Sparetips:

Slik sparer Trine (30) hele 10 000 kroner hver måned

- Det er lurt å ha et sparemål, sier hun til KK.

SAMBOERE: Trine og samboeren har barn og eier to leiligheter. Likevel klarer de å spare 10 000 kroner hver måned, takket være noen enkle grep de har gjort med økonomien. FOTO: Privat
SAMBOERE: Trine og samboeren har barn og eier to leiligheter. Likevel klarer de å spare 10 000 kroner hver måned, takket være noen enkle grep de har gjort med økonomien. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det er mye fokus økte hverdagsutgifter for tiden, og mange har satt inn tiltak for å spare inn og sikre seg at de har nok penger til å betale alle regningene som kommer.

Samboerparet Trine Martens Meyer Kaspersen (30) og Ståle Nordahl (30) er et eksempel på noen som er litt over gjennomsnittet flinke til å planlegge økonomien. Det har de virkelig fått igjen for.

Paret har barn og to normale inntekter, da Trine jobber som vernepleier i Nesodden kommune og Ståle er elektriker. Likevel eier de to leiligheter og klarer å sette av hele 10 000 kroner hver måned på en sparekonto.

Hvordan er det mulig?

De har rett og slett innført noen helt enkle økonomiske tiltak, som de fleste av oss kan få til.

EN LITEN FAMILIE: - Vi har to normale inntekter, men vi sparer til bryllup. Derfor setter vi av 10.000 kroner i måneden på en sparekonto, Det hjelper å ha et mål, og fast trekk på sparingen, forteller Trine til KK.
EN LITEN FAMILIE: - Vi har to normale inntekter, men vi sparer til bryllup. Derfor setter vi av 10.000 kroner i måneden på en sparekonto, Det hjelper å ha et mål, og fast trekk på sparingen, forteller Trine til KK. Vis mer

4 gode tips

Trine forteller til KK at dette er noen av tiltakene de har gjort for å få kontroll over økonomien og spare penger:

1. Betaler faste utgifter først

Paret har opprettet en regningskonto til faste utgifter og en egen matkonto med et felles kort. På den måten vet de at regninger og mat er betalt før de eventuelt unner seg noe annet.

2. Bufferkonto

Trine og Ståle har en fast sum stående på en bufferkonto, som blir brukt hvis noe ryker eller andre uventede utgifter oppstår. Hvis de bruker noe av det som står der, er førsteprioriteten å spare opp bufferen igjen, før de bruker penger på noe annet.

3. Ukeshandler

Paret handler én gang i uken, og har begynt å bruke hjemlevering. Da er det lettere å planlegge, de ser totalsummen mens de handler og slipper unødvendige fristelser i butikken.

4. Sparer strøm

Paret er heldige som bor i en energieffektiv leilighet, men har likevel fokus på å spare strøm. De har det kaldere inne, og kler heller litt mer på seg. De har varme og kalde soner i leiligheten, og lukker døren til rom de ikke bruker.

De følger også med i Tibber-appen for å se når strømmen er billigst. De fyller alltid opp vaskemaskinen og oppvaskmaskin før de setter den på, og henger opp klær i stedet for å bruke tørketrommelen.

LURT Å SPARE: - Nå har vi til og med kjøpt oss en leilighet nummer to som vi leier ut, så det lønner seg å være litt bevisst med økonomien, sier Trine til KK.
LURT Å SPARE: - Nå har vi til og med kjøpt oss en leilighet nummer to som vi leier ut, så det lønner seg å være litt bevisst med økonomien, sier Trine til KK. Vis mer

Viktig å ha et sparemål

- Vi har to normale inntekter, men vi sparer til bryllup. Derfor setter vi av 10 000 kroner i måneden på en sparekonto, Det hjelper å ha et mål, og fast trekk på sparingen, forteller Trine.

Med en gang lønnen kommer inn, sprer de beløpet ut på ulike kontoer for å ha oversikt. På den måten vet de alltid hvor mye de kan bruke på «sløsing», som hun kaller det.

- Nå har vi til og med kjøpt oss en leilighet nummer to som vi leier ut, så det lønner seg å være litt bevisst med økonomien, sier hun.

EKSPERTEN: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver i programmet "Luksusfellen" på TV3. Foto: Heiko Junge / NTB.
EKSPERTEN: Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB og økonomisk rådgiver i programmet "Luksusfellen" på TV3. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer

Regn ut hvor mye du kan spare

- Regn på hvor mye du kan spare i løpet av ett år. Da blir sparing mer motiverende. Det er lett å tenke at en liten justering ikke har så mye å si, men jo da! Når du justerer forbruker ditt, får forhandlet deg til bedre avtaler og kanskje dropper noen kjøp, da kan du plutselig ha spart mange tusen i løpet av et år.

Det sier Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DNB og kjent fra blant annet luksusfellen på TV3, til KK.

Siljes Sandmæl kommer med følgende gode sparetips:

1. Mat: Planlegg handleturene dine, ha alltid med deg handleliste og handlenett, og gå aldri sulten i butikken. Husk å se på kilo, liter og enhetsprisen og ta en svipptur innom tilbudsdisken.

2. Avtaler: Du kan spare mye på å forhandle deg til bedre lånerente eller bedre pris på forsikringer og strøm. Gå også gjennom alle abonnementer og streamingtjenester. Kanskje kan du kutte noen.

3. Kjøp brukt: I stedet for å alltid kjøpe nytt kan du heller sjekke bruktmarkedet. Der kan du finne nesten ubrukte klær, møbler og sportsutstyr. Det går også an å byttelåne med venner. Benytt deg av prisgarantier på de butikkene som har det. Plutselig kan du få en vare mye rimeligere fordi den er på tilbud et annet sted.

4. Generelt: Hvis det er noe du har skikkelig lyst på, still deg følgende spørsmål: Må jeg ha det? Er det verdt det? Gjør det meg lykkeligere? Hvis svaret er nei, så sparte du de pengene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer