Kvinner & kroner:

Slik sparer du best mulig for barna dine

Usikker på om du tør å sette pengene i fond? Cecilie Tvetenstrand har gode råd!

KVINNER & KRONER: Hva du bør gjøre med pengene for å få mest mulig ut av dem, avhenger av flere ting. Foto: NTB
KVINNER & KRONER: Hva du bør gjøre med pengene for å få mest mulig ut av dem, avhenger av flere ting. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Sønnen min har en sparekonto der besteforeldre setter inn litt til bursdager, jul og så videre. Det er bare en vanlig konto, og den vokser jo ikke særlig mye, men det står nesten 50 000 kroner der. Jeg føler kanskje at jeg burde spare bedre for ham, men jeg er så redd for å rote bort pengene hans hvis jeg setter dem i fond. Er det helt trygt å spare i fond, eller kan jeg risikere å tape sparepengene til sønnen min? Jeg leser jo om bankkollaps i USA og blir bekymret for å gjøre noe feil.

Hilsen bekymret mor

Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand. Her er hun fotografert av Astrid Waller til KK i februar 2023.
Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand. Her er hun fotografert av Astrid Waller til KK i februar 2023. Vis mer

Hei!

Så heldig sønnen din er som har en konto med et så høyt beløp på. Hva du bør gjøre med pengene for å få mest mulig ut av dem, avhenger av flere ting. Hvor lenge er det til pengene skal brukes? Og hvor komfortabel er du med at pengene går opp og ned i verdi underveis? Hvis det er fem–ti år eller mer til du skal ta ut pengene, så er fond det beste alternativet. Et globalt indeksfond har lav kostnad og gir god spredning på sparepengene med 1600 selskap fordelt over store deler av verden.

Bankuroen i USA, invasjonen av Ukraina, energikrisen, pandemien, det er mye som er skjedd som har påvirket aksjemarkedet. Du må være forberedt på at det kan skje slike hendelser med kortere og lengre mellomrom, men hvis du venter på det perfekte tids­punktet i markedet, vil du nok oppleve at ­sjansen for å få avkastning på pengene dine går fra deg.

Det er lett å bli sittende på ­gjerdet og se alle muligheter forsvinne fordi du venter på et trygt tidspunkt. Denne ­usikkerheten er prisen vi betaler for høyere avkastning i aksjemarkedet, og det er derfor det er så viktig å ha lang sparehorisont, slik at pengene dine har mulighet til å jobbe seg opp i verdi dersom det skulle bli et fall i markedet.

Hilsen Cecilie

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer