Sommeren har meldt sin ankomst og fellesferien er rett rundt hjørnet, og noen har allerede startet ferien. Med større og mindre planer for de – forhåpentligvis – deilige og solfylte sommerukene, er det ofte én ting som avgjør hvor ferien skal gå – nemlig økonomien.
Uansett hvor ferien skal gå, er det nyttig å ha oversikt over hvor mye penger du har å rutte med når ferien kommer.
Enten du skal en uke på badeferie til Gran Canaria, tre uker på bilferie i USA, telttur på Vestlandet eller en langhelg til Lofoten, bør du ta hensyn til lommeboka og feriere etter økonomisk evne.

Siw hjelper alenemødre til å spare 150.000 i året: - Jeg sier aldri «skjerp deg!»
Snakk om økonomi
KK har tatt en prat med konserndirektør for personmarked i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten. Hun brenner for økonomisk uavhengighet og økonomi i parforhold, og er opptatt av å spre kunnskap om nettopp det.
I jobben som konserndirektør, men også i privatlivet, har hun sett skjebner som ikke har hatt kontroll på økonomien, som for eksempel har overlatt ansvaret til partner, eller som har brukt penger over det de har kapasitet til. Enten du er singel, aleneforelder eller i et ekteskap, er det viktig å få oversikt over økonomien.
Blekeli Spiten forteller at det vanligvis er flere brudd og skilsmisser som følge av ferier, særlig etter sommeren og julen.
– Det er mange skilsmisser nå etter at Norge åpnet igjen. Vi har ikke dokumentert det, men vi erfarer at det er mange, sannsynligvis etter gjenåpningen, sier hun og legger til:
– Og vi ser mange triste skjebner som ikke har hatt noen økonomiske avtaler.

Tobarnsfamilien ferierte 10 dager i Danmark: Prislapp 2000 kroner!
Dersom du lever i et parforhold er Blekeli Spitens aller viktigste råd å snakke om økonomi. Mange par har felles økonomi, mens andre har en felles konto hvor felles utgifter trekkes fra. Det er mange ordninger, og uansett hvilken løsning man går for, er nøkkelen å ha god kommunikasjon for å være enige om løsninger fra starten.
– Det er aldri for sent å snakke om økonomi, sier hun, samtidig som hun oppfordrer til å snakke om det i gode perioder i forholdet, før det blir konflikter.

Betaler for drømmebryllupet med panteflasker
Sett opp en plan for ferien
Når man allerede har tatt steget og begynt å prate om økonomi sammen, er veien til å sette opp en plan – eller et budsjett – enklere å gjennomføre. Har man kommunisert hvilke ønsker og behov man har, er det enklere å fortsette den gode dialogen om økonomi.
Få oversikt over utgifter før ferien, og hvilke utgifter som vil komme underveis.
Blekeli Spiten forklarer at det viktigste er ikke at partene i et forhold betaler likt, men at de opplever delingen som rettferdig. Skal det gå, må man ha snakket om en ordning før dere har satt dere på flyet på vei til eksotiske strøk.
Ofte går det mer penger i ferien, og det å snakke om det og sette opp en plan – som ikke trenger å være så avansert – gjør mye for å unngå at man får seg en overraskelse når man kommer hjem igjen.

Slik reagerte Stine Mari da samboeren kjøpte bobil i smug
Ha kontroll på hverdagsøkonomien
Banken anbefaler par som kommer til banken for lån at de skriver en samboeravtale, snakker om økonomi og setter opp en felles konto hvor de får oversikt over utgifter. Dette er en del av den viktige rådgivningen banken skal gjøre når man tar opp lån sammen.
I mange tilfeller sitter paret og nikker, men så gjør de ikke noe med det.
– Det er så utrolig vanskelig å ta opp fordi man har en historie sammen. Økonomi er ofte det man begynner å krangle om og da er det så vanskelig å begynne å si: «Men husker du ikke den gangen for ti år siden jeg la ut for deg..»
Hva slags økonomi man har i hverdagen, kan ha mye å si for hvordan ferieøkonomien ser ut.
– Jeg tror på hverdagen. Har du god kontroll i hverdagen, så får du det ellers også, avslutter hun.

Så mye kan du spare på en halvtime (vi snakker tusenlapper)

- Det kjipeste er at det skal være så enkelt å ødelegge ferien for så mange
