Hjemmeferie

Småbarnsmoren Andrea (36) om årets «hjemmeferie»: – I år må vi prioritere annerledes

I fjor var familien på sitt faste feriested i Spania i to uker. I år må sommerferiedagene fylles hjemme med med rimeligere aktiviteter.

HJEMMEFERIE: Andrea og familien pleier å tilbringe sommerferiene i Spania, men i år måtte de prioritere annerledes på grunn av økonomien. FOTO: Privat
HJEMMEFERIE: Andrea og familien pleier å tilbringe sommerferiene i Spania, men i år måtte de prioritere annerledes på grunn av økonomien. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Økte kostnader og utgifter er noe de aller fleste av oss merker på lommeboka, og i år er det flere nordmenn som har blitt nødt til å planlegge sommerferien deretter.

– I en undersøkelse YouGov gjennomførte for Storebrand før sommeren oppga mer enn halvparten av oss at vi må gjøre om på ferieplanene i år, som følge av de økte utgiftene.

Det forteller Cecilie Tvetenstrand, som er spare- og forbrukerøkonom i Storebrand, til KK.no.

Hun fortsetter:

– De økte prisene og renteutgiftene treffer oss i større eller mindre grad. Kun 15 prosent sa at de ikke er påvirket av dette.

Og det at krona har blitt så svak gjør at vi får mindre for pengene når vi er utenlands, noe som ikke gjør situasjonen bedre, påpeker Tvetenstrand.

– Det er flere som kvier seg for å reise utenlands nå. Det er kanskje en mager trøst, men det er mange i samme båt.

– Vi kunne ikke prioritere eller forsvare det økonomisk

Flere nordmenn som årlig drar på ferie til Kreta eller Mallorca velger heller å bli hjemme i år - og det kan kanskje føles utfordrende for noen småbarnsfamilier som er vant til å ta med barna til basseng og utflukter i utlandet.

For hvordan forteller man barna at ferien må bli annerledes i år på grunn av økonomien? Hva skal man egentlig finne på, slik at barna ikke kjeder seg?

Én ting er i hvert fall helt sikkert: Selv om dere ferierer hjemme i år, betyr det på ingen måte at ferien trenger å bli mindre innholdsrik. Det er utallige muligheter du kanskje ikke har tenkt på - om det så er i nærmiljøet ditt. Det understreker både forbrukerøkonom Tvetenstrand og tobarnsmor Andrea Nyhuus (36).

I år ble det hjemmeferie på Andrea og familien, og for første gang siden barna ble født har de absolutt ingen reiseplaner.

– I fjor var vi to uker i Spania på vårt faste feriested i Nerja, men i år kan vi ikke prioritere eller forsvare en utenlandsferie økonomisk, forteller Andrea til KK.

Barna hennes på fem og sju år hadde tidenes sommerferie i Spania i fjor, forteller Andrea. Gjennom hele vinteren har de lengtet tilbake og spurt om de skal dit i år også.

– Vi har snakket med barna våre om at vi ikke kan reise til Spania hvert år, men at vi kanskje får til en tur dit annethvert år. Dette er noe barna våre aksepterer, og de gleder seg heller til neste gang, sier Andrea, og legger til:

– Så får vi lage en spareplan sammen for det kommende året.

NYTER FERIEN: Tobarnsmor Andrea nyter ferien hjemme med familien i år. FOTO: Privat
NYTER FERIEN: Tobarnsmor Andrea nyter ferien hjemme med familien i år. FOTO: Privat Vis mer

Skaper feriefølelsen hjemme

Andrea og mannen har derfor fullt fokus på å lage feriestemning for barna hjemme i Asker i år. Det har de ikke hatt noen problemer med:

– Når været er fint er det enkelt. Vi har Oslofjorden fem minutter unna på sykkel. Da er det strandliv og krabbefisking som gjelder. Lange, late frokoster på terrassen eller stranden, bading, og kanskje grilling eller takeaway-middag i hagen hjemme.

Det å slippe å lage middag er noe av det Andrea liker aller best med å reise bort på ferie, så det gir familien en ekstra feriefølelse å slippe «kjøkkenvakten» hjemme hver dag.

– Vi gjør også som når vi er i Spania, tar med potetgull på stranda og spiser stor kuleis etter middag.

– Spør barna hva de ønsker å gjøre

For familier som ikke er vant til å feriere hjemme, har Andrea særlig ett tips: Hør med barna - hva er det de ønsker å gjøre?

– Det er ofte både gøy og nyttig å høre hva det er de verdsetter. Ofte kan svarene deres overraske.

– Da vi spurte barna våre hva de ville fylle hjemmeferien med, var det ting som å dra på ulike lekeplasser, bade i sprederen, sove ute i hagen, spise is og lete etter frosker og insekter som ble nevnt. Ting som ikke trenger å koste mye!

Andrea påpeker at det kanskje er en klisjé at det er tid sammen som er viktigst, men det er absolutt noe å ta med seg, understreker hun.

– Våre ferieplaner er derfor å gripe dagene litt som de kommer. Vi har tenkt til å utfordre oss til å sove ute i telt noen netter. Dette har vi aldri gjort med barn før, så det blir spennende.

AKTIVITETER I NÆRMILJØET: Barna koser seg på besøksgårder og andre aktiviteter i nærmiljøet, forteller Andrea. FOTO: Privat
AKTIVITETER I NÆRMILJØET: Barna koser seg på besøksgårder og andre aktiviteter i nærmiljøet, forteller Andrea. FOTO: Privat Vis mer

Ellers har muligheter i nærmiljøet vært gull verdt for Andrea og familien. Ulike strender, lekeplasser - uansett vær -, besøke ulike barnehager som har sommerstengt med kaffe på termos og drikkeflasker til barna.

– Her er uteområdene gjerdet inn, og man kan slippe barna i fri utfoldelse mens man drikker varm kaffe og leser en bok, eller som jeg: strikker.

Lag hytte under spisebordet eller besøk biblioteket!

I Norge kan vi ikke forvente at været alltid skal være solfylt og vindstille. Regn er ofte en del av den norske sommeren, så da gjelder det å tenke litt mer kreativt.

For regndagene har Andrea og familien planene klare:

– Å besøke ulike museer vi ellers ikke har prioritert i hverdagen. Bade i regnvær, plukke bær i skogen, finne en besøksgård og lignende. Lavterskel-aktiviteter i vårt nærmiljø, sammen med ulike kreative aktiviteter vi kan finne på hjemme, sier Andrea, og lister opp noen eksempler: maling, tegning, pusling.

– Eller hva med å overraske barna med en hytte under spisebordet når de våkner en morgen?, legger hun til.

Familien har også vært på biblioteket og fylt opp bokhylla med nye lånebøker.

– Og det er en super investering før ferien. For de som har bibliotek i nærheten, er en tur på biblioteket et tips. Da vi besøkte biblioteket tidligere denne uken, var barna opptatt i minst et par timer.

STOR KULEIS: Etter middag kjøper familien kuleis, akkurat som de pleier å gjøre i Spania. FOTO: Privat
STOR KULEIS: Etter middag kjøper familien kuleis, akkurat som de pleier å gjøre i Spania. FOTO: Privat Vis mer

Forbrukerøkonom: – Et forventningspress

Kanskje er du i samme situasjon som Andrea og familien - du er vant til å til ta med barna på aktivitetsrike utenlandsreiser i sommerferien, men i år måtte dere bli hjemme?

Det kan føre til bekymringer for noen, forteller forbrukerøkonom Tvetenstrand.

– Flere kjenner på at de gjerne skulle gitt barna en finere ferie. Men har du tenkt over hvorfor? Kjenn etter om forventningene kommer innenfra eller fra samfunnet rundt dere. Og har du og barna de samme forventningene og ønskene?

Det viktigste er å snakke sammen, understreker forbrukerøkonomen.

– Forventningsstyring er ofte nøkkelen til om en ferie, en bursdag eller en jul er vellykket. Skolene oppmuntrer ofte barna til å skrive om hva de har gjort i ferien når de kommer tilbake på skoen. Dette har vært mye omdiskutert, fordi det kan oppleves som press. Hvis barna har fått være med på å planlegge ferien og de sitter igjen med gode minner, så vil de stille sterkere når de forteller om ferien etterpå.

FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Lise Eide Risanger
FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand. FOTO: Lise Eide Risanger Vis mer

Tvetenstrand råder alle familier til å finne ut av flere ulike ting de kan gjøre, slik at barna har litt å velge mellom.

– Det er viktig å finne de mulighetene dere kan ta dere råd til, og fokusere på det. Det er fint å snakke med barna om penger og at vi ikke kan sammenligne oss med andre, men prøv å unngå å legge bekymringene over på dem. Barna koser seg så lenge de kan gjøre ting sammen med oss foreldre, og kanskje oppleve noe dere ikke gjør hver dag.

– Jeg merker selv hjemme hvor populært det er når vi blir med på å spille fotball, badminton, krokket, bader og spiller spill. Rett og slett bruker tid sammen. Det er toppen av lykke å sove ute i hagen. Det er ikke nødvendigvis lange turen som må til for å glede barnehjertet.

Slik blir ferien aktiv og minnerik - uansett økonomisk situasjon

Tvetenstrand har flere gode råd til de som ønsker en aktiv og hyggelig ferie selv om økonomien kanskje står i veien for noen av ønskene.

– Staycation ble godt innarbeidet under pandemien. Hent frem inspirasjonen fra da vi ikke kunne dra noe sted på grunn av restriksjoner, tipser Tvetenstrand, og lister opp noen forslag:

  • Lag god mat, og involver barna.
  • Ta med måltidene ut og spis i parker, på stranda eller i hagen.
  • Kanskje dere har et stormkjøkken, eller kan få låne et, så dere kan lage maten ute? Eller kanskje er det fiskelykken som skal prøves?
  • Har du ikke hage eller balkong - hva med å bygge en hytte i stua eller et annet spennende rom? Da kan dere reise på safari i eget hjem.
RESEARCH: Undersøk hva som finnes i ditt nærområde av både tilbud, gratis utstyr og aktiviteter. FOTO: NTB
RESEARCH: Undersøk hva som finnes i ditt nærområde av både tilbud, gratis utstyr og aktiviteter. FOTO: NTB Vis mer

Her kan du finne gratis inngangsbilletter og utstyr

Ikke minst finnes det flere ulike tilbud som er helt gratis, forteller Tvetenstrand:

– Ulike kommuner har tilbud om gratis inngangsbilletter til fritidsparker for barnefamilier på noe som heter okjoin.no. Jeg anbefaler å sjekke ut om det gjelder der du bor, tipser forbrukerøkonomen.

Og BUA.no deler ut gratis tur og sportsutstyr - gjør det til noe gøy ved å teste ulike aktiviteter, eller lån et telt og dra på tur.

– I tillegg er de flere lokale apper som viser ulike arrangement, som ofte er gratis. Sjekk også ut VisitNorway.no og ut.no. Her finer du tips til ulike turer i området der du bor eller med kort reisevei.

– Det trenger ikke være langt unna for å få en spennende og annerledes opplevelse, understreker Tvetenstrand.

Tenk motsatt av andre!

Tvetenstrand påpeker at flere nordmenn velger i år å feriere i eget land, og at også flere utenlandske turister benytter seg av den svake kronekursen og velger ferie i Norge.

– Endelig får de mer for pengene sine her, så det oppleves ikke like dyrt. Da kan det være smart å planlegge litt ekstra hvis du velger typiske turistmagneter her hjemme.

Tvetenstrand råder dere også til å tenke litt annerledes:

– Tenk litt motsatt av andre. Det å gå fra hytte til hytte på fjellet er flott om sommeren, og det er mange fine badevann underveis. Kanskje kan dere bestige et fjell eller oppleve stølslivet i fjellheimen, sier hun, og påpeker at mange også har fått øynene opp for boligbytte eller såkalt «houseswapping» de siste årene:

– Det betyr rett og slett at dere kan bytte bolig med noen som bor et annet sted i landet, eller i utlandet. Da får dere reist uten at det kommer bokostnader. Bare sjekk at forsikringer og alt er i orden før dere velger det, sier hun, og anbefaler at dere sjekker referanser dersom dere skal bytte bolig med noen dere ikke kjenner.

– Husk også å pakke vekk personlig eiendeler som pass og annen legitimasjon, og ting dere er redd for.

Lei ut boligen din

Det kan også være verdt å vurdere om dere skal leie ut boligen dersom dere skal reise bort i noen dager. Flere plattformer tilrettelegger for utleie.

– Det krever litt planlegging og rydding, men det er jo også deilig å komme hjem til en ryddig bolig etter ferie. Hvis du vurderer å leie ut er det også viktig å sjekke at du er forsikret ved utleie, og fjerne personlige eiendeler, spesielt pass og annen legitimasjon. Referanser er også alltid greit å sjekke.

– Og ta bilder i forkant, og be dem som leier også ta bilder når de kommer, så har dere dokumentasjon på hvordan det så ut i tilfelle det skulle skje noe.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer