Småbarnsforeldrene hakket konstant på hverandre - slik fikk de hjelp

- Det begynte å gå i negativ retning da nummer to ble født og vi sluttet å sove, sier tobarnsmoren til KK.

HOS PEDER: I sesong to av podkasten «Hos Peder» møter vi ekteparet Therese Lien Marini (30) og Alexander Marini (35), som opplevde at småbarnslivet tæret på ekteskapet. FOTO: NRK
HOS PEDER: I sesong to av podkasten «Hos Peder» møter vi ekteparet Therese Lien Marini (30) og Alexander Marini (35), som opplevde at småbarnslivet tæret på ekteskapet. FOTO: NRK Vis mer
Publisert

Denne høsten er NRK klar med en ny sesong av podkasten «Hos Peder». I denne sesongen møter vi både småbarnsforelde og enkeltpersoner, og det er psykolog Peder Kjøs som guider de ulike menneskene i terapirommet.

To av de som har valgt å delta i podkasten er ekteparet Therese Lien Marini (30) og Alexander Marini (35) bosatt på Strømmen. De møtte hverandre gjennom datingtjenesten Sukker, og har vært sammen i syv år. De har to barn på ett og fire år.

- Hva var det som fikk dere til å melde dere på?

- Da jeg så annonsen så traff det meg veldig, fordi vi var på et sted hvor vi egentlig trengte skikkelig hjelp. Vi fikk på en måte dyttet på oss en mulighet, som jeg følte at vi ikke kunne si nei til, sier Therese til KK, når vi møter ekteparet og Peder Kjøs på NRKs høstlansering i juni.

Paret hadde kjørt seg inn i et dårlig spor, hvor de gikk rundt hjemme og hakket på hverandre.

- Hverdagen gikk rundt, men den var jo ikke noe koselig for noen, forklarer Alexander.

ÅPENHJERTIG: Vi møtte ekteparet Marini og psykolog Peder Kjøs under NRKs høstlansering i juni. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad
ÅPENHJERTIG: Vi møtte ekteparet Marini og psykolog Peder Kjøs under NRKs høstlansering i juni. FOTO: Malini Gaare Bjørnstad Vis mer

Vanlig at småbarnsfasen tærer på forholdet

Psykolog Peder Kjøs bekrefter at småbarnsfasen kan oppleves som en veldig slitsom tid, og at det kan tære på forholdet.

- Det å ha så små barn kan være utfordrende, og så blir det til at man fordeler de ulike jobbene. Når man begynner å gjøre dette, kan man bli misfornøyd med fordelingen, og man kan ende opp med å føle at man ikke får kommunisert på tvers av rollene sine. Det surner, og det gjør det nesten for alle, forklarer Peder.

Dette er et mønster han har sett i flere forhold. Han forklarer at alle familier har det på sin måte, men at temaene er de samme.

- Arbeidsfordelingene blir som en form for separasjon, man er hver for seg og driver med sitt, og man kan bli misfornøyd med det den andre gjør. For man ser jo bedre det man selv gjør, enn det den andre gjør. Da blir det en misnøye, og så sklir man fra hverandre. Det er ganske farlig, og det skjer fort. Den eneste måten man unngår det på, er å kommunisere. Ta det ordentlig opp, og si at man må snakke mer sammen. Være mer i samme sofa, på samme tid, råder Peder.

For Therese ble målet med deltakelsen å ta tak i ting, før det var for sent.

- Vi kunne veldig lett bare ha droppet det. Vi kunne ha latt det pågå i fem år til, og så prøvd å fikset det når ting hadde roet seg litt hjemme. Men det er noe med det å ikke la det gå for langt, forklarer Therese.

- Når merket dere at ting begynte å gå i negativ retning?

- Da nummer to ble født og vi sluttet å sove. Da ble det fort verre stemning hjemme. Da hun ble født ble arbeidsfordelingen og kaoset hjemme så mye at vi egentlig ikke hadde noe til felles lenger, fordi var så opptatt på hver vår kant, sier tobarnsmoren ærlig.

- Therese var nok særlig misfornøyd

Da Therese først foreslo at de skulle melde seg på, og dermed si ja til å gå i offentlig terapi, googlet Alexander først Peder og leste gjennom de tingene han tidligere hadde vært med på. Tidligere har det handlet mye om psykisk helse og diagnoser, men sesong to tar altså for seg hverdagsliv og hverdagsterapi.

- Therese var nok særlig den som var mest misfornøyd med forholdet, sånn det var da. Så fant vi ut at, okey vi har en liten en og det er mye som skjer, men vi prøver å få det til. For det tar jo mye tid å få det til, i en allerede hektisk hverdag, sier Alexander.

Therese husker første gang hun nevnte det for ektemannen, men da forsvant det bare ut i luften. Så, da hun tok det opp igjen, over en vennemiddag, hadde Alexander plutselig endret holdning.

- Da var Alexander kjempepositiv, og da ble jeg ganske overrasket. For det var egentlig noe jeg trodde at jeg ikke kom til å få ham med på. Så da var det bare å smi da, når han var så positiv, sier Therese og ler.

Da paret startet med terapien for trekvart år siden var ikke Therese i utgangspunktet veldig positiv med tanke på hvilken vei forholdet gikk.

- Jeg var ganske spiss, og hadde egentlig ikke så veldig mange positive tanker om fremtiden vår. Jeg tenkte at på sikt så kunne dette umulig ende bra. Men nå, etter at vi begynte på terapien, har jeg fått et mye bedre syn på Alexander. Jeg tror vi prøver å være snillere med hverandre i den hektiske hverdagen vi er i, sier Therese ærlig.

- Jeg hadde en tanke om at jeg måtte ta dette alvorlig. Men jeg har nok tenkt at det på et eller annet tidspunkt i fremtiden kom til å løse seg. At dette er noe vi kom til å ta tak i når småbarnsperioden var over, legger Alexander til.

- Egentlig er veldig glad i dette mennesket

Psykolog Peder Kjøs synes det har vært fint å se på den utviklingen som ekteparet Marini har hatt i terapirommet. Han bekrefter også at det ofte er sånn at den ene er veldig spiss, mens den andre er på defensiven, og slik opplevde han også Therese og Alexander.

- Det er veldig vanlig, og skjer med mange par. Man begynner å få dårlige følelser for hverandre, og man synes at den andre er plagsom eller ikke stiller opp nok. Det å finne tilbake til tanken om at man egentlig er veldig glad i dette mennesket, og at man en gang syntes at det her var en strålende person, er viktig. Det høres på en måte veldig lett ut, men det er det ikke. Det er noe av det jeg tenker at Therese og Alexander klarte veldig fint - å få tilbake varmen for hverandre, sier Peder.

I TERAPIROMMET: Psykolog Peder Kjøs hjelper denne gangen par og enkeltpersoner med hverdagsproblemer av ulike slag. «Hos Peder»-podkasten har premiere i august. FOTO: NRK
I TERAPIROMMET: Psykolog Peder Kjøs hjelper denne gangen par og enkeltpersoner med hverdagsproblemer av ulike slag. «Hos Peder»-podkasten har premiere i august. FOTO: NRK Vis mer

- Hvordan finner man egentlig tilbake til varmen man en gang hadde for hverandre?

- Ja, hvordan gjør man det? sier Peder og ler.

- Jeg tenker at man må høre ordentlig på hverandre. For grunnen til at man blir spiss, er fordi man ikke blir hørt, og grunnen til at man blir defensiv er fordi man ikke blir hørt og fordi man føler seg angrepet. Når begge to er mer bevisst på å snakke til hverandre som man gjør til en man er glad i, og ikke til en som man føler at man må bruke slegge for å komme gjennom til, da begynner man å snakke på en annen måte - og da får man også en annen respons. Da er halve jobben gjort, og da handler resten om å finne ut av alle misforståelsene, forklarer han videre.

Noe av det ekteparet altså er blitt bedre på er å kommunisere med hverandre.

- Peder har hjulpet oss med å kommunisere, slik at vi forstår hverandre bedre. Kanskje det å ta et steg tilbake før man åpner kjeften, sier Alexander.

- Ser dere lyst på fremtiden som par nå?

- Ja, det gjør vi. Det er work in progress, men vi er absolutt på vei i en positiv retning, avslutter Therese og ser smilende bort på ektemannen.

Podkasten «Hos Peder - hverdagsterapi for individ og par» har premiere i August.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer