Fjernet tv-en

Småbarnsfamilien bestemte seg for å fjerne tv-en

- I disse øyeblikkene kan vi savne den.

FJERNET TV-EN: Familien på fire tok et valg mange ser på som drastisk. FOTO: Privat
FJERNET TV-EN: Familien på fire tok et valg mange ser på som drastisk. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

«Vi skulle bare teste å fjerne tv-en en uke i januar, men tv-en er fortsatt på ferie», skrev Merete Gamst, bedre kjent som Positivista i et innlegg på Instagram da våren var i full anmarsj. Da var det gått fire måneder siden tobarnsforeldrene valgte å fjerne tv-en for å se hvilken effekt det hadde på barna.

Og om det hadde effekt? Det er hun ikke i tvil om, kan hun energisk fortelle til KK over telefon.

Datteren Amelie, som i dag er fire år, var glad i å se på tv - som så mange andre barn. Det kunne være lettvint å plassere eldstedatteren foran tv-en mens Merete styret med familiens yngste som i dag er ni måneder.

Men en kveld gikk det opp for henne at hun måtte ta grep. Hun satt og perlet og sang med datteren på gulvet da jentungen plutselig avbrøt leken for å spørre om hun heller kunne få se barne-tv. I det øyeblikket innså Merete at forlovedens forslag om å fjerne tv-en fra stua, ikke var så dumt.

Forloveden Andreas Ihlebæk hadde foreslått det et par ganger, men Merete hadde avfeid forslaget - helt til januar kom. Merete og Andreas bestemte at de skulle teste ut livet uten tv i én uke og se om det hadde effekt.

FAVORITTFILMEN: Amelie elsker Frost, til tross for at det er lenge siden hun har sett filmen på tv. FOTO: Privat
FAVORITTFILMEN: Amelie elsker Frost, til tross for at det er lenge siden hun har sett filmen på tv. FOTO: Privat Vis mer

Stor endring

Sommeren har ankommet og et halvt år har gått - og tv-en står fortsatt under et pledd på gjesterommet. Da datteren først oppdaget at tv-en var borte, reagerte hun å bli lei seg. Men etter en liten kollaps tok det ikke lang tid før kreativiteten blomstret, hun aktiviserte seg selv, ble flink til å leke alene og var enklere å legge.

- Jeg var så lei av å si «nei» til tv-titting og høre ungen trygle om «bare én episode til». Selv om vi satte grenser, ville hun fortsatt helst se tv, sier Merete om tiden før de fjernet tv-en.

Merete merket fort at hverdagen fløt bedre uten skjerm.

- Det beste er at familien plutselig fikk mer tid sammen. Før kunne Amelie spørre om å få se på barne-tv omtrent samtidig som hun slo opp øynene om morgenen. Men nå leker hun heller med lillesøsteren eller tegner. Det gjør meg oppriktig glad i hjertet, sier Merete.

- Stakkars unge

Likevel fikk Merete meldinger som «stakkars unge, har dere fjernet tv-en?», «barn er jo så slitne når de kommer hjem fra barnehagen, de må jo få hvile foran tv-en».

- Jeg har også tidligere tenkt at det er fint å hvile foran tv-en. Men ofte opplevde jeg at datteren vår ble mer sliten av den passive underholdningen. Da vi tok tv-en helt bort, opplevde vi i alle fall at hun både fikk mer energi og ble gladere, sier tobarnsmoren entusiastisk.

SØSTRE: Amelie gir mye oppmerksomhet og omsorg til lillesøsteren sin på ni måneder. FOTO: Privat
SØSTRE: Amelie gir mye oppmerksomhet og omsorg til lillesøsteren sin på ni måneder. FOTO: Privat Vis mer

Når datteren trenger å roe seg litt, har de erstattet tv-en med hørespill og musikk på CD.

- Da slipper hun å taste på våre mobiler, men kan heller håndtere CD-spilleren selv inne på rommet sitt. Det er tydelig at hørespill aktiviserer hjernen på en annen måte. Hun må bruke fantasien for å danne bilder i eget hode, og hun blir så engasjert. Ofte kommer hun løpende for å fortelle om historiene hun har hørt.

Temaet har engasjert mye i Positivistas sosiale medier, og videoen hun har delt på Instagram har over 400 000 avspillinger, og hun har også tatt opp temaet i podkasten Positivista.

HENDENE FULLE: Men det er mye annet å finne på enn å sette eldstedatteren foran skjermen. FOTO: Privat
HENDENE FULLE: Men det er mye annet å finne på enn å sette eldstedatteren foran skjermen. FOTO: Privat Vis mer

Leker mer

Men inni mellom kan det være slitsom når fireåringen roper «mamma, mamma, mamma» mens Merete står der med en baby på armen og ønsker at hun kunne satt fireåringen foran skjermen.

- Det er i sånne krevende øyeblikk hvor jeg kan savne det. Da er jo tv-en rene barnevakten som kan avlede og underholde.

Men alt i alt får familien mer tid sammen. Timene mellom barnehage og leggetid kan være utfordrende uten tv, men det gir også mye glede og kvalitetstid for familien på fire.

- Tv-en var det beste, men nå leker hun heller med lillesøster.

Voksentid uten skjerm

Men hvordan har det gått i lengden - har Merete og Andreas klart seg uten tv når ungene er lagt, lurer du kanskje på.

Hun kan savne det å ramle ned i sofaen foran tv-en sammen med kjæresten. De elsker film og tv, så det har vært en stor forandring.

For å hjelpe på tv-abstinensene, har de en projektor som de finner frem inni mellom for å se en god film. Når de først finner frem prosjektoren, blir det litt ekstra stas, og de ser kun det aller beste av film og serier når de først velger å se på.

- Men vi har også fått mer tid til å prate sammen, dele en god flaske vin, og til og med lest bok i hver vår sofakrok. Det er selvsagt også en del organisering som kreves for å få en familie til å fungere uten altfor mye kaos, så nå har vi mer tid til det også.

- Forholdet vårt har faktisk blitt bedre, sier hun.

KVALITETSTID: Andreas og Merete har fått mer tid til hverandre, og dumper ikke lenger bare ned i sofaen for å se på en serie etter at barna er lagt. FOTO: Privat
KVALITETSTID: Andreas og Merete har fått mer tid til hverandre, og dumper ikke lenger bare ned i sofaen for å se på en serie etter at barna er lagt. FOTO: Privat Vis mer

Tv-en samler støv

- Har dere planer om å sette den på plass i stua igjen?

- Jeg tror dette er den nye normalen. I alle fall nå mens barna er så små. Jeg ser hvor glad Amelia er, og det er det viktigste. Men jeg har ikke klart å legge den ut for salg ennå, selv om Andreas ønsker det, forteller småbarnsmoren.

Helsedirektoratet anbefaler at barn under to år ikke bør se på skjerm i det hele tatt, og at barn opp til fem år bør ha maks én times skjermtid om dagen.

Merete og Andreas ønsker at datteren skal vokse opp i et hjem der det å leke og være sammen blir prioritert.

- Når hun er hos besteforeldrene spør hun heller ikke om å få se på tv, selv om hun ville fått lov til det. Andreas og Merete ønsker ikke å være strenge på det i selskap med andre.

- Vi utsetter avhengigheten litt ved å skape andre interesser nå. Tv-en trenger ikke å være number one, avslutter hun.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer