Kvinner & kroner

Slik unngår du den økonomiske oppussingsfella

Hvis du må pusse opp og ikke har oppsparte midler, hva er da lurest?

OPPUSSING: - Pass på å hente inn tilbud fra flere som kan utføre oppussingen, slik at dere får sammenlignet tilbud og unngår å betale mer enn dere må, sier eksperten. FOTO: NTB
OPPUSSING: - Pass på å hente inn tilbud fra flere som kan utføre oppussingen, slik at dere får sammenlignet tilbud og unngår å betale mer enn dere må, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vi skal pusse opp deler av huset, og har dessverre ingen sparepenger vi kan bruke. Vi må låne omtrent 400 000, men hva slags lån er best for oss? Har du noen tips til hva som er den beste måten å låne penger på til et slik prosjekt? Å droppe oppussingen er ikke et alternativ, da det er et gammelt hus og ting som rett og slett ikke kan utsettes».

Hilsen Silje

Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, autorisert finansiell rådgiver og programleder i Luksusfellen. FOTO: Lise Eide Risanger
Cecilie Tvetenstrand er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, autorisert finansiell rådgiver og programleder i Luksusfellen. FOTO: Lise Eide Risanger Vis mer

Hei Silje!

Det er ingen tvil om at det koster å ha et gammelt hus! Selv om det kan være veldig sjarmerende, kommer de ofte med større kostnader. Mest sannsynlig vil oppussingen øke verdien på boligen. Du skriver ikke noe om hvor stort lån dere har fra før, hvor mye huset er verdt, eller hvor mye dere tjener. Dere kan låne inntil 85 prosent av boligens verdi, og få inntil 5 ganger inntekten deres i lån. Det er viktig å vite at studielån og hvor mye dere har i kredittkortgrense vil påvirke hvor mye lån dere kan låne. Det å øke boliglånet er uten tvil det beste og rimeligste alternativet.

Pass på å hente inn tilbud fra flere som kan utføre oppussingen, slik at dere får sammenlignet tilbud og unngår å betale mer enn dere må. Men sjekk referanser slik at dere sikrer dere gode håndverkere og en godt utført jobb.

Dersom jobben er omfattende, kan dere også spare en del ved å prosjektlede oppussingen selv. Dette kan være mye jobb og det går med tid til research og kontakt med de ulike leverandørene og håndverkerne, men det kan også være temmelig dyrt å sette bort til en totalleverandør.

Du sier dere ikke har sparepenger dere kan bruke, men du skriver ikke noe om bufferkonto. Når dere har et gammelt hus er det enda viktigere å ha en bufferkonto. Jeg anbefaler dere også å gå over avtalene deres og faste utgifter, og se om det er noen dere kan kutte. Kanskje er det strømmetjenester eller abonnement dere ikke bruker, og sjekk om det er noen avtaler dere kan forhandle bedre pris på, som boliglånsrenta, forsikringene, mobilabonnement, strøm og eventuelt andre avtaler.

Dykk inn i kontoutskriften og se om det er noen pengetyver dere ikke tenker over som kan kuttes. Vi bruker ofte unødvendig mye penger i matbutikken, kanskje dere kan gjøre smartere valg her, handle sjeldnere og planlegge godt? Har dere andre vaner dere kan kutte? Sett over så mye dere klarer hver måned til sparekonto, så bygger dere trygghet hvis noe skulle skje.

Hilsen Cecilie

Følg Cecilie på Instagram @storebrandcecilie

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer