Konfirmasjon

Slik sparte Anne Irene tusenvis på døtrenes konfirmasjon

– Det er fullt mulig å planlegge en feiring som ikke koster skjorta, sier Anne Irene.

KONFIRMASJON: Anne Irene har lang erfaring med å arrangere rimelige fester og sammenkomster. Det var intet unntak da hun skulle arrangere konfirmasjon. FOTO: Privat
KONFIRMASJON: Anne Irene har lang erfaring med å arrangere rimelige fester og sammenkomster. Det var intet unntak da hun skulle arrangere konfirmasjon. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Vi sparte nok ganske mange tusenlapper på måten vi arrangerte konfirmasjonene, sier Anne Irene Enge (56) fra Trondheim til KK.

Da Anne Irenes døtre skulle konfirmeres, gikk hun inn i planleggingen med følgende innstilling: Dette skal vi ikke brenne av mye penger på.

Og nettopp det har hun mye erfaring med. Anne Irene har nemlig lang fartstid som «festplanlegger» for familie og venner. Hun kommer fra en familie som ikke har hatt massevis av penger, forteller hun, så det å arrangere hyggelige - og samtidig rimelige - selskaper, lærte hun tidlig av sin mor.

– Du kan si at jeg har holdt noen selskaper, ja, sier hun og ler litt.

– Jeg har arrangert bursdager, dåper, bryllup, konfirmasjoner. Hvis en tenker: «Hvordan kan det bli stilig og flott, og likevel ikke koste all verden?», så går prisen dramatisk ned, sier Anne Irene.

Forbrukerøkonom: – Dyrt for mange

Lokaler, mat, bordkort, dekor, invitasjoner, bunad, gaver, fotografering - prislappen kan fort bli høy når du har en konfirmant i hus.

I 2018 skrev KK at enkelte foreldre ser seg nødt til å ta opp forbrukslån for å finansiere konfirmasjonen. Med dagens dyrtid er det all grunn til å tro at konfirmasjonen fremdeles er et stort pengesluk for mange tenåringsforeldre.

Ulike undersøkelser fra de siste årene viser at prislappen ofte ligger mellom 20 og 40 tusen kroner.

– Hvor mye en familie bruker på konfirmasjonsfeiringen varierer mye etter hvor i landet de bor, og hvilken inntekt familien har.

Det sier spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, til KK.

DYRT: Det er dyrt å arrangere konfirmasjon, og de som allerede har en trang økonomi vil merke dette godt, forteller spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Lise Eide Risanger
DYRT: Det er dyrt å arrangere konfirmasjon, og de som allerede har en trang økonomi vil merke dette godt, forteller spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Lise Eide Risanger Vis mer

– I 2021 oppga rundt 1 av 10 at de brukte under 10.000 kroner, 3 av 10 brukte mellom 10-20.000 kroner, 1 av 3 brukte mellom 20-40.000 og 1 av 4 brukte over 40.000 kroner, forteller Tvetenstrand, og fortsetter:

– Utviklingen i økonomien det siste året har ført til at de fleste kjenner på økte utgifter og må tilpasse feiringen deretter. 1 av 10 oppgav nylig at feiringen måtte nedskaleres.

Et stort selskap med mat og drikke er mye dyrere nå sammenlignet med i fjor, påpeker forbrukerøkonomen, og hun understreker at spesielt de som allerede har en trang økonomi vil merke dette godt.

– Handler om planlegging

Du skal få Tvetenstrand beste tips litt senere i saken, men først hører vi med Anne Irene: Hvordan klarte hun å holde kostnadene nede?

Først og fremst mener Anne Irene at det er viktig å tenke over én ting:

– At det skal være en koselig dag for å feire konfirmanten - det skal stå i sentrum. Jeg har litt inntrykk av at det er foreldrene heller enn konfirmanten som vil ha det så råflott, sier hun, og fortsetter:

– Min erfaring er at konfirmantene kanskje ikke er så opptatt av at selskapet skal være så overdådig. For dem er det viktigst å feire med venner og familie, sier Anne Irene.

PLANLEGGING: – Vær tidlig ute, og gjør planleggingen til en hyggelig tid, råder Anne Irene. FOTO: Privat
PLANLEGGING: – Vær tidlig ute, og gjør planleggingen til en hyggelig tid, råder Anne Irene. FOTO: Privat Vis mer

Anne Irenes beste tips er helt klart: Planlegg i god tid. Det senker stresset og gir deg tid til å finne de beste og rimeligste løsningene.

– Du sparer mye penger ved å være tidlig ute med å bestille lokale, for eksempel. Det kan være et idrettshus eller møterom i rådhus. Vi hadde den ene konfirmasjonen i kantina der faren til barna jobber, og den andre hadde vi i et lokale på en campingplass. Det fikk vi til en hyggelig pris, forteller Anne Irene.

Det aller billigste er selvfølgelig å arrangere festen hjemme, hvis du har mulighet og plass.

– Du får ofte lånt stoler og bord fra samfunnshus, fra venner eller fra noen på jobben. Alt dette handler om planlegging.

Fiks så mye du kan selv

Jo færre av oppgavene du bestiller fra butikker og firmaer - som invitasjoner, bordkort, blomsteroppsatser og catering - desto billigere blir det. Vær kreativ!

– Jeg valgte å gjøre mye selv. Det sparer du penger på, det er det ingen tvil om. Fiks så mye du kan selv: Borddekking, oppsett av blomster, bordkort, sier Anne Irene, og fortsetter:

– Du trenger ikke bruke masse penger på ting som blomsterdekor. Nå er det hvitveistid! Plukk masse hvitveis og sett dem opp på bordet med et fint bånd, tipser Anne Irene.

Du kan spare penger på så å si alle postene, så lenge du tenker litt utenfor boksen. For eksempel kjøpte Anne Irene et hvitt bomullsstoff på IKEA - og med hjelp av et limbånd, hadde hun plutselig en fin, hvit duk.

– I den ene konfirmasjonen laget jeg all maten selv. Konfirmanten ville ha elgskav-gryte - den er enkel å lage og koster ikke all verden, sier Anne Irene, og fortsetter:

– Koldtbord vil jo mange ha, og det er fint og flott, men da ville jeg laget maten selv. Til bryllupet vårt laget vi all maten selv, inkludert forretten - tapasruller med lefser, ruccola og laks og sånn, det ser lekkert ut og det bli rimelig.

Mye av maten kan du lage noen dager i forveien - det sparer deg for stress på selve konfirmasjonsdagen.

Og ikke minst understreker Anne Irene:

– Be slekta om hjelp!

Fikk hjelp fra venner og familie

Her er Anne Irene inne på et tips som sparte henne for høye kostnader: Involver familie og venner. De aller fleste vil gladelig hjelpe til for å gjøre dagen flott for konfirmanten, er hennes erfaring.

– Hvis noen tilbyr seg å bake en kake - si ja takk til det. Eller du kan be noen om å lage en kake, kanskje som en del av gaven til konfirmanten, sier Anne Irene, som selv fikk god nytte av hjelpsomme familiemedlemmer som sto for dessertbordet:

– Her i Trøndelag spiser vi kaker! Da snakker vi ikke to, men ti, sier hun og ler.

Vær ute i god tid og ta en liten ringerunde til venner og slekt - for det er mange oppgaver som kan delegeres her.

Mange velger å bruke mye penger på restaurant slik at de slipper å styre med borddekking, servering og oppvask. Men også her er det mye hjelp å få fra omgangskretsen, påpeker Anne Irene.

– Jeg har aldri hatt problemer med å få venner og naboer til å hjelpe til på kjøkkenet på dagen. Så får de seg en flaske vin eller en blomst. I min vennekrets har dette gått på rundgang. Jeg hjelper en venninne ett år, og så hjelper hun meg neste år, forteller hun, og fortsetter:

– Da trenger du ikke å betale flere tusen kroner for å få hjelp med alt dette. Har du 20 - 30 gjester og får hjelp fra to venninner som styrer kjøkkenet, kan du slappe av og nyte feiringen.

RIMELIG KONFIRMASJON: Anne Irene tok flere grep som gjorde konfirmasjonen til barna rimeligere. FOTO: Privat
RIMELIG KONFIRMASJON: Anne Irene tok flere grep som gjorde konfirmasjonen til barna rimeligere. FOTO: Privat Vis mer

Gjør planleggingen til en hyggelig tid

Ikke minst tok Anne Irene et grep som gjorde hele planleggingstiden til en hyggelig tid for alle i familien.

– Vi prøvde så godt vi kunne å gjøre forberedelsen til en koselig ting vi gjorde sammen med konfirmanten. Vi skulle ikke stresse med at det skal være så fint og flott.

Hva skulle de spise? Hvordan skulle bordkortene se ut? Hvilket fargetema ønsket konfirmantene? Alt ble planlagt sammen, og Anne Irene handlet inn kort og pynt, så familien kunne bruke tid sammen på å gjøre bordkortene personlige og fine.

– Da fikk familien en fin tid ut av det. Det synes jeg var kjempekoselig, sier hun.

Resultatet var mindre stress og en billigere feiring.

– Det trenger ikke koste skjorta!

Anne Irene gjorde også døtrenes gave - hver sin bunad - til et samarbeid med slekta. Bestemor broderte og en annen monterte.

– Bunaden og selskapet ble gaven fra oss, og vi ble enige om at besteforeldrene skulle kjøpe sølvet. Og det blir jo hyggelig å tenke på i fremtiden: «Denne søljen fikk jeg av bestemor». Litt affeksjonsverdi.

Alt i alt tror Anne Irene at de brukte maks 10-12 tusen på konfirmasjonene, ikke inkludert bunadene.

– Det gikk noen tusenlapper til lokalene - jeg tror det var den største enkeltposten. Så det trenger ikke være så dyrt, hvis du har mulighet til å arrangere hjemme.

Avslutningsvis understreker hun at det er fullt mulig å arrangere en flott feiring selv om du ikke ha all verdens med midler.

– Når du ser bilder fra konfirmasjoner på sosiale medier, er det jo få som legger ut bilder av den flotte, dyre restauranten. Bildene er av menneskene, av konfirmanten. Det er jo det som er det viktigste!

– Finn ut hva som betyr mest for konfirmanten

Så, hva tenker spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand?

Hun råder deg til å sette deg ned med konfirmanten og snakke om hva som er viktigst for hen:

Hva betyr mest - hvem som kommer, gavene, maten, kaker, eller pynt?

– Inkluder konfirmanten og gjør det til et felles prosjekt der dere kan snakke om hva ting koster og gjør prioriteringer sammen, men med positivt syn på hva som er mulig å få til.

Sett opp en plan og et budsjett sammen, og finn ut av hva som gjør det enklest og rimeligst: Kan dere feire hjemme? Plukke blomster i hagen eller i naturen til pynt? Er det ting dere kan låne av andre?

I likhet med Anne Irene slår Tvetenstrand et slag for å få hjelp av gjestene. Kanskje kan de hjelpe til med kakebaking, eller kanskje de kan ta med noen småretter om dere lager tapas eller koldtbord.

– De fleste synes det er hyggelig å hjelpe, og da får du avlastning både med oppgaver og kostnader. Kanskje har du vært flink å bake til andres arrangement tidligere, slik at det nå er tjenester å «cashe inn»?

PLANLEGGING: Sett opp en plan og et budsjett, gjerne sammen med konfirmanten, tipser forbrukerøkonom. FOTO: NTB
PLANLEGGING: Sett opp en plan og et budsjett, gjerne sammen med konfirmanten, tipser forbrukerøkonom. FOTO: NTB Vis mer

Matvareprisene fortsetter å stige, så selv om du velger å lage maten selv, kan kostnadene fort bli høye. Tvetenstrand anbefaler at du tar et dypdykk inn i butikkenes tilbudsaviser.

– Mange har kampanjer og gode tilbud i forbindelse med 17.mai, så nå kan du gjøre gode kjøp.

Ønsker konfirmanten seg noe dyrt?

Hvis gaven er det viktigste for konfirmanten og du ikke har mulighet til å innfri, råder Tvetenstrand deg til å snakke om dette på forhånd. Slik unngår du skuffelser på selve dagen.

– Finn et sparemål konfirmanten kan ønske seg bidrag til, og fokuser på muligheter.

Avslutningsvis råder forbrukerøkonomen foreldre til å snakke med tenåringene om hvordan de kan møte de andre konfirmantene på skolen dagen etter feiringen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer