De fleste av oss ønsker å bruke minst mulig penger på mathandelen nå. KK har tidligere skrevet om hvordan du kan spare penger på mat - for eksempel er det mye å spare på dyre varer som kjøttdeig og ost.
Når matvarer vi spiser mye av først er på tilbud, vil vi jo gjerne «slå til». Men også frukt og grønt har vært gjenstand for prisøkning, så hvordan kan vi benytte oss av gode tilbud og samtidig sørge for at maten holder lengst mulig?
Kanskje har du sett brokkoli eller bananer på tilbud, før du har tenkt: Jeg kan jo ikke kjøpe en haug av brokkoli eller tre klaser bananer? De blir jo dårlige hvis de ligger en stund?
Vel, hvis du har litt tid til overs, kan riktig «food prepping» være løsningen.

11 uvaner kassabetjeningen skulle ønske vi sluttet med
Storinnhandle frukt og grønt? Dette må du vite
Økonomiekspertene uttaler stadig vekk følgende i KKs saker om matvarehandling: Planlegging er alfa omega, og gå gjerne for ukeshandling av mat.
Så, før du impulshandler frukt og grønt «på måfå» bare fordi det er på tilbud, kan det være lurt å ta med seg noen innspill fra ekspertene.
– Det er viktig å planlegge slik at du kan forvelle og fryse ned grønnsaker, for eksempel brokkoli.
Det sier Catherine Signe Svindland fra seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Hun lister opp noen eksempler på hvordan oppbevaring av frukt og grønt fører til lengre holdbarhet:
– Rotgrønnsaker og epler kan generelt lagres lenge i kjøleskap. En del frukt kan man lage syltetøy av eller fryse ned i biter for å bruke til for eksempel smoothier. Modne bananer er fine å bruke i turmat som banankaker, disse kan du fryse. Ulike salattyper kan ha kort holdbarhet, det er derfor viktig å ikke kjøpe inn for store mengder av dette.
Så, når du skriver handlelista for hele uka, kan det være lurt å tenke gjennom følgende:
Hvor er det tilbud på mat vi faktisk spiser? Kan noe fryses ned? Kan vi planlegge slik at bananene kan brukes i pannekaker én dag, for så å fryses ned og brukes i smoothier helgen? Kanskje vi skal droppe å kjøpe inn mange poser med oppskåret grønnkål, selv om det er på tilbud?
Riktig oppbevaring: Grønnsaker
Deretter er det lurt å vite hvordan vi oppbevarer frukt og grønt riktig. Det kan være avgjørende for å unngå matsvinn og bortkastede penger.
Hvor lenge grønnsaker kan holde seg i kjøleskapet varierer nemlig fra grønnsak til grønnsak, forteller Svindland.
– Poteter og rotgrønnsaker kan for eksempel holde seg i mange måneder mens oppskårede salater kanskje bare er holdbare noen dager, sier hun.

Denne billige kaffen er også den «sunneste»
Lise Marie Brandstadmoen, som er klinisk ernæringsfysiolog i Bama, forteller at «grove» grønnsaker som kål, kålrot, løk, selleri, persillerøtter og purre er produkter med lang levetid - så lenge de ligger lagret kjølig (2-4 grader).
– Det er vanskelig å si akkurat hvor lenge de kan ligge, da det avhenger av hvor lenge produktet har vært eksponert og lagret i forkant av innkjøp, påpeker hun.
Grønnsaker som brokkoli, for eksempel, har en noe kortere levetid.
– Nyhøstet emballert brokkoli kan godt ha en måneds levetid i kjøleskap, men jeg vil anbefale å forvelle produktet og fryse ned ved større innkjøp, råder Brandstadmoen.

Riktig oppbevaring: Frukt
Når det gjelder frukt er det store variasjoner.
– Banan, avokado og tomat bør for eksempel oppbevares i romtemperatur, mens epler, pærer og bær bør oppbevares i kjøleskap, råder Svindland.
Det samme bekrefter Brandstadmoen.
– Bananer vil pådra seg kjøleskader ved temperaturer under 12 grader. Papaya og meloner bør også oppbevares svalt og ikke på kjøl. Epler, pærer og druer bør oppbevares i kjøleskapet for lengst mulig holdbarhet.
Disse bør oppbevares i boks
Husk også at enkelte grønnsaker og frukt bør oppbevares i boks eller pose. Dette gjelder for eksempel salater, rotgrønnsaker, urter uten potte, oppkuttede grønnsaker og frukt.
– Salater og andre grønnsaker kan «gjenopplives» ved en rask tur i isvann, tipser Brandstadmoen.

Disse grønnsakene bør du handle på tilbud, forvelle og fryse ned
De fleste av oss er nok skyldige i å ha kastet grønnsaker som blir dårlige, selv om vi har oppbevart dem riktig: den purren vi bare brukte litt av til én matrett, eller den blomkålen vi planla å lage suppe av...
Men med litt planlegging kan vi handle inn store mengder grønnsaker når vi ser dem på tilbud. Fryseren kan redde oss her: Fryser du for eksempel ned en ganske stor mengde brokkoli du fant på tilbud, kan du bare plukke opp det du trenger til en enkel suppe. Enkelt i hverdagen og godt for lommeboka!
– Det meste kan fryses bortsett fra svært vannholdige produkter, som: Agurk, tomat og salat. Fryst frukt og bær egner seg spesielt godt til smoothies, tipser Brandstadmoen.
Også Svindland bekrefter at mange grønnsaker kan fryses, men hun understreker at det er ofte nødvendig å forvelle først, altså gi matvaren et lett oppkok.
Med andre ord: Har du tid til litt mat-«prepping», er det mye penger å spare her!

Dette kan være et stort pengesluk: - Store beløp å spare
Nedenfor finner du en oversikt over forskjellige grønnsaker og forvellingstider, hentet fra Matportalen.no.
Asparges: Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.
Blomkål: Buketter forvelles i 2-3 min.
Brokkoli: Buketter forvelles i 2-3 min.
Bønner: Strengles. Forvelles i 2-3 min.
Knollselleri: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.
Persillerot: Som knollselleri.
Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.
Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.
Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.
Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 - 2 min.
Maiskolber: Forvelles hele i 6-7 min.
Paprika: Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.
Løk: Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt.
Gulrøtter: Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min.

Urter går ofte i søpla, men også her kan du spare penger ved å være litt føre var.
Dill, gressløk og kruspersille: Fryses raskt i plastpose/boks som den er, eller klippet opp. Ikke forvell. Ved bruk kryster man bare fra emballasjen over maten, lukker og legger tilbake i fryseren igjen.
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
