Utroskap:

Slik vet du om kjæresten er utro

Jo, det finnes faktisk tegn som kan gi en pekepinn på om du blir bedratt.

UTROSKAP: Ifølge samlivsterapeut Trine Huseby finnes det nemlig signaler som kan gi pekepinn på hvorvidt noen er utro. FOTO: NTB Scanpix
UTROSKAP: Ifølge samlivsterapeut Trine Huseby finnes det nemlig signaler som kan gi pekepinn på hvorvidt noen er utro. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det stereotypiske bildet av den utro er godt etablert: Lekent blikk som balanserer hårfint mot uforskammet, selvsikker fremtoning med en understrøm av skruppelløshet, og et inviterende kroppsspråk som ikke helt står seg i lyset av i #MeToo. Men er det så enkelt? Finnes det virkelig karaktertrekk som går igjen hos de utro? Varsellamper som er så åpenbare? Er det kanskje til og med noen personlighetstyper som oftere er av den svikefulle sorten?

– Utroskap kan handle om grad av selvdisiplin, impulskontroll og personlige egenskaper, som for eksempel behov for lidenskap og spenning, sier samlivsterapeut Trine Huseby.

Som samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og ved familievernkontor jobber hun på daglig basis med par som gjennom samtale og terapi forsøker å gjenoppbygge tilliten etter utroskap.

SAMLIVSEKSPERT: Trine Huseby skriver om par og samliv på bloggen trinehuseby.no. FOTO: Privat
SAMLIVSEKSPERT: Trine Huseby skriver om par og samliv på bloggen trinehuseby.no. FOTO: Privat Vis mer

– I tillegg kan utroskap handle om graden av tilknytning til partneren, og personlige verdisett. For noen er utroskap helt uakseptabelt, og de er tro mot dette prinsippet. Men det hender også at noen bryter med en egen verdi, simpelthen fordi man ikke klarer å motstå en fristelse. Alkohol spiller ofte inn, fordi det svekker dømmekraften, sier Huseby.

LES OGSÅ: Nå er unge kvinner like utro som unge menn (sett inn lenke)

De eldre mest utro

25 prosent er utro i løpet av livet. Hvert fall om man skal tro Folkehelsas seksualvaneundersøkelser fra 2002. Blant gifte/samboende mellom 18-49 år oppga 13 prosent at de var utro i nåværende forhold, fordelt på 16 prosent menn og 11 prosent kvinner.

MMIs undersøkelse fra 2006 viste at blant norske heteroseksuelle par fra 22- 67 år, var 16 prosent menn og 10 prosent kvinner utro.

Ifølge Synnovates undersøkelse fra 2008, lå snittet på utroskap i alderen 18-49 pr på 26 prosent menn og 13 prosent kvinner, med økende tall oppover i aldersgruppene. Blant 60-67-åringer oppga hele 36 prosent menn og 20 prosent kvinner utroskap. Besteforeldregenerasjonen er altså mer utro enn andre.

Mulige tegn

Kanskje er du selv en av dem som er utro? Kanskje kjenner i dette øyeblikk en uro over overskriften, og at artikkelen skal gi kjæresten nøkkelen til å avsløre deg? Ikke helt ubegrunnet.

Ifølge samlivsterapeut Huseby finnes det nemlig signaler som kan gi pekepinn på hvorvidt noen er utro:

 • Fjernhet, ufokusert, distré.
 • Humørsvingninger.
 • Kritisk og fiendtlig innstilling, eller at man er påfallende oppmerksom og snill.
 • Mer tid ved iPad/PC/telefon. Beskytter seg mer, deler mindre.
 • Jobbe er overtid/sosiale aktiviteter med kolleger/tjenestereiser.
 • Anstrenger seg mer for å fremstå attraktiv.
 • Endring i seksualvaner; mer eller mindre pågående.

Årsaker til sidesprang

Huseby mener mange feilaktig tror at noe må være alvorlig galt i forholdet når den ene er utro:

– Av og til er det det. Men det hender også at en som er oppriktig glad i partneren, er utro og angrer livet av seg etterpå. Den forklaringen jeg oftest hører i samtaler med par etter utroskap, er: Jeg klarte ikke motstå spenningen og tiltrekningen. Jeg så ikke konsekvensene, jeg angrer oppriktig og ønsker å vinne tilbake partnerens tillit.

- En forklaring jeg hører ikke fullt så ofte er: jeg har blitt forelsket og ønsker å leve sammen med den personen jeg har møtt. Jeg er helt ferdig med tidligere partner og ønsker i minst mulig grad å snakke om det.

LES OGSÅ: Derfor er lykkelige menn utro

Spør rett ut

Men hva gjør man, dersom man mistenker at man blir bedratt? Hvordan håndtere man den snikende følelsen? Er det meningen man skal gjøre seg til detektiv i eget liv og gå partneren i sømmene? Det avhenger av graden av mistanke, mener Huseby:

– Hvis du holder det for sannsynlig eller tror at partneren er utro, så spør rett ut. For eksempel: «Jeg så» ... (hva har du sett, som gjorde deg mistenksom?)

 • «Jeg hørte...» (hva har du hørt?).
 • «Jeg fikk en tanke om at du har noe på gang, og har blitt kjemperedd for at det stemmer. Jeg kan ikke gå rundt og være så redd som jeg er nå. Jeg håper inderlig at jeg tar feil. Kan du berolige meg?».

LES OGSÅ: Utroskap kan oppleves som et alvorlig traume

Gå varsomt frem

Huseby mener videre at dersom mistanken kun er vag, bør man gå mer varsomt frem. I stedet for å spørre rett ut, råder hun å:

 • Realitetstest deg selv: har du fått en innskytelse og ser spøkelser på høylys dag? Har du hengt deg opp i en tanke og spinner på den? Eller er det konkrete ting som tyder på at partneren din faktisk har noe på gang med en annen?
 • Del bekymringen med partneren. Ha fokus på deg og din egen frykt, heller enn å være mistenksom og kritisk. La partneren merke at du er åpen for at det kanskje ikke er noe.
 • Ta ansvar for at det handler om at du ikke kan håndtere denne frykten alene, at du har behov for å snakke om det.
 • Vær respektfull og vennlig, så langt du klarer.

Hvordan vite sannheten?

Tidligere politimann Vidar Hansen har mangeårig erfaring med folk som ikke nødvendigvis forteller sannheten, blant annet gjennom avhør. Han omtaler seg selv som «mentalist», og holder foredrag om kroppsspråk og løgn:

– Hvis du mistenker at partneren din er utro, er det lurt å observere vedkommende over en tidsperiode, mener Hansen.

LØGNSPESIALIST: Tidligere politimann Vidar Hansen holder foredrag om kroppsspråk og løgn. FOTO: Espen Solli.
LØGNSPESIALIST: Tidligere politimann Vidar Hansen holder foredrag om kroppsspråk og løgn. FOTO: Espen Solli. Vis mer

– Man vil kanskje se at telefonen blir satt på lydløs, eller legges med fremsiden ned for å skjule skjermen. Man vil også sannsynligvis se en atferdsendring hos partneren, som klesstil, fysisk og psykisk tilbaketrekking osv.

Kroppsspråket kan avsløre

Kanskje er indisiene så mange at du går du til det skritt å konfrontere kjæresten. Men hva med svaret? Hvordan vet du at det er sannheten? I følge Hansen vil kroppsspråket kunne avsløre om noen snakker sant, men ikke nødvendigvis i form av enkeltstående ansiktsuttrykk eller gester:

– Det finnes tegn på at personen viser emosjoner som ikke passer inn i situasjonen, som kan gi viktig informasjon om vedkommende snakker sant. For å bli god til å avsløre løgn man må lære seg hvordan emosjoner gjenspeiler seg i stemmeleie, kroppsspråk og ansiktsuttrykk. Observasjon er nøkkelordet. Jo bedre du kjenner vedkommende jo enklere er det å avsløre løgn, sier Hansen, som mener en løgner som blir konfrontert typisk utmerker seg ved:

 • Stor detaljrikdom for å gjøre historien mer «troverdig».
 • Påfallende lange pauser for å rekke å dikte løgnen og få den til å passe i det store bildet.
 • Endring av forklaring over tid, når man merker at historien ikke holder vann.
 • Å reagere med irritasjon og å ikke ville snakke om saken, mens en som blir beskyldt for løgn gjerne vil være med å oppklare saken, og ønske å fortelle sannheten for å bevise sin uskyld.

LES OGSÅ: Bakgrunnen for utroskap er at gresset er grønnere på den andre siden

Viktig før du konfronterer

Mens enkelte konfrontert med sitt eget utroskap vil se på det som en lettelse å bli avslørt, vil andre benekte og lyve. Før du går til det skritt å konfrontere partneren, har Hansen noen konkrete råd:

– Observer kroppsspråket til kjæresten samtidig som du analysere hva som blir sagt. Konfrontere vedkommende uforberedt. Det å finne opp en løgn på stedet krever mange hensyn og stor tankevirksomhet, og det gjør det mye vanskeligere å holde maska. Still åpne spørsmål hvor partneren må svare på mange detaljer, og ikke bare ja/nei spørsmål. Det avslørende kroppsspråket vil vise seg ved f.eks. tørr munn, pusten blir raskere, pupillene utvider seg, skjelvinger i stemme, lysere stemme, rødme, og en kan bli blank i pannen av svette. Dette er det ubevisste kroppsspråket på stress og nervøsitet, og det er så å si umulig for vedkommende å kontrollere, mener Hansen.

Han mener det ikke slik som på film, at den som lyver kan avsløres gjennom et flakkende blikk.

– I og med at løgneren vil overbevise deg om at han eller hun snakker sant, samtidig som det er allmenn oppfattelse av at det å unngå øyekontakt er et tegn på løgn, så ser ofte løgneren deg direkte inn i øynene mens de lyver.

Hansen understreker at konteksten er viktig når vi leser kroppsspråk, og at mennesker som blir utsatt for alvorlige beskyldninger kan vise et nervøst kroppsspråk selv om de er helt uskyldige. Han mener han over tid har lært seg å tolke ubevisste og bevisste signaler og tegn i kroppsspråket, og sette dem i sammenheng med det verbale:

– I tillegg bruker jeg alle sansene når jeg observerer mennesker. Vi konsentrerer oss som regel om syn og hørsel, men glemmer de tre andre sansene.

LES OGSÅ: Utroskap - hvor går egentlig grensen?

Å gå videre - sammen

Men hva om partneren faktisk innrømmer utroskap? Hva er veien videre? Kan forholdet overleve? Og ønsker man det?

– Der det er ekte kjærlighet, er det ikke uvanlig at den som har blitt bedratt, ønsker å tilgi og fortsette forholdet, sier samlivsterapeut Huseby.

– Men det trengs grundig forsoningsarbeid og konkrete tiltak for å gjenopprette tillit. Jeg har møtt mennesker som selv er blitt overrasket over at det var mulig å få tillit igjen. En kvinne sa i vår første samtale at det ville ta 15–20 år før hun kanskje kunne stole på mannen sin igjen. Han hadde vært utro flere ganger og over tid. Han søkte individuell hjelp for sine problemer, og paret gikk i parterapi. Etter cirka et år stolte hun fullt og helt på ham. Nærheten var intakt, de hadde fine hverdager og gledet seg til fremtiden. Dette handlet selvsagt mye om hvordan de begge håndterte situasjonen, i tillegg til profesjonell hjelp.

LES OGSÅ: Samlivstrend: Påfallende mange velger å bli etter utroskap

Bryt med tredjeparten!

Huseby understreker at enkelte ting må være på plass, dersom man skal lykkes i å gå videre sammen, blant annet et definitivt brudd med den tredje parten. Videre er det viktig å stå fast ved valget om å fortsette sammen, og at den som har vært utsatt for utroskap får tid og rom for å uttrykke sine reaksjoner.

– Det er veldig viktig at den som har vært utro erkjenner og tar ansvar for sine handlinger. Hennes eller hans viktigste oppgave er å forholde seg til hvordan dette er for den andre og gi følelsesmessig støtte, sier Huseby.

– Man må iverksette tiltak for å gjenoppbygge tilliten og ta stilling til hva som skal snakkes om og hva som skal ligge. Det snakkes om, selv om det er smertefullt for begge parter.

Huseby mener et par i utroskapskrise er tjent med å opprettholde vanlige rutiner i hverdagen og ta én dag av gangen, og uansett hvor mye man lider oppfordrer hun til å behandle hverandre med respekt.

– En profesjonell hjelper kan bidra til å strukturere og avgrense, slik at man etter hvert kan legge ting bak seg og se fremover. Begge kan få hjelp til å holde ut og holde motet oppe. Heldigvis har jeg sett tilstrekkelig mange par som lykkes, til at jeg kan møte hvert nytt par med håp, avslutter Huseby.

LES OGSÅ: Slik lærer du deg å stole på partneren igjen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer