskere ved Institutt for rettsmedisin i Haag i Nederland. Her konkluderes det med, på generell basis, at «skritt registrert av helseappen i svært stor grad korresponderer med manuell opptelling av skritt. Appen hadde en feilmargin på kun to prosent, og dermed mente forskerne at helseappen kunne brukes som bevis i straffesaker».

Rapporten går dog ikke i dybden hva gjelder helseappsens trappeutmålinger, slik som i Lørenskog-tilfellet, men ifølge VG har nettopp dette aspektet blitt lagt frem som bevis i en tysk straffesak - der den tiltalte til slutt ble dømt.

Saken handlet om den 19 år gamle medisinstudenten Maria Ladenburger som den 16. oktober 2016 ble funnet voldtatt og druknet i elven Dreisam i Freiburg i Tyskland.

DØMT: I mars 2018 ble Hussein Khavari dømt til livstid i fengsel, for det brutale drapet på den 19 år gamle medisinstudenten Maria Landenburger. Blant bevisene i retten ble informasjon fra drapsmannens helseapp trukket frem. FOTO: NTB
DØMT: I mars 2018 ble Hussein Khavari dømt til livstid i fengsel, for det brutale drapet på den 19 år gamle medisinstudenten Maria Landenburger. Blant bevisene i retten ble informasjon fra drapsmannens helseapp trukket frem. FOTO: NTB Vis mer

Avgjørende DNA-bevis og bevis fra overvåkningskamera pekte til slutt på en ung mann i Landenburgers alder, som hadde utført gjerningen. Også informasjon fra helseappen på mobiltelefonen hans ble hentet frem, og indikerte at han hadde gått to stigninger - som ansees som to trapper i appen.

Politiet utførte, ifølge nettstedet Logikcull, sine egne tester på åstedet og dette igjen indikerte at den tiltalte hadde ført med seg offeret ned til elveleiet, druknet henne, og så gått opp igjen. Den tiltalte ble dømt til livstid i fengsel basert på de samlede bevisene.

Fitbit, GPS og mobiltrafikk avgjørende i drapssak

Men det er ikke bare helseappen på mobiltelefonen som kan være avgjørende i en straffesak eller drapsetterforskning. Også et aktivitetsarmbånd eller en smartklokke, for mange kjent som fitbit, kan sitte på verdifull informasjon som kan peke ut - eller renvaske - potensielle gjerningspersoner.

Det fikk den amerikanske småbarnsfaren Douglass Detrie erfare, da kjæresten hans Nicole VanderHeyden ble drept på vei hjem fra en kveld på byen en maidag i 2016. Han ble raskt mistenkt for å ha utført drapet.

Men etter 18 dager i varetekt ble det konkludert med at Detrie ikke hadde utført drapet, fordi fitbit-klokken hans viste at han hadde ligget og sovet i det tidsrommet Nicole ble drept. I tillegg hadde data fra en GPS-sporer og mobiltrafikk pekt på en mann ved navn George Burch. Han ble siden dømt til livstid i fengsel, uten mulighet for prøveløslatelse.

Antallet skritt ble avgjørende

Året før mistankene mot Detrie frafalt på grunn av fitbit-informasjonen på aktivitetsklokken hans, opplevde amerikanske Richard Dabate det stikk motsatte.

Han hevdet nemlig at en inntrenger hadde tatt seg inn i han og kona Connies hus i Connecticut lillejulaften i 2015. Dabate hevdet at han ble bundet fast til en stol og toturert av inntrengeren, og at kona, som kom hjem fra treningssenteret ble skutt og drept da hun entret garasjen.

Men informasjon fra Connies fitbit, samt parets telefoner og alaramsystemet i paret hjem, viste at historien Dabate fortalte ikke kunne være sann. Connie hadde den siste halvtimen før drapet vært pålogget familiens wifi, hvor hun hadde lastet opp videoer til Faacebook-kontoen sin. I tillegg viste fitbit'en at hun hadde gått totalt 1217 skritt de siste minuttene før drapet skjedde - og ikke de 125 skrittene det tar å gå fra bilen til garasjedøren.

Basert på blant annet denne informasjonen ble ektemannen Richard Dabate beskyldt for å ha funnet opp historien om inntrengeren, og dermed tiltalt for drapet på kona. Rettssaken mot Dabate er foreløpig ikke avsluttet.

AVSLØRT AV FITBIT: Richard Dabate hevdet at kona Connie hadde vært på treningssenteret kort tid før drapet fant sted, det stemte ikke ifølge fitbit'en hennes. Dommeren i saken mot ektemannen Richard, som aktoratet hevder har drept Connie, har tillat bruk av fitbit-historikken i retten. FOTO: NTB
AVSLØRT AV FITBIT: Richard Dabate hevdet at kona Connie hadde vært på treningssenteret kort tid før drapet fant sted, det stemte ikke ifølge fitbit'en hennes. Dommeren i saken mot ektemannen Richard, som aktoratet hevder har drept Connie, har tillat bruk av fitbit-historikken i retten. FOTO: NTB Vis mer

Aktivitetsklokken viste null puls

Australske Myrna Nilsson ble funnet drept i sitt hjem i 2016, og data fra 57-åringens Apple Watch ble avgjørende for å stadfeste hva som faktisk hadde skjedd i hjemmet hennes i Adelaide.

I 22-tiden på kvelden en septemberdag i 2016 ble Myrnas svigerdatter Caroline Nilsson funnet av naboer, bundet fast med tape rundt hender og over munnen. Politiet ble tilkalt og Myrna ble funnet drept på vaskerommet.

Svigerdatteren hevdet at flere inntrengere hadde brutt seg inn i svigermorens hus, de hadde hatt en høylytt krangel og siden drept henne. Deretter hevdet Caroline at de hadde bundet henne fast med tape før hun klarte å komme seg unna åstedet.

Men nok en gang skulle det vise seg at informasjon fra et offers aktivitetsklokke kan være avgjørende i etterforskningen. For Myrnas Apple Watch indikerte nemlig at hun hadde blitt drept allerede tre timer tidligere. Klokken 19:45 sluttet nemlig pulsen hennes å slå, viste aktivitetsklokken.

Politiet hevder at historien om inntrengerne er oppdiktet, og at Caroline selv drepte svigermoren, og at hun brukte rundt tre timer på å vaske åstedet, før hun løp over til naboene med tape foran munn og rundt håndledd. Høsten 2020 er saken oppe i retten i South Australian Supreme Court.

Øvrige kilder: Rolling stone, CNN og News.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer