Reise:

Slik reiser du både smart og billig!

Har du ikke råd til å reise? Ved å ta smarte valg, trenger ikke ferieturen å koste skjorta!

REISE: Om du skal bestille ferie, bør du følge disse rådene:
 FOTO: NTB Scanpix
REISE: Om du skal bestille ferie, bør du følge disse rådene: FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss elsker å reise på ferie – enten til storbyer som London eller New York, eller mer eksotiske destinasjoner slik som Asia og Afrika. De fleste skulle gjerne ha reist mer, men både tid og penger setter visse begrensninger.

Odd Roar Lange beskrives som en av Norges mest erfarne reisejournalister. Han har så å si bodd i en koffert i 30 år, og nylig ga han ut boken; «Den beste reisehåndboka», hvor han deler sine erfaringer.

Om du skal bestille ferie, bør du følge disse rådene:

1. Når skal du bestille flybilletter?

Ifølge Lange, bør du bestille flybilletter rundt 60 dager, og senest 21 dager, før du skal reise.

– Dersom du skal reise langt, vil du ofte oppleve at det å kjøpe billetter på søndager er rimeligere enn ukedager. Og husk at flyselskapene har lavpriskampanjer rett etter skoleferier; da kan du gjøre et kupp.

2. Ikke bestill via booking-sider

Lange forklarer at du bør unngå å bruke booking-sider når du ser på reiser, selv om de lokker med lave priser.

– Istedenfor å få en lavere pris, ender du opp med å betale for mye fordi de legger på prisen på tjenester som ellers ville ha vært gratis. Men via nettsider som google flight, finn.no og airwatchdog.com kan du legge inn tidspunkt for ønsket reise og så får du varsel dersom prisene endrer seg opp eller ned.

3. Slik får du billigere hotell

Ifølge Lange kan du gjerne bruke bookingselskaper for å finne laveste hotellpris, men du bør ikke booke hotellrom via slike sider.

– Ta kontakt direkte med hotellet på telefon for å høre om du kan få tilsvarende, eller helst lavere, pris. Og det får du veldig ofte. Beste dag for hotellbestilling er søndager, fra klokken 14.00 og utover ettermiddagen.

LES OGSÅ: Er feriebudsjettet trangt? Slik gjør du ferien billigst mulig

HAR MYE ERFARING: Odd Roar Lange har reist ekstremt mye i sitt liv, og han vet hvordan man kan spare penger på å reise smart. FOTO: Privat
HAR MYE ERFARING: Odd Roar Lange har reist ekstremt mye i sitt liv, og han vet hvordan man kan spare penger på å reise smart. FOTO: Privat Vis mer

4. Dette bør du aldri ha i innsjekket bagasje

Husnøkler og bilnøkler bør du definitivt oppbevare i håndbagasjen, råder Lange.

– Dersom kofferten blir forsinket på hjemreisen så får du ikke hentet bilen din eller låst deg inn i huset ditt. Og reiseforsikringen dekker ikke slike ekstrautgifter.

5. Dersom du har behov for erstatning fra forsikringsselskapet

Lange forklarer at du kan fordele en reiseskade på flere forsikringsselskaper, men at du ikke kan kreve samme gjenstand erstattet fra flere selskaper.

– Dersom du kommer over maksimalgrensen hos det ene selskapet så kan du kreve overskytende dekket av et annet. For eksempel gjennom kredittkortets reiseforsikring, dersom du har betalt over halve reisen med kredittkort (og det bør du alltid gjøre ifølge Lange).

6. Vær obs på veggdyr!

Vær bevisst på at det kan finnes veggdyr og andre uønskede «suvenirer» på overnattingsstedet ditt.

– Flere tusen reisende får med seg veggedyr hjem fra ferie. Bruk lommelykten på mobiltelefonen, og sjekk om det er spor etter veggedyr på eller under sengen. Jeg setter alltid kofferten min på badet, og jeg bruker ikke klesskapet på hotellet. Husk at veggedyr også kan finnes på dyre og fine hoteller, sier Lange.

LES OGSÅ: Tre byer på tre dager

REISER MER ENN FØR: Nordmenn elsker å reise, og vi reiser mer enn før. Ifølge SSB ble det i 2017 gjennomført 23 millioner reiser, en oppgang på seks prosent fra året før. FOTO: NTB Scanpix
REISER MER ENN FØR: Nordmenn elsker å reise, og vi reiser mer enn før. Ifølge SSB ble det i 2017 gjennomført 23 millioner reiser, en oppgang på seks prosent fra året før. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Holdt på å bli svindlet

Selv om Lange er rutinert når han er på reise, betyr det ikke at det alltid går knirkefritt. En gang holdt han på å bli svindlet.

– Viktigheten av å holde øye med kredittkortet hele tiden kan ikke understrekes nok. En gang var jeg i Amsterdam, og det var min første kveld i byen. Hadde det ikke vært for en litt underlig magefølelse og skepsis, ville jeg trolig ha mistet hele «reisekassa».

Da Lange skulle betale for middagen på en hamburgerrestaurant, kom servitøren med en bærbar betalingsterminal. Han tok med seg kortet og terminalen, og forsvant til bakrommet ved bardisken. Da han kom tilbake for å be Lange om å taste koden sin, svarte han at han ville bytte betalingskort.

– Servitøren ble irritert, og sa at det ikke gikk an. Jeg insisterer på å få bytte kort, og det ble etter hvert en høylytt diskusjon. Jeg nektet å taste koden, og han nektet meg å bytte kort. Først da han innså at jeg ikke hadde planer om å etterkomme hans krav, ga han etter. Jeg fikk byttet kort, og da passet jeg på å dekke til inntastingen mer enn noen sinne, sier Lange, og tilføyer:

– Hele hendelsen tyder på at de kan ha kopiert kortet mitt på bakrommet, en operasjon som tar noen sekunder. Etter det trengte de bare pinkoden min, som lett lar seg avsløre ved hjelp av et overvåkningskamera. Dermed kunne de ha tømt kortet og reisekassa før jeg hadde rukket å oppdage problemene.

Lange oppfordrer alle til å holde øye med bankkortene sine, og til å være på vakt ved alle situasjoner hvor noen skal «hjelpe» deg når du skal ta ut penger og lignende.

– Ha alltid med deg to kort, slik at du har ett i reserve dersom noe går galt.

Stadig flere prioriterer å reise

Nordmenn elsker å reise, og vi reiser mer enn før. Ifølge SSB ble det i 2017 gjennomført 23 millioner reiser, en oppgang på seks prosent fra året før. Vi bruker også mer penger når vi er på tur.

De to landene reisen oftest går til, er Sverige og Spania. Men stadig flere velger innenlandsreiser, som har økt med ni prosent fra 2016 til 2017, ifølge SSB.

Lange er blant de som virkelig prioriterer å reise, og han oppfordrer andre til å gjøre det samme. Men han understreker at litt for mange er «kronisk norske» når de er på reisefot.

– Nordmenn tar større plass enn de fortjener. Det er unødvendig å nappe øyebryn på ektemannen på flyet, eller slå ned seteryggen når personen bak deg spiser, ta av skoene så det lukter tåfis på hele flyet, fylle hele bagasjehylla med alt for mye håndbagasje, og forvente at kabinpersonalet er private tjenere.

Det er nok mange som er enige med Lange, og det er ikke få som himler med øynene når halvparten av flypassasjerene spretter opp i sekundet det plinger i kabinen. Det kan også være utrolig irriterende med alle menneskene som stiller seg helt inntil bagasjebåndet mens de venter på kofferten...

– Alt dette gjør at det kan være litt flaut å være norsk i utlandet. Det er ikke alltid like bra å være kronisk norsk, sier Lange med et smil.

LES OGSÅ: 30 prosent av alle reiseglade nordmenn blir syke på ferie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer