Bobilferie

Slik reagerte Stine Mari da samboeren kjøpte bobil i smug

- Jeg tenkte: Er vi virkelig der allerede? Det er jo flest eldre mennesker man ser i store hvite bobiler.

KJØPTE BOBIL I SMUG: Alrik hadde lenge drømt om en bil som rommet kiteutstyret hans. FOTO: Saltnwax
KJØPTE BOBIL I SMUG: Alrik hadde lenge drømt om en bil som rommet kiteutstyret hans. FOTO: Saltnwax Vis mer
Publisert

– Den store ulempen med bobiler er at de er veldig avhengighetsskapende. Du blir fort litt rar, fordi det eneste du har lyst til å gjøre er å reise på bobilferie, sier Stine Mari Velsvik (38) med et smil.

Journalisten og fotografen, som er aktuell med boken «Bobil – opplevelser for livet», er full av lovord om bobil som ferieform, men slik har det ikke alltid vært.

I likhet med mange andre unge voksne hadde hun for noen år siden en oppfatning om at bobiler kun var noe eldre mennesker drev med.

– Da mannen min Alrik begynte å snakke om å kjøpe bobil, tenkte jeg at det var litt tidlig i prosessen. Var vi virkelig der allerede? Det er jo flest eldre mennesker man ser i store hvite bobiler, sier hun.

– Jeg trodde også at bobilfolkene var lite aktive og kun satt utenfor bobilene sine, jeg skjønte ikke hva som skulle være så gøy med det. I barndommen hadde vi campingvogn og reiste til Sørlandet på campingtur. Det var fine minner, men da jeg ble gammel nok til å kunne velge selv ville jeg heller dra på backpacking. Jeg ville se verden og ikke svime rundt på en campingplass.

Kjøpte bobil uten å si ifra

Ektemannen Alrik, som er fra Voss og som alltid har vært glad i natur og ekstremsport, drømte imidlertid om å kjøpe en bil som kunne romme kiteutstyret hans. Han brukte derfor mye tid på research av bobiler og forsøkte iherdig å få Stine Mari med på drømmen, uten hell.

Stine Mari forteller at hun derfor ble ganske så overrasket da han en dag i 2014 plutselig kom kjørende hjem med en nyinnkjøpt van. Alrik hadde kjøpt bobil i smug!

– På det tidspunktet var vi ikke gifte og hadde ikke felles økonomi, så jeg hadde egentlig ingen rett til å bli sur for at han hadde kjøpt den. Det var jo hans penger og noe han hadde ønsket seg.

– Den første reaksjonen min var derfor «ja ja, da får jeg vel teste det da». Jeg ville tross alt ikke være den sure og kjipe dama. Jeg bestemte meg for å bli med på noen turer, men så mest for meg at dette var noe han skulle holde på med alene.

Stine Mari var på dette tidspunktet midt i en dyp personlig livskrise. Fra å ha utømmelig mengder energi og ingen grenser for hva hun kunne mestre, måtte hun bruke alle krefter på å håndtere en vanskelig situasjon. Hun forklarer at bobilen skulle vise seg å bidra i positiv retning.

– Når du er frisk er en flytur på seks timer lett, men når du ikke har det bra blir mulighetene for å reise mye mindre. Selv det å skulle ta seg av enkle basale behov blir vanskelig. Med bobil må du ikke nå frem til et bestemt tidspunkt eller holde ut på en lengre fly-, buss- eller togtur. Du må heller ikke legge detaljerte planer for hva du skal gjøre eller hvor du skal stoppe.

– Det Alrik skjønte, som jeg ikke så da og er takknemlig for i etterkant, er at vi ved hjelp av bobilen kunne ta vekk alle disse barrierene og fortsatt få påfyll av fine opplevelser.

Hekta på windsurfing

Men den turen som virkelig skulle forvandle Stine Mari fra å være en bobilskeptiker til å bli en nyfrelst bobilentusiast, var parets bryllupsreise til Hvide Sande i Danmark.

Området er kjent for å være et eldorado for kite- og windsurfere, og i boken forteller hun om hvordan hun ble hektet på windsurferlivet etter å ha latt seg inspirere av et annet par på bobilparkeringen – to windsurfere på nesten åtti år!

– Det var da jeg skjønte hvor bra dette var. Bildet av at bobil er harry er skapt gjennom tv-serier og stereotyper, som at det kun handler om pensjonister som vil kjøpe billig øl og kjøtt i Sverige. De siste årene har nye grupper bobilbrukere kommet til og forandret dette bildet, plutselig handler det om surfing, ski og andre aktiviteter.

– Sosiale medier har også vært med på å endre dette inntrykket. På verdensbasis er #vanlife en stor greie og det er ingen tvil om at dette har påvirket oss. Hvis Alrik i 2014 hadde vist meg dette, hadde jeg nok tidligere skjønt hvilke muligheter bobilen har.

FLOTT FAMILIEFERIE: Amrik og Stine Mari har fortsatt med bobilturene etter at de ble småbarnsforeldre. Ofte bytter de på å passe sønnene Oliver og David, mens den andre surfer. FOTO: Saltnwax
FLOTT FAMILIEFERIE: Amrik og Stine Mari har fortsatt med bobilturene etter at de ble småbarnsforeldre. Ofte bytter de på å passe sønnene Oliver og David, mens den andre surfer. FOTO: Saltnwax Vis mer

Perfekt for småbarnsfamilier

Paret har i dag sønnene Oliver (5) og David (2), men livet som småbarnsforeldre har ikke lagt en demper på bobilferiene. Tvert imot, Stine Mari mener bobilferie er en super ferieform når man har to smårollinger på slep. Til tross for at bobilen deres bare er 2 x 6 m2.

– Det er trangt, men vi har akkurat det vi trenger. Vi har to fullverdige dobbeltsenger og den ene trekkes ut over styrehuset. Der kan ungene legge seg uten å bli forstyrret av oss, og vi kan sitte våkne i salongen etter at de har lagt seg. Men du kan ikke se på bobilen som et alternativ til leilighet, det er bedre å sammenligne det med å bo i et telt. Det er heller ikke ment at du skal være så mye inne. Du tar knekken på deg selv om du skal sitte en hel dag i bobilen med to små unger.

– Hvis det er dårlig vær besøker vi gjerne kommunale svømmehaller der vi er, eller går på besøk til noen. Vi er også mye ute. Det gjør ikke noe om vi blir gjennomvåte og kalde, fordi vi har varm dusj og kan tørke klærne på varmeapparatet i bilen. Vi har fullt bad med dusj og toalett, samt et kjøkken med kokeapparat, kjøleskap og fryseboks. Jeg synes komforten er helt fantastisk.

Flest eldre med god økonomi

En innvending enkelte har mot bobilferie, er at det er temmelig dyrt. Et kjapt søk på Finn viser at en bobil kan koste flere hundre tusen kroner og at de mest eksklusive bobilene selges for over to millioner.

Det er også fortsatt slik at de fleste bobileierne er voksne par med forholdsvis god økonomi. I en undersøkelse Kantar har gjort på oppdrag av Norges Caravanbransjeforbund (NCB), kommer det frem at bobilbrukere på 60 pluss utgjør hele 61 prosent av bobilturistene. 40 prosent har en husstandsinntekt på mer enn 800.000 kroner.

Stine Mari mener riktignok at det er fullt mulig å gjøre det langt billigere.

– Det kommer helt an på hvor stor komfort du ønsker. I påsken møtte vi for eksempel et par i trettiårene som hadde innredet en billig Volkswagen Caravelle med seng, kjøkken og vannsystem. Men det er jo en bil, så det krever så klart vedlikehold. Du må også ha en plass å parkere, vi bor ofte på bobilparkeringer hvor det koster 250 kroner for en natt.

– Om du er ganske sikker på at du vil teste bobillivet kan det i noen tilfeller være mer lønnsomt å kjøpe enn å leie, fordi gjensalgsprisen ofte er god. Da vi skulle kjøpe ny bil, fikk vi etter syv års bruk nesten det samme som vi hadde kjøpt den for. Jo mer du bruker den, jo mer får du igjen av investeringen din, så for oss er det definitivt en god deal. Andre måter å gjøre det rimeligere på, er å kjøpe sammen med andre eller leie den ut de ukene du ikke bruker den selv.

Bedre tilrettelagt enn før

Bobilturisme blir også beskyldt for å ikke være en spesielt bærekraftig måte å feriere på. Historier om turister fra utlandet som bor gratis ved å fricampe, som tømmer septiktanken sin i naturen og har med seg mat hjemmefra, har bidratt til at bobilturistene har fått et dårlig rykte.

Med økt popularitet og trender som vanlife, er ikke da faren stor for at bobilturismen ødelegger norske turistperler?

Heldigvis gjøres det ifølge Stine Mari mye for å tilrettelegge fasiliteter for bobilturistene, slik at de oppfører seg bedre enn de gjorde tidligere.

– Jeg tror flere ser verdien av bobilturister i det lokale næringsliv, da det er en myte at man ikke legger igjen penger og har med seg alt. Selv handler vi nesten alltid på den lokale matbutikken eller ender opp i en fornøyelsespark. Pengene sitter som regel løst på tur, med mindre du er midt i skauen.

– For oss er det dessuten et prinsipp å bruke tilrettelagte bobilplasser, når de er tilgjengelig. Desto flere bobilturister det blir, desto viktigere er det at man ikke tar seg til rette.

FRICAMPING: Friheten til å kunne reise hvor man vil og bo utenom etablerte parkeringer og campinger, er noe av det som tiltrekker mange friluftsentusiaster til bobillivet. Men for at det skal være bærekraftig, står familien helst på tilrettelagte bobilplasser der de er tilgjengelige. FOTO: Saltnwax
FRICAMPING: Friheten til å kunne reise hvor man vil og bo utenom etablerte parkeringer og campinger, er noe av det som tiltrekker mange friluftsentusiaster til bobillivet. Men for at det skal være bærekraftig, står familien helst på tilrettelagte bobilplasser der de er tilgjengelige. FOTO: Saltnwax Vis mer

Rent klimamessig er bobilferie ifølge forskerne midt på treet. Sammenligner man det med teltferie eller det å bli hjemme, er klimaavtrykket klart større.

Men dersom du for eksempel erstatter sydenturen med bobilferie, blir situasjonen en helt annen.

– Det er ingen tvil om at det dreier seg om store dieselbiler, med alt det medfører. Men realistisk sett er ikke en fire ukers telttur med to småunger et alternativ for meg. For vår del har det vist seg at vi gjennom bobillivet har lært oss hvor lite vi egentlig trenger og hvor effektivt det er å ha få ting. Vi har derfor beholdt den samme leiligheten som vi hadde før vi fikk unger og har større fokus på opplevelser enn å ha mange ting. Med bobil kommer du også tettere på naturen, slik at du får et annet forhold til den, sier Stine Mari.

– Ofte sjekker vi værmeldingen og reiser etter den. Det som er gøy med å reise impulsivt, spesielt med bobil, er at når vi legger oss om kvelden hadde ingen av oss tenkt tanken på at vi skulle ende opp på akkurat det stedet. Den delen er helt magisk!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer