Vasking

Slik mener ekspertene at gulvet bør vaskes

Det er veldig viktig å bruke minimalt med fuktighet på parkettgulv.

GULVVASK: Det er ikke likegyldig hvordan du velger å vaske gulvet. FOTO: Scanpix
GULVVASK: Det er ikke likegyldig hvordan du velger å vaske gulvet. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Sommeren er her, og mange kjenner nok på iveren etter å få det rent og fint i hjemmet. Men før man finner frem mopp og vaskeutstyr og dundrer løs med favorittmusikken på anlegget, så er det en del ting man bør ha i bakhodet før gulvet skrubbes inn i alskens vaskemidler.

En del av oss har nemlig en tendens til å gjøre noen «tabber» idet vi går i gang med gulvvasken. Rent kan det bli uansett - men det er ikke alt som er like heldig for gulvet. Spesielt tregulv kan lett bli ødelagt.

Psst! Ikke bruk grønnsåpe til rengjøring av badet

- En grei regel er å begynne med gulvvasken på det minst skitne rommet (stue og soverom), og avslutte med baderomsgulvet. Jeg vasker gulvklutene på 60 grader etter bruk. Det har Trine L'Abee-Lund tidligere sagt til KK.

Hun er førsteamanuensis i bakteriologi ved Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi på Vetrinærhøyskolen (NMBU), noe som betyr at hun vet «alt det som er å vite» om bakteriespredning og hygiene.

- Trine, hvordan er det egentlig med selve gulvkluten? Bør man unngå å ta den opp og ned av bøtta, og heller sprute litt rent såpevann fra bøtta på gulvet underveis?

- Det viktigste er antakelig å ikke bruke for mye vann, både av hensyn til gulvet og rengjøringen. Jo våtere gulvet er jo mer bakterievekst, så en godt oppvridd klut er bedre enn en søkkvåt. Det er her de fleste gjør feil når de skal vaske gulvet.

- Likevel, det er ikke så sannsynlig at det blir liggende vanndammer på gulvene hjemme som bakteriene formerer seg i, så gulvene er ikke en stor utfordring i så måte, mener bakteriologen.

VASKING: Rent kan det bli uansett - men det er ikke alt som er like heldig for gulvet. FOTO: NTB Scanpix
VASKING: Rent kan det bli uansett - men det er ikke alt som er like heldig for gulvet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vask én gang i uken

Ok, da vet vi at man helst bør begynne på det minst skitne rommet, og at søkkvåt klut ikke er bra. Men hvor på gulvet skal man egentlig starte?

Malin Skaar, leder i Orkla Forbrukerservice og vaskeekspert, sier til KK at det kan være lurt å starte i et hjørne og jobbe seg systematisk utover. På den måten sikrer man seg at man får vasket alle overflater. Lister og kriker og kroker bør gås over med en lett fuktig mikrofiberklut eller med en tørrmopp.

- Hvor ofte man skal vaske kommer veldig an på hvor mange mennesker som bor der og om man er flink til å vaske litt underveis som flekker/smuss oppstår. Cirka én gang i uken vil jeg nok si at man med fordel kan gå over alle gulv, sier Skaar.

Ikke for ofte

Ifølge ekspertene er det derimot ingen vits i å vaske for ofte. Skaar mener man kommer veldig langt med å kun tørrmoppe i de fleste rom - og å alltid begynne med å fjerne tørt smuss og støv før vasking, med støvsuging eller tørrmopping.

- Går man rett på vaskingen så kan man oppleve at støvet «kladder» seg og gjør vaskingen vanskeligere. Dette gjelder for så vidt alle områder, ikke kun gulv, sier Skaar.

- Du nevnte innledningsvis at ikke alle vaskemidler er heldige for gulvet. Hvilket middel anbefaler du?

- Det er viktig å følge produsentens anbefaling når det gjelder rengjøring. Et ph nøytral rengjøringsprodukt, som Jif Allrent, pleier å kunne brukes på de aller fleste gulvtyper. Og så er det veldig viktig å bruke minimalt med fuktighet på parkettgulv.

LES OGSÅ: Rengjør du her?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer