Kjøleskap

Slik stabler du maten riktig i kjøleskapet

Noe å tenke på når julematen skal inn?

KJØLESKAP: Plasser lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk i den kaldeste delen av kjøleskapet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: NTB
KJØLESKAP: Plasser lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk i den kaldeste delen av kjøleskapet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er alltid mye mat og tradisjoner knyttet til jula, men det er også fort gjort og normalt at kjøleskapet fylles opp litt ekstra mye.

Skal man tro Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet, er det flere ting man bør huske på før kjøleskapet fylles til randen.

- Normalt bør temperaturen i kjøleskapet være fire grader, eller lavere, da for høy temperatur kan føre til bakterievekst i matvarene. For å ha god kontroll med temperaturen i kjøleskapet er det lurt å plassere et lett synlig termometer inne i skapet, sier hun til DinSide.

- Vekstmuligheter for bakterier

Svindland trekker fram at bakteriene vokser som hovedregel fortere jo høyere temperaturen er over fire grader.

- Som oftest vil flere sykdomsfremkallende bakterier i et næringsmiddel øke sannsynligheten for å bli syk. Unntaket er for eksempel EHEC der man kan bli syk av svært få bakterier.

MATSONER: I kjøleskapet er det ulike temperatursoner, kaldest nederst og mildest øverst. Det er fordi ulike mattyper holder seg best ved ulike temperaturer. Nederst bør for eksempel kjøtt og fisk lagres. Klipp: Tobias Fjeldvang. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Hun fortsetter:

- Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige for de andre matvarene og kondens gir gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, skal derfor avkjøles før den settes i kjøleskapet.

Seniorrådgiveren trekker også fram at langsom avkjøling øker faren for vekst av bakterier i maten.

- Avkjølingen bør skje så raskt som mulig. Sett gjerne gryta ned i kaldt vann og rør rundt i gryta eller i et rom med lav temperatur og god luftsirkulering. Maten avkjøles også raskere om den deles opp i mindre porsjoner uten lokk.

Husk dette

Det er også viktig å huske på at lett bedervelige matvarer som fisk, skalldyr og blandingsprodukter av kjøtt, plasseres der det er kaldest, nemlig nederst i kjøleskapet, på hyllen over grønnsakskuffen.

- Det er generelt viktig å holde god orden i kjøleskapet og plassere lett bedervelige matvarer som kjøtt og fisk i den kaldeste delen av kjøleskapet, sjekk bruksanvisningen for kjøleskapet ditt.

- Matvarer uten emballasje og matrester bør ikke ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk, slik at de ikke forurenser annen mat i kjøleskapet, tar smak eller tørker ut. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat. For eksempel vil det være helsefarlig om kjøttsaft renner ned på salat eller spiseferdig mat.

Svindland forklarer også hvordan man unngår å overføre sykdomsfremkallende bakterier fra ei råvare til en ferdig rett.

- Bytt redskap mellom ulike råvarer og mellom råvarer og ferdiglaga mat - eller vask redskapene godt mellom hver oppgave på kjøkkenet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet