Sparing:

Småbarnsmoren Lise sparer 20 000 kroner hver måned

- Når jeg blir 40 år kan jeg slutte å jobbe hvis jeg vil. Da har jeg spart 3.750.000 kroner og kan leve greit av renteinntektene.

<strong>SPARER SÅ MYE SOM MULIG:</strong> For Lise har det nesten gått sport i å se hvor billig hun kan leve, både av økonomiske og miljømessige hensyn. FOTO: Ingeborg Løvlie
SPARER SÅ MYE SOM MULIG: For Lise har det nesten gått sport i å se hvor billig hun kan leve, både av økonomiske og miljømessige hensyn. FOTO: Ingeborg Løvlie Vis mer
Publisert

Lise er en annen type influencer enn dem vi er mest kjent med fra media. Der andre blogger om sminke, klær og stil, blogger Lise om det motsatte: sparing og en nøktern livsstil.

Lise Vermelid Kristoffersen er uvanlig åpen om sin privatøkonomi. I bloggen hennes Pengesnakk.no og podcasten med samme navn deler hun alle tall fra privatøkonomien villig vekk. Der kan vi lese at hun tjener 600 000 kroner i året og at av de 30 000 kronene hun får utbetalt hver måned går 20 000 til sparing i fond.

- Jeg ser ingen grunn til å holde lønn hemmelig. Når jeg først blogger om økonomi, er det greit å dele alt. Leserne liker konkrete tall. Jeg vet at privatøkonomi er svært personlig for mange.

Har spart hele livet

Lise forteller at en del synes det er rart at hun deler alt fra hva hun tjener til hva hun bruker. I hennes vennekrets er det også mange som deler sin privatøkonomi med henne.

- Det gjør oss mer bevisste på hva vi med samme type erfaring eller utdannelse er verdt, og sørger for at ingen får alt for lav lønn uten å være klar over det, sier Lise.

Lise lever et vanlig familieliv i Oslo. Hun bor i en leilighet med mannen og en sønn på to og et halvt år. Hun henter og leverer i barnehage og jobber fulltid som emballasjeutvikler i TINE. I tillegg til å drive blogg og podcast tar hun noen modelloppdrag i ny og ne. Dagene er fulle, men Lise har et langsiktig mål med sparingen sin:

- Når jeg blir 40 kan jeg slutte å jobbe hvis jeg vil. Da har jeg spart 3.750.000 kroner og kan leve greit av renteinntektene som vil ligge på 150.000 i året.

Mange tror kanskje at hun er født med sølvskje i munnen, men Lise forteller at hun har jobbet for det og spart hver krone selv. Det begynte allerede i barndommen da hun sparte ukelønnen sin. Lørdagsgodteriet porsjonerte hun ut over flere dager, og femtilappene hun fikk til bursdagen ble også spart.

Da hun ble konfirmert og vennene lurte på hva de skulle bruke gavepengene til, var det ikke noe spørsmål for Lise, pengene skulle spares til hus. 16 år gammel fikk hun sin første butikkjobb ved siden av skolen og som student hadde hun opp til fire jobber ved siden av. Sommerferie hadde hun knapt. Som 21-årig student i Ås kunne hun kjøpe sin første leilighet. Det var en andelsleilighet hvor innskuddet var 280 000 kroner, det kunne hun betale kontant.

- Nå kunne jeg høste fruktene av all sparingen jeg hadde drevet med. Det var en stor dag! Det var en bitteliten leilighet i et ombygd hotell, så det var egentlig et hotellrom, men det var nyoppusset og fint. Husleien var på rundt 7000. Studielånet dekket ikke alt, så jeg måtte jobbe for å få det til å gå rundt.

Trener i 15 år gamle tights

Leiligheten i Ås kunne selges da Lise var ferdig med studiene. Da hadde den steget i verdi med 500 000. Lise fikk seg jobb i Oslo og kjøpte seg en ny leilighet som hun solgte etter at hun traff mannen sin. Også den steg i verdi, og Lise tjente nesten en million på den. Hun og mannen kjøpte seg leilighet sammen, og på bare fire år hadde Lise betalt ned sin del av gjelden.

Som 30-åring var hun gjeldfri. Lise lurte på hva hun skulle spare til nå. Etter å ha søkt på nettet fant hun ut at det er mulig å spare for å bli økonomisk uavhengig. Det vil si at man investerer en sum som er så høy at man kan leve av avkastningen, og dermed ikke er avhengig av lønnsinntekt.

Hvordan er det egentlig mulig å spare så mye av lønnen sin hver måned? Lise forklarer:

-Jeg er opptatt av å tilbringe tid med familien og med venner, og har funnet ut at det ikke trenger å koste særlig mye. Jeg går på et yogakurs nå, men går ikke all inn på yogaklær og fancy matte av den grunn.

Lise utdyper og sier hun ville unne seg undervisning, ikke mer forbruk. Hun blir ofte spurt om hun ikke unner seg noen ting, og har følgende svar:

- Jeg trener i en tights mannen min fikk gratis på en fotballtrening for 15 år siden og en vanlig t-skjorte. Jeg unner meg alt jeg vil ha, det er bare ikke så mange ting jeg vil ha. Det handler både om økonomi og miljø.

De som følger Lise på Instagram kunne for en tid tilbake se henne legge ut et bilde av seg selv en fredags ettermiddag med følgende tekst: «Det er fredag. Jeg skal ikke bruke noen penger i helgen. Skal du?» Svarene hun fikk brukte hun til å skrive et innlegg på bloggen med tittelen 71 måter å ha #gratismoro.

- Å forbruke og leve er ikke samme sak. I helgene gjør vi stort sett ting som er gratis. Vi inviterer venner hjem på lunsj eller går på besøk til andre. Vi går ikke på kafé, det er stressende med en liten en. Det hender vi går på gratisarrangementer som opplesninger for barn på biblioteket, men vi liker oss godt hjemme. I ferien er vi på hytta, det er perfekt å slippe å stresse med å reise og være i varmen når man har små barn.

Lise fylte nylig 32 år og feiret dagen sin hjemme med en vennefest:

- Jeg inviterte på drinker, kake og pizza. Jeg liker godt å invitere folk og lage mat hjemme og synes jeg får mer for pengene når jeg lager maten selv i stedet for å gå på restaurant.

Miljøhensyn og økonomi hånd i hånd

Når hun trenger noe nytt, bruker hun tid på å finne det. Hun leter etter ting på salg eller kjøper brukt. Lise skal ikke kjøpe noen klær i år. Hun har en såkalt kapselgarderobe (en garderobe med kun 33 plagg. Det inkluderer smykker, sko og tilbehør). Hun har funnet ut at hun har alt hun trenger i garderoben. Hun får av og til spørsmål fra folk om hun aldri sløser penger på noe, og da svarer hun slik:

- Jeg sløser ikke, men jeg kan for eksempel finne på å kjøpe meg en ny neglelakk, og da føler jeg meg veldig fin. Det blir en opplevelse å kjøpe noe når man ikke gjør det så ofte.

Lises tenker at den sparsommelige livsstilen ikke kommer til å gå ut over sønnen. Hun sier hun ikke vil nekte han noe og at han kommer å få være med på fritidsaktiviteter.

- Samtidig kommer jeg nok til å snakke med han om prioriteringer og fornuftig pengebruk. Vi kommer ikke til å ta flere turer med fly enn vi gjør i dag. Vi ønsker å leve miljøvennlig. Når han blir større, håper jeg det er mindre populært å reise på ferie med fly enn det er nå.

På spørsmålet om hun har noen sparetips gir hun følgende råd:

- Å spare to tredjedeler av lønnen slik jeg gjør er en utopi for de fleste. Mange har et boliglån, men å komme opp i høye sparerater er kun en treningssak.

Lise anbefaler å begynne med å spare en prosent av lønnen og så trappe opp sparingen med en prosent hver måned til du er der du vil være.

- Når folk først får viljen har de stor evne til å spare. Det gjelder bare å finne noe som motiverer slik at det blir gøy. Å bli økonomisk uavhengig slik jeg sparer til, er det ikke mange som har som mål, men å spare til å gå av med pensjon tidligere eller en ekstra ferieuke hver sommer er det mange som er interesserte i.

Lise understreker at det å slutte å jobbe ikke er noe hun vurderer.

- Jeg har en jobb med spennende arbeidsoppgaver og kolleger jeg lærer mye av. Skulle jeg gjøre noe annet, var det kanskje å drive Pengesnakk enda lengre og tilby enda mer til dem som leser og hører. Eller kanskje jeg kjøper meg en seilbåt? Det får jeg ta da, åtte år er lenge til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer