1. august var det sveitsernes nasjonaldag, og feiringen er faktisk ikke ulik vår egen. – Over hele landet samler folk seg i kveldingen på denne dagen, og lager digre bål som vi har fest rundt. Barna går i tog med hjemmelagede lykter, mens de voksne koser seg med god mat og drikke, forteller Bernard Jaggy ved den sveitsiske ambassaden i Oslo, i en pressemelding. Om du vil trå til med en mer helsveitsisk meny som helgekos, kan du gå for ost til forrett og sjokolade til dessert. Til hovedrett kan du prøve panneretten rippli, et godt eksempel på tradisjonell sveitsisk mat.Her finner du oppskriftene du trenger for å ha en kulinarisk aften på sveitsisk vis: Spinatterrin med ostesaus(Til 4 personer)5 egg50 g parmesanlitt salt0,5 liter fløte0,5 kg spinatSaus150 g ost150 g bechamelsaus eller fløteBland 3 hele egg og 2 plommer i en bolle sammen med revet parmesan, salt, finhakket spinat (bruker du frossen, tin den i en kjele og press ut så mye vann du kan). Bland i fløten og rør. Hell blandingen i små former. Sett dem i en langpanne som du har vann i slik at formene blir stekt i vannbad. 180° i 30 minutter. Saus: smelt osten i sausen. Snu formene på hodet og ha spinatterrinene på tallerkener. Server med sausen over.Rippli fra Sveits Rippli betyr kotelettkam fra gris. Rippli serveres gjerne med bacon, bønner og poteter. En pannerett med mye smak. (Til 4 personer) 800 g sommerkoteletter 1 ss margarin Ca. 100 g bacon i biter2 stk. løk , hakket1 båt hvitløk , hakket300 g hodekål i strimler200 g knollselleri (sellerirot) i biter250 g gulrot i skiver500 g potet i skiver1 ts tørket timian ½ ts pepper 1 dl hvitvin 5 dl kjøttbuljong (utblandet) 1 boks hermetiske tomater Slik gjør du:1. Stek bacon, løk og hvitløk i en stekepanne og la det steke litt.2. Tilsett kål, selleri, gulrot og poteter. Legg over et lokk og la det dampe til kålen er mør. Krydre med timian og pepper.3. Legg kotelettene opp på grønnsakene og hell over vin og buljong. La det småkoke i ca. 1 time. 4. Ha i tomatene og la det koke i 10 minutter til. Mørk rosa sjokoladekake85 g mørk sjokolade3 egg300 g sukker2,5 dl solsikkeolje300 g rødbete kokt og kjørt til puré30 g kakaopulver, siktet200 g hvetemel1 1/2 ts bakepulverGlasur200 g mørk sjokolade2 dl fløteVisp egg og sukker sammen i en bolle og tilsett oljen i 3–4 små porsjoner slik at det blander seg godt til en jevn masse. Smelt sjokoladen i vannbad og ha i deigen mens det vispes. Tilsett rødbetpuré og bland det hele godt. Deigen får nå en helt fantastisk mørk rosa farge. Sikt oppi mel, kakaopulver og bakepulver og rør det hele sammen til en løs deig. Smør en springform på cirka 25 cm i diameter med smør. Rist formen med kakaopulver og hell deigen oppi. Stekes på 180 grader i cirka 35–40 minutter. Kaken er ferdig når den kjennes litt svampete ut ved et lett trykk. Den skal være myk og saftig. Avkjøl i formen på rist. Hakk sjokoladen og ha i en bolle, varm fløten opp til kokepunktet og hell over sjokoladen. Rør kraftig slik at sjokoladen smelter. Glasuren tykner etter hvert som den blir kald, det er fint å helle halvtykk glasur over lunken kake. Server med krokanis eller friske bær. Rips og stikkelsbær er deilig og sursøtt.Kilde: Opplysningskontoret for kjøtt
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger