Si Nei

Slik styrer du tiden din selv

- Sier du ja til for mye, blir du fort en som ikke kan holde ord og som ikke kan holde tiden, sier ekspert og forfatter Cecilie Thunem-Saanum.

VANSKELIG Å SI NEI: Er det typisk damer å få dårlig samvittighet? Kanskje, men du trenger ikke ha det sånn! Foto: Scanpix
VANSKELIG Å SI NEI: Er det typisk damer å få dårlig samvittighet? Kanskje, men du trenger ikke ha det sånn! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: «Når jeg er 80 år og ser meg tilbake – hvordan ville jeg brukt tiden min, om jeg fikk velge denne uken om igjen? Ville jeg tatt de samme valgene når jeg blir gammel og klok? 

Og enda viktigere: Hva om jeg ikke får bli 80 år? 

Hver eneste dag stiller jeg meg selv spørsmålet: Ville jeg brukt tiden min slik jeg har gjort i dag, om igjen? Er jeg det minste i tvil, justerer jeg

PAUSER: -Når jeg er som travlest, har jeg lært at meg må ta en pause, se en halv time tanketom tv eller noe. Da blir jeg mer effektiv etterpå. Jeg råder bedriftsledere til å la de ansatte få surre litt innimellom for å få pauser, sier Cecilie. Foto: Jon Anders Skau
PAUSER: -Når jeg er som travlest, har jeg lært at meg må ta en pause, se en halv time tanketom tv eller noe. Da blir jeg mer effektiv etterpå. Jeg råder bedriftsledere til å la de ansatte få surre litt innimellom for å få pauser, sier Cecilie. Foto: Jon Anders Skau Vis mer

Slik innleder Cecilie Thunem-Saanum boken sin «Tid til alt».

– Dette bruker jeg som en retningslinje i livet mitt.

- Hva vil jeg huske selv – at jeg jobbet overtid den uken også?

- Jeg får store, fine tidslinjer av disse tankene, sier Cecilie. 

Denne uken utgir hun boken «Tid til alt», med undertittelen «Gjør mer av det du tror på».

Den handler om å snu negativt stress til positiv travelhet.

LES OGSÅ: Overvektige kan være friskere

Gjør om negativt stress

Etter elleve år som kurs- og foredragsholder innen kommunikasjon og tidsbruk har Cecilie samlet sin kunnskap og erfaringer mellom to permer. Med personlige erfaringer fra sitt eget liv har hun utarbeidet nyttige verktøy for den som synes livet er stressende.

– Mange kjenner at de kommer til kort. Vi sier ja til for mye. Resultatet er at vi blir stresset og ampre når vi ikke klarer å takle forventningene – innenfra og utenfra, sier Cecilie

Hun har selv vært der, men har tatt grep for å styre hva hun bruker tiden på. Grepene lærer hun videre til folk i næringslivet, handler også om hvordan vi bruker fritiden vår.

Er det virkelig mulig å få tid til alt? 

– Ikke absolutt alt, men det viktigste. En forutsetning er at du kartlegger verdiene dine. Og justerer etter tanken om når du som 80-åring ser tilbake på hva du brukte tiden din til. Ofte havner vi i fella igjen – vi blir stresset og mister selvfølelsen. Du må finne ut hva som er viktigst for deg, og dermed hva du må velge bort. Det krever at du er tydelig, og noen vil bli skuffet, sier Cecilie.

LES OGSÅ: Mettende salat som slanker

Lær å prioritere

Uansett hvilke livsfaser vi er i og hvilke liv vi lever, vil verdivalgene våre avgjøre hva vi bruker tiden på. Når verdiene våre ikke samsvarer med hvordan vi lever, blir vi slitne og stressede.

Cecilie elsket jobben sin, men etter hvert ble det mer og mer papir-arbeid og mindre tid til å jobbe med mennesker.

DET VIKTIGSTE: -Jeg er aldri lenge borte fra Sarea og Theo, selv om jeg er mye på farten. Noe av det aller beste vi vet er «bare-være-hjemme-bare-oss-dager», noe vi ofte prioriterer i helgene, sier Cecilie Thunem-Saanum, forfatter av boken Tid til alt.
DET VIKTIGSTE: -Jeg er aldri lenge borte fra Sarea og Theo, selv om jeg er mye på farten. Noe av det aller beste vi vet er «bare-være-hjemme-bare-oss-dager», noe vi ofte prioriterer i helgene, sier Cecilie Thunem-Saanum, forfatter av boken Tid til alt. Vis mer

– Jeg fant plutselig ut at jeg ikke jobbet med det jeg tror på. Jeg hadde mistet drivkraften min, som er å jobbe med mennesker og kommunikasjon, og det å oppleve at jeg er til nytte. Nytteverdi er min viktigste drivkraft på jobb så jeg valgte å satse på det og startet for meg selv.

De siste to-tre årene har hun holdt nærmere 200 foredrag. Oppdragsgiverne kommer fra næringsliv, kulturliv og kommuner over hele landet. Alle ønsker å styre tiden sin bedre og bli flinkere til å samarbeide.

– Jeg styrer etter mine egne verdier: for meg er det viktig å være til nytte i jobben og å ha tid til familien min og ha ro.

- Min egen kapasitet setter også grenser, jeg klarer ikke tre kvelder på rad med FAU-møter på skolen, foreldremøter og jentekvelder.

- Jeg blir veldig tappet for energi og passer på å lade opp. Mange har en tendens til å fylle opp kalenderen, men det gjelder å være bevisst på hva du tåler. Finn ut hva som gir energi og hva som tar energi. Og vær fjellstø på det du tror på.

For å finne ut hva dine verdier er, spør deg selv: Hva kan jeg ikke velge bort? Hva betyr så mye at jeg kommer til å angre hvis jeg ikke prioriterer det?

– Vi er tilbake til å se seg selv som 80-åring, sier Cecilie.

LES OGSÅ: Hanne var alenemor til to da hun ble dødssyk

NY BOK: Denne uken kommer Cecilies bok «Tid til alt» ut på Kagge Forlag.
NY BOK: Denne uken kommer Cecilies bok «Tid til alt» ut på Kagge Forlag. Vis mer

La ikke andre styre tiden din 

Cecilie opplever at mange sliter med kravet til tilgjengelighet og til å si nei. Både på jobben og privat. 

– Sier du ja til for mye, blir du fort en som ikke kan holde ord og som ikke kan holde tiden.

Du får dårlig samvittighet når du sier nei, og noen vil føle at du tråkker dem på tærne. Men sier du ja til alle, tråkker du enda flere på tærne.

Da er sjansen stor for at du ikke klarer å holde hva du har lovet. Mitt beste tips er å tilby et alternativ og vise fleksibilitet: Foreslå et annet tidspunkt eller en annen aktivitet.

Det er ikke alltid sjefen eller kollegaen din vet hva du har av andre oppgaver når de kommer med en ny. Si ifra hvis det er for mye. Du kan også si «ja, det kan jeg gjøre, men jeg har den andre oppgaven som du ønsket jeg skulle gjøre, så hvilken skal jeg prioritere?»

– På denne måten tar du ansvar for tiden din. Gjør du ikke det, vil andre bare oppleve at du ikke holder ord og tid. Be om hjelp til å prioritere.

LES OGSÅ: Hilde glemte aldri ungdomskjæresten

På jobben er det møter, mailer og stadige avbrytelser, særlig i åpne landskap. Folk blir frustrerte. Noen har kapasitet til mange avbrytelser, andre må rydde plass, tid og energi. 

– Vi må respektere at vi er forskjellige. Noen trenger mer ro og flere pauser enn andre, sier Cecilie.

Hun jobber ikke ut fra at det er forskjell på kvinner og menn når det gjelder tidsstyring, men opplever ofte at menn er flinkere til å si nei. Menn er ikke nødvendigvis bedre på tidsprioritering, men de uttrykker ikke så tydelig om de er stresset.

– Vi kvinner kan finne på å forklare i stykker troverdigheten vår. Vi skal alltid forklare hvorfor.

Hvorfor vi må si nei eller gå tidligere fra et møte. Du trenger ikke oppgi noen grunn, la andre tro på deg. Jeg er ikke opptatt av kjønnsforskjeller, men veldig opptatt av forskjell på individene. Vi må respektere hverandre, sier Cecilie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer