Kvinner & kroner

Slik sparer du nok til å pensjonere deg som 40-åring

Du trenger ikke være rik arving for å få det til.

PENSJON: Det er essensielt å spare pengene et sted de kan vokse mest mulig - som for eksempel i fond. I tillegg er det stor fordel å komme i gang så tidlig som mulig, sier eksperten. FOTO: NTB
PENSJON: Det er essensielt å spare pengene et sted de kan vokse mest mulig - som for eksempel i fond. I tillegg er det stor fordel å komme i gang så tidlig som mulig, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg leste en sak om noen som gikk av med pensjon da de var rundt 40 år. Selv er jeg 22, og det jeg lurer på er hva jeg må gjøre for å kunne klare det samme? Må jeg være rik arving, eller der det faktisk mulig for et «vanlig» menneske å investere eller spare seg til en slik økonomisk frihet så tidlig som 40? I så fall – kan du dele hemmeligheten»?

Tuva (22)

Hei Tuva!

Det du snakker om her noe som kalles FIRE (Financial Independence, Retire Early), altså «økonomisk uavhengig, tidlig pensjon». Målet er å spare opp og investere nok penger til å ikke være avhengig av å jobbe.

Du trenger ikke være rik arving for å få det til, men det krever at du gjør noen viktige og ganske tøffe prioriteringer allerede nå. De du har lest om er ofte vanlige folk som har klart å spare opp nok penger selv. De har ofte tidlig tatt en beslutning om at de ønsker å leve minimalistisk, og spare så mye de klarer av lønnen hver måned. En av grunnene til at de klarer det er at de bruker veldig lite penger når de jobber, og har som mål å bruke minst mulig også når de går av med pensjon. Mange jobber mye og tar gjerne ekstra jobber for å tjene og spare mest mulig.

Det er essensielt å spare pengene et sted de kan vokse mest mulig. I tillegg er det stor fordel å komme i gang så tidlig som mulig. Da får pengene lang tid til å jobbe for deg. Det enkleste er å spare i fond. Da får du spredt sparepengene dine på mange selskap og får med deg verdiskapningen i samfunnet. En tommelfingerregel de bruker, er at de skal ha spart opp et så stort beløp at de kan leve av avkastningen på sparepengene sine. Da bruker de ofte 4 prosent som utgangspunkt. Har du for eksempel spart opp 5 millioner, vil det gi 200 000 kroner i året. Så du må tenke over hvor mye penger du trenger for å leve det livet du ønsker. Det er også en fordel å ha en kjæreste som deler drømmen og jobber mot det samme målet. Du bør også tenke over om du ønsker deg barn og huske på at det også koster penger.

PENSJON: Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, autorisert finansiell rådgiver og programleder i Luksusfellen. FOTO: Lise Eide Risanger
PENSJON: Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, autorisert finansiell rådgiver og programleder i Luksusfellen. FOTO: Lise Eide Risanger Vis mer

Hvis du sparer i en aksjesparekonto kan du bruke oppsparte penger i starten, uten at du må betale skatt. Men vær klar over at etter hvert som du tar ut mer penger enn du har spart, må du betale skatt av gevinsten du har fått. Nå er denne 37,84 prosent, men det kan endre seg.

Det kan også være lurt å kjøpe bolig, ettersom du da betaler ned på ditt eget lån i stedet for å betale til en utleier. Dette vil gi deg lavere boutgifter på sikt fordi lånet nedbetales. Det er også viktig å ha en bufferkonto, slik at du ikke må ta ut penger av fondet hvis det for eksempel kommer en uventet regning.

Hilsen Cecilie

Følg Cecilie på Instagram @storebrandcecilie

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer