Det finnes ikke mangel på fristende ting å bruke penger på, som middag på restaurant, fine ferier, dyre klær og flotte gaver.
Problemet er bare at lønnen ikke alltid strekker til. I år er det nok enda flere som kjenner at økonomien er litt trang med kombinasjonen av høye boliglånsrenter, dyre matvarer og økte strømpriser.
For de fleste av oss er det derfor ikke mulig å bruke mye ekstra penger hver måned på fine klær og dyre middager. Det kan da føles urettferdig og vanskelig hvis venner og andre i omgangskretsen tilsynelatende har mye bedre råd enn deg.
Hvis du stadig blir invitert med på reiser og aktiviteter som du ikke har råd til, kan det fort føre til en følelse av utenforskap.
Så er det mulig å løse det på en enkel måte, uten at det trenger å påvirke vennskapet negativt?

- Et samlivsbrudd er ikke bare sårt, men også kjempedyrt

- Mange sitter med en klump i magen
En undersøkelse Storebrand nylig gjennomførte viser at 4 av 10 opplever at økonomien påvirker forholdet til vennene sine på en negativ måte. 1 av 5 må ofte takke nei til å være med på ting fordi de ikke har råd.
- Mange opplever at de har dårligere råd enn vennene sine, noe som får dem til å føle seg underlegne. 1 av 10 finner på unnskyldninger fordi de ikke vi si at de ikke har råd til å være med, og like mange sitter med klump i magen fordi regningen blir delt på antall hoder.
Det sier forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand, til KK.
Det er viktig å huske at alle har ulik økonomi, ofte også i en vennegjeng. Om dere ikke snakker om økonomi, og du ikke vet hvordan det står til økonomisk med vennene dine, så er det greit å ha dette i bakhodet når du foreslår ting dere kan gjøre sammen.
- Det er krevende økonomisk for mange nå. Dessverre er det mye skam og tabu knyttet til det å snakke om økonomi. Vi har ulike yrker, ulike livssituasjoner og mye som ligger til grunn med tanke på hvordan vi har det økonomisk. Og kanskje er det nå vi trenger gode venner mer enn noen gang, sier Tvetenstrand.
Det viktigste er jo i bunn og grunn å være sammen, oppleve ting sammen og tilbringe tid sammen. Hvor og hvordan bør ikke bety så mye.

Hildes livsendring reddet henne ut av depresjonen: – Vi må tørre å ta skumle valg

Ulik økonomi kan påvirke mye
- Hvordan kan ulik økonomi påvirke vennskap?
- Jeg husker en venn fortalte om to vennepar som dro på hyttetur på nyttårsaften. De var enige om å spleise på fyrverkeriet, men det ene paret ble lange i maska de de andre fortalte at de hadde kjøpt fyrverkeri for 40.000 kroner. De dro ikke på flere hytteturer sammen.
Det sier Magne Gundersen, som er forbrukerøkonom i Sparebank1 og kjent fra Luksusfellen, til KK.
Ulik økonomi påvirker hva som er mulig å gjøre sammen. Det er bare sånn at ikke alle har økonomi til å ta en storbyhelg, et gourmetmåltid på restaurant eller et luksus spaopphold på sparket.
- Mange aktiviteter og samlinger ikke trenger å koste noe, og der vil ikke økonomien legge noen begrensninger. Men utfordringen er de aktivitetene som kan eller må koste en del penger. Det kan opplagt bli en utfordring om vennegjengen med årene har fått helt forskjellig økonomi, sier Gundersen.

Slik blir du kvitt svettelukt fra treningstøyet ditt
Husk at alle har ulik økonomi
Hvor skal den neste gutteturen eller venninneturen legges, til New York eller Nordmarka? Til Barcelona eller Bergen? Og hvor store og dyre gaver skal dere gi hverandre til bursdager, bryllup eller i vertinnegaver? Og hvor skal dere legge lista når dere skal ut og spise, Maemo eller McDonald?
- Vennegjengen fra studiedagene har trolig litt mindre spredning i økonomi enn vennene fra ungdomsskole eller videregående. Samme med venner fra nabolaget eller jobben. De vil trolig ha om lag samme økonomi og likeverdig kunne delta sammen i sosiale aktiviteter, sier Gundersen.
Særlig vil mange unge barnefamilier kjenne på at etableringsfasen er full av nye investeringer og utgifter, og gir lite rom for store økonomiske utskeielser. Er vennene i samme livsfase, vil det være veldig stor forståelse for at det ikke er mye tid eller økonomi til å gjøre dyre venneaktiviteter.
- Jeg tenker at de med best økonomi i vennegjengen må tilpasse seg og ikke foreslå eller arrangere noe som de vet at andre i gjengen ikke har råd til. Gjør du det allikevel, er du en dårlig venn, sier han.

Disse 8 (enkle) vanene kan gjøre at du lever 20 år lenger

Finn en gyllen middelvei
- Ulik økonomi vil jo legge en demper på hva dere kan gjøre sammen. Hvis du har en vennegjeng der de fleste er godt stilt økonomisk og noen ikke er det, vil det jo skape et skille. Det gjelder for eksempel på reiser, hvilke restauranter dere spiser på og hvor ofte dere gjør noe som koster penger. Det kan påvirke vennskap både positivt og negativt.
Det sier Tone Haldorsen, som er samtaleterapeut, sertifisert sexolog, underviser og foredragsholder, til KK.
- Har du noen tips til venner med store økonomiske forskjeller?
- Finn en gylden middelvei! Det er ikke sikkert alle kan være med på alt, men alle kan være med på noe. Her gjelder det å prøve å tilpasse seg for at alle skal føle seg inkludert, sier Haldorsen.
Det er også lurt å være åpen og kommunisere med hverandre om hvordan økonomien er.
- Det er ikke moro å være den som hele tiden må si "nei", fordi du ikke har råd til de dyre forslagene som venner kommer med. Derfor er det viktig å si ifra og komme med dine egne forslag som passer din lommebok, råder hun.

Slik fjerner du svidde matrester - uten fancy vaskemiddel
Snakk om penger og økonomi
- Har du noen tips til venner med store økonomiske forskjeller?
- Mitt første tips er å snakk om det. Vær åpen om de utfordringene det skaper og kan skape at de økonomiske forskjellene er store. Jeg tror at å holde på et vennskap er langt viktigere for de fleste enn å fylle vennskapet med kostbare aktiviteter og annet som hele tiden koster mye penger, sier Gundersen.
Det er også lurt å bli enige om nivået for gaver og felles aktiviteter.
- Det er dumt å planlegge noe som dere på forhånd vet at enkelte av vennene ikke har anledning til å være med på. Det skaper utenforskap, skam og mindreverdighetsfølelse. Og det ønsker jo ingen at vennene sine skal kjenne på, sier han.
Gundersen gir også råd om å spare til spesielle aktiviteter. Noen hundrelapper i måneden kan gjøre susen om planen er en blåtur eller noe annet som koster litt penger. Noen trenger kanskje ikke spare, men mange ganger kan det at alle sparer samme beløp hver måned i en periode være det som gjør at alle kan være med. Her må beløp og sparetid avstemmes med hva alle har anledning til.

10 små vaner som gjør at pengene forsvinner ut av konto
5 gode råd:
Cecilie Tvetenstrand i Storebrand kommer med gode råd for å unngå at økonomi påvirker vennskap:
1. Hvis dere skal ut å spise, er det greit å avklare i forkant at dere deler regningen utfra hva dere faktisk spiser og drikker. Det kan gjøre at flere kan bli med, uten å sitte med vondt klump i magen.
2. Det kan være vel så hyggelig å møtes hjemme. Lage mat sammen og at alle tar med litt hver og det de ønsker å drikke selv. I en tid som dette er det viktig å legge terskelen ned for sosiale sammenkomster.
3. Inviter hjem, gå en tur, organiser strikkeklubb, bokklubb, TV-kvelder og andre ting som ikke koster så mye. Kanskje kan dere starten med isbading, utforske byen, utforske marka, gå en kjent turrute, leie salgsplass for å selge klær og ting, ha byttekvelder for klær og ting eller bruke ting fra naturen til spennende prosjekter (kranser, julepynt, halloweenpynt osv. )
4. Er dere en vennegjeng kan dere se på om dere skal opprette en månedlig sparing, for å ha noe å se frem til. Da kan dere spare litt hver måned, og ha en middag eller vennetur å se frem til.
5. Tilpass hvem du foreslår ulike ting for, slik at du ikke får noen til å føle seg utilpass uten å ønske det. De nærmeste vennene dine kjenner du kanskje til hvordan har det, men om noen trekker seg litt unna kan det være fordi de har det tøft økonomisk. Da kan det være fint å strekke ut en hånd.
6. Hvis du ser en i vennegjengen sliter, eller du har det tøft selv, så prøv å ta praten før det blir misnøye og ukomfortabelt mellom dere. Ja, det kan være vanskelig, men kanskje letter det på trykket litt hos alle sammen, og kanskje åpner det for nye muligheter og et enda sterkere bånd.

Aleksandra har pusset opp og solgt over 1000 møbler

Dette bør du aldri gjøre før leggetid
