Sosiale medier:

Slik lever du godt med sosiale medier

Du bør slå av alle varslinger på telefonen din, er et av rådene forskeren kommer med.

SOSIALE MEDIER: – Vi har faktisk bruk for selfien, sier Jesper Tække, som har forsket på sosiale medier i 20 år. FOTO: NTBScanpix
SOSIALE MEDIER: – Vi har faktisk bruk for selfien, sier Jesper Tække, som har forsket på sosiale medier i 20 år. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

1. Husk: Det var ikke bedre i gamle dager

Det kan være fristende å synes at alt var bedre i gamle dager – før sosiale medier og selfies. Men det var det ikke, mener forsker i sosiale medier Jesper Tække. For eksempel er ikke trangen til å vise seg fram noe nytt fenomen.

– Hvis man går tilbake til 1800-tallet, skrev unge jenter dagbok som de viste til hverandre, og malere malte bilder av seg selv. Og selfien, for eksempel, den har vi bruk for. Det er en måte å finne ut av hvem man er, og det er sunt og bra, sier han.

Noe annet, som heller ikke er noe nytt, er folk som snakker stygt og hatefullt. Vi har bare ikke helt funnet ut hvordan vi skal takle dem på nettet.

– I gamle dager var det slik på forsamlingshuset at når det kom en idiot inn og ropte og lagde bråk, ble han kastet på ræva ut. Men de sosiale mekanismene for å gjøre det samme med idiotene på nettet har man ennå ikke funnet, sier Jesper Tække og nevner moderator-rollen som en måte man bruker for å unngå noen av de ubehagelige skriveriene på sosiale medier. Og så påpeker han at det negative faktisk ikke tar så mye plass som man faktisk skulle tro. Det er bare så lett å fokusere på det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer