SORG: Den første høytiden er ofte ekstra tung for de i sorg.  Foto: Shutterstock / Poprotskiy Alexey
SORG: Den første høytiden er ofte ekstra tung for de i sorg. Foto: Shutterstock / Poprotskiy Alexey Vis mer

Sorg

Slik kommer du gjennom den første julen uten din kjære

- Jeg tror det er fint å forberede seg, men likevel være klar over at du kan ikke være forberedt på alt, sier Ragnhild som mistet mannen sin i en bilulykke i 2004.

Publisert

- Jeg har invitert barna til et lite styremøte i slutten av november, hvor vi snakker om hva som er viktig for dem. Og det er forsvinnende lite. Det er bare noen få ting de må ha i jula, sier Ragnhild Ørjasæter. September 2004 mistet hun mannen sin og faren til deres tre barn i en bilulykke.

LES OGSÅ: Jula er som et forstørrelsesglass; den forsterker det som er bra, men også det som er sårt og vondt 

Stillheten ble tydeligst hjemme

- Jeg husker det året som veldig slitsomt. Jeg var i permisjon med minstemann, og husker at det var frigjørende å begynne på jobb igjen. Den første sommeren var utrolig slitsom fordi det var hjemme jeg merket det aller mest. Da jeg jobbet så jeg rett og slett frem mot sommerferien som tre uker med et endeløst helvete, sier hun. 

Den første julen etter dødsfallet prøvde Ragnhild å opprettholde gamle vaner og tradisjoner, og lage julen så lik den familien var vant med som mulig. Julekvelden gikk fint, men første juledag var stillheten tydelig. 

- Det var jeg ikke forberedt på, sier Ørjasæter. 

- Jeg tror det er fint å forberede seg, men likevel være klar over at du kan ikke være forberedt på alt. Første juledag har alltid vært en veldig rolig og god dag, og den kom som en liten bombe for meg. 

LES OGSÅ: - Å miste et barn er en ensom sorg

Ekstra tungt i julen

Pål Kristensen er psykolog ved senter for krisepsykologi. Han forteller at mange merker sorgen ekstra godt i høytidene. 

- Sørgende opplever nok et ekstra stort savn i julen, siden den er såpass tradisjonsrik og familiefokusert. Sorgen og savnet blir med andre ord ofte forsterket i julen. Da blir det ekstra tydelig at en person ikke er der lenger.

For noen er tiden før jul preget av at man gruer seg til høytiden, mens selve julen ikke blir så ille som man hadde fryktet. 

- For andre blir nyttårsaften verst fordi man har brukt mye energi på å komme seg igjennom julen, og ikke har vært forberedt på at reaksjonene også kan kommer ved nyttår, sier Kristensen.

LES OGSÅ: Unge voksne er blant de som er mest ensomme

Ta med barna på råd

Det er ingen oppskrift på hvordan man best mulig kommer seg i gjennom den første julen uten sin kjære, men Kristensen har noen råd. En av dem er at familien er sammen i sorgen.

- Jeg tror det er lurt at hver familie snakker sammen på forhånd om hva man ønsker å gjøre i julen, og hva som føles riktig. Man kan blant annet tenke igjennom hvilke tradisjoner man ønsker å beholde og hvordan skape eventuelt nye.

- Hvis det er barn i familien ville jeg anbefale foreldre å ta de med på råd. Hver familie bør prøve å gi sorgen en naturlig plass i høytiden, men uten at den tar all plass i familien. Man kan for eksempel sette av en spesiell tid eller gjennomføre et spesielt rituale for å minnes avdøde.

- Med andre ord prøve å finne en balansegang mellom sorg og glede. Barn har jo sine egne forventninger, og skal få lov til å glede seg selv om det er stor sorg i familien, sier Kristensen.

Noen velger å reise bort den første julen, og få et pusterom fra det hjemme.

- Da er det viktig å også være forberedt på at det kan bli ekstra tungt når man kommer hjem igjen. Til sist kan det være viktig å svelge litt av stoltheten og be om praktisk hjelp fra venner og familie hvis energien og overskuddet er helt borte.

LES OGSÅ: Hvordan snakke med barna om døden? 

La folk hjelpe

Det er i dag 12 år siden ektemannen til Ørjasæter døde. I retrospekt ser hun at hun helst skulle bedt om hjelp tidligere. Den første sommerferien fikk hun beviset på at det hadde vært for mye å takle alene. 

- Jeg ser ting på en annen måte nå, og skulle jeg gitt et råd til meg selv, ville jeg sagt at du må leve i det. Det nytter ikke å jobbe for at det skal gå over. Og det å være i sorg er ikke farlig. Det er vondt, men ikke farlig. Etterpå innså jeg jo også at innimellom er det veldig smart og helsebringende å be om hjelp. Og folk vil hjelpe. Legg til rette for at de kan bidra. 

Årene etter den første julen, har trebarnsmoren invitert barna til familieråd. Der fant hun altså at det faktisk ikke var nødvendig å prøve å gjøre julen helt lik den barna er vant med. 

- Jeg tenker det er viktig å involvere dem også; spørre om hva som er viktig for at de skal ha det bra i jula. Dessuten må du kjenne på hva du vil selv. Å være i sorg er hardt arbeid og det er fysisk slitsomt. Hva har du bruk for for å ta vare på deg selv?  

LES OGSÅ: Slik forholder du deg til noen som sørger over noen som sto dem nær

Barn sørger ofte på annen måte enn voksne

- Julen er utenom hverdagen, man har mer tid og det kan nok bli ekstra stille i julen etter et dødsfall. Hverdagen ruller og går liksom uansett, men i julen kan det bli veldig stille. Dessuten møter man igjen familie og det er mye fokus på relasjoner i møte med andre folk. Da vil jo dette komme opp og det vil være vanskelig å unngå sorgen, sier Aksel Øhrn i Fransiskushjelpen. 

Både han og Kristensen påpeker at det er svært individuelt hva som er best for deg når du er i sorg. 

- Vi ser at mange velger å reise bort. Det kan nok for noen være litt mye å være hjemme, at det kan være godt å få et slags avbrekk fra sorgen, sier Øhrn. 

- Det er ingen fasitsvar på dette. For noen er det mer riktig å være hjemme og kjenne på følelsene. For mange er det viktig å være sammen med noen i julen, og det anbefaler jo vi at man er. 

Har du barn som har mistet en forelder, søsken eller andre nære er det viktig å huske på at barn ofte forholder seg til sorg på en litt annen måte enn voksne. 

- Det kan være lurt å prøve å opprettholde rutinene. Barn er ikke i sorgen slik som oss voksne - de er mer av og på. Vi ser at barn ofte ønsker en viss normalitet. Det betyr jo ikke at man skal glemme den avdøde eller late som om det ikke har skjedd, men prøve å opprettholde rutiner samtidig som man husker på den avdøde. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer