Pepperkakeslott

Slik lager du pepperkakeslott

Vi sier ikke at det er superlett å lage, men barna kommer til å elske det!

PEPPERKAKESLOTT: Totalt består byggverket på bildet av 6 kuber og 2 halve kuber. Det vil si 40 kvadrater på 10 x 10 cm, og 8 rektangulære deler på 5 x 10 cm. Vil du ha 3 balkonger i tillegg, må du lage 3 ekstra rektangulære deler. Foto: Ralph Månsson
PEPPERKAKESLOTT: Totalt består byggverket på bildet av 6 kuber og 2 halve kuber. Det vil si 40 kvadrater på 10 x 10 cm, og 8 rektangulære deler på 5 x 10 cm. Vil du ha 3 balkonger i tillegg, må du lage 3 ekstra rektangulære deler. Foto: Ralph Månsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Har du lyst til å oppgradere eller gjøre en liten vri på pepperkakehuset dere pleier å lage? 

Eller har kanskje barna dilla på filmen Frost og gjerne vil lage slott? 

Det krever litt tålmodighet og presisjon, men det blir helt fantastisk fint! Her får du oppskriften:

LES OGSÅ: Sjekk disse fine pepperkakene!

Pepperkakeslott

Deigmengden er nok til å lage slottet du ser på bildet. Det går bra å halvere den om du ønsker å lage et mindre slott.

200 g smør el. margarin
5 dl sukker
2 ½ dl lys sirup
2 ½ dl vann
1 ½ ss malt kanel
1 ½ ss malt ingefær
1 ½ ss malt nellik
ca 18 dl hvetemel
3 ts bikarbonat

Glasur
6 dl melis
4 ss eggehvite (ca 2 små egg)
litt sitronsaft

Tillegg
8 iskremkjeks
marshmallows

1. Smelt matfettet i en ­kasserolle. Tilsett sukker, sirup, vann og krydder. Varm opp under ­omrøring til sukkeret har ­smeltet. Sett til side og la det avkjøles i romtemperatur.
2. Bland sammen mel og bikarbonat i en bolle. Hell oppi den avkjølte væsken og arbeid det sammen til en glatt deig. Pakk deigen godt inn og oppbevar den i ­kjøleskap i minst 1 døgn før ut­baking, men den holder seg bra i minst 1 uke.
3. Klipp ut maler i tynn ­kartong; en kvadratisk 10 x 10 cm, og en rektangulær 5 x 10 cm. Sett ovnen på 200 grader.

Tips! Har du litt glasur til overs, kan du ringle det over slottet som snø og sikte litt melis over på toppen.

LES OGSÅ: Julekaker for deg med allergier

Foto: Ralph Månsson
Foto: Ralph Månsson Vis mer

Trinn 1

Ta en mindre bit av deigen av gangen og kjevle den ut tynt på et melete bakebord. Skjær opp deigen i kvadratiske biter som er noe større enn malen. Legg bitene på stekeplate med bakepapir, legg på malen og skjær bort overflødig deig. Lag deler til de smale husdelene og eventuelt bunnen til balkongene med den rektangulære malen. Stek delen midt i ovnen i cirka 12 minutter.

Foto: Ralph Månsson
Foto: Ralph Månsson Vis mer

Trinn 2

Skjær eller trykk ut vinduer og dører i de delene som skal være på forsiden med en gang du tar kakene ut av ovnen og de fremdeles er varme og myke. Om delene rekker å bli kalde og harde, så sett dem inn i ovnen en kort stund igjen så de blir litt myke.

Foto: Ralph Månsson
Foto: Ralph Månsson Vis mer

Trinn 3

Av deigen som blir til overs, kan du lage gjerde og balkongrekkverk ved hjelp av utstikkere/kakeformer. Legg dem inntil hverandre på bakepapirkledd stekeplate, sånn at de blir hengende sammen når de stekes. Stikk ut juletrær med pepperkakeformer og del dem på midten. Stikk ut små, runde bunner til å sette juletrærne på. Stek dem i cirka 12 minutter.

Foto: Ralph Månsson
Foto: Ralph Månsson Vis mer

Trinn 4

Kjevle ut den siste deigen til en bunnplate for byggverket, så stor at den nesten dekker en stekeplate. Hvis du vil lage et «flislagt» mønster, så stemple forsiktig overflaten med en liten utstikkerform. Stek bunnen i ovnen i cirka 15 minutter.

Foto: Ralph Månsson
Foto: Ralph Månsson Vis mer

Trinn 5

Glasur: Sikt melis og tilsett eggehvite og sitronsaft. Rør sammen til en tykk, seigtflytende og glatt masse. 

Foto: Ralph Månsson
Foto: Ralph Månsson Vis mer

Trinn 6

Påfør litt glasur på kanten av fire av de kvadratiske bitene. Lim dem sammen og la dem stå på matpapir til glasuren stivner litt. Gjør likeens med resten av de kvadratiske bitene. Lim fast taket ved å påføre glasur på alle fire kantene. Plassere taket varsomt oppå. La det hvile en stund til glasuren stivner litt. Snu dem forsiktig opp-ned og lim fast bunnen. La det hvile en stund, og snu riktig vei. Sett sammen de mindre husdelene på samme måte. Lag en «sprøyte» av matpapir og fyll den med glasur. Pynt alle kubene. La det tørke i minst et par timer, gjerne over natten.

Foto: Ralph Månsson
Foto: Ralph Månsson Vis mer

Trinn 7

«Lim» sammen seks halvdeler av juletrær med glasur og fest dem på de runde bunnene. Ringle litt glasur på greinene. Ringle litt glasur i bunnen av tre av de kvadratiske kubene når de har tørket helt. Still dem tett inntil hverandre på bunnplaten med litt glasur imellom slik at de sitter fast i hverandre. Stable sammen resten av kubene til et slott slik du vil ha det. Lim fast balkonger og rekkverk med glasur og støtt dem eventuelt opp med marshmallows, hele eller delte. Fest gjerdet på bunnplaten. Påfør litt glasur på kanten av iskremkjeksene og fest dem som tårn.

"FAKLER": Gjestene til eventyrslottet ønskes velkommen av fakler. Pass på at du setter telyset i god avstand fra brennbare deler! Foto: Ralph Månsson
"FAKLER": Gjestene til eventyrslottet ønskes velkommen av fakler. Pass på at du setter telyset i god avstand fra brennbare deler! Foto: Ralph Månsson Vis mer

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer