Rolf

Smertelindrende mat og drikke

Noen har vondt overalt i kroppen. Smertestillende midler løser ikke problemet. Ta heller en opprenskning i kostholdet ditt!

Publisert
Sist oppdatert
DIFFUSE SMERTER i muskler, bindevev og ledd resulterer ofte i diagnosen fibromyalgi.Fibromyalgi er pr. definisjon kroniske smerter i det fibrøse bindevevet og underliggende eller nærliggende muskulatur fra minst tre av kroppens fire kvadranter. Plagene må ha vart i minst tre måneder. Minst 11 av 18 bestemte kroppspunkter må være smertefulle.Det er ca. 3 prosent av befolkningen som har et slikt kronisk smertesyndrom, hele 90 prosent av disse er kvinner. Problemet med diagnosen er at den ikke sier noe som helst om mulige årsaker til smerteplagene. Mange har selv oppdaget at smertene endrer seg med været og temperaturforholdene. De blir bedre og nærmest smertefrie når de reiser til sørlige breddegrader, men blir mye verre igjen når de kommer hjem. Smerteplagene varierer også med lav- og høytrykk og med årstidene. Mange er bedre om sommeren og verre om høsten og vinteren.FIBROMYALGIPASIENTER kan ifølge forskning deles inn i to hovedgrupper. Den ene gruppen har betennelse/inflammasjon som hovedårsak, mens den andre har bakterieinfeksjon som hovedårsak. Den første gruppen er den største, og disse blir ofte mye bedre av sol og varme. De har ofte sirkulatoriske problemer (frysninger og kalde hender og føtter), tretthet, søvnforstyrrelser, tristhet og nedstemthet i tillegg til smerteplagene.I den andre gruppen finner man mennesker som ofte har bakterieinfeksjoner eller har hatt tidligere infeksjoner som utløsende årsak til smertesyndromet, f.eks. borreliainfeksjon etter tidligere flåttbitt. En ny bakterieinfeksjon vil da øke smertesignalene i kroppen og gi «tannpineverk» som gjerne følges av betydelig utmattelse. Mange i denne gruppen vil ha varierende grad og varighet av smerter.SAMTIDIG FINNES det flere andre forsterkende faktorer til denne kroniske smertetilstanden. Noen av disse er et såkalt syredannende kosthold (som et vanlig norsk kosthold er), mye kaffe, tobakk, indre spenninger, dårlig utskillelse via tarm og blære, virus- og bakterieinfeksjoner, lavt stoffskifte eller nedsatt metabolisme i vevene med mer.Råd til selvhjelp * Spis mye mer basisk kost med mye grønt og noe frukt. Unngå rødt kjøtt og svin, alkohol, sukker, melk. Bruk lite av meieriprodukter og hvitt hvetemel.* Drikk urteteer og bruk naturmidler som kan øke utrensningen via blære og tarm, særlig dersom du har lite vannlating og tendens til forstoppelse.* Ta gjerne tilskudd av magnesium, sink, krom, kobber og selen i minst dobbel dagsdose, samt syrenøytralt C-vitamin pulver i totalt 2- 3 grams dagsdose i 4–6 mnd.* Dersom du har tendens til feber/influensalignende tilstand i kroppen med noe økt kroppstemperatur, kan det tyde på en kronisk infeksjon som årsak til smerteplagene. Da bør antibiotikabehandling i minst 4–6 uker vurderes. Dette kan gi en betydelig smertereduksjon, og hos noen fjerne smertene helt. Men det hjelper kun dersom smertene er forårsaket av en kronisk infeksjon.Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer