Brystimplantat:

- Smertene var så store. Jeg måtte sove med sports-BH

Etter seks år med perfekte bryst, men dårlig helse, fikk Zandra fjernet brystimplantatene. Da ventet en overraskelse.

BRYSTIMPLANTAT: – Det ble mange legebesøk, undersøkelser og sykmeldinger, forteller Zandra, om tiden etter at hun fikk brystimplantater. FOTO: Privat
BRYSTIMPLANTAT: – Det ble mange legebesøk, undersøkelser og sykmeldinger, forteller Zandra, om tiden etter at hun fikk brystimplantater. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Jeg hadde aldri hørt om BII (Breast Implant Illness) før jeg tilfeldigvis hørte en podcast om tematikken, sier Zandra Norum (40).

Hun snakker med KK i bilen, på vei til den grønne skjønnhetssalongen hun driver på Fetsund.

– Selv om jeg bestandig har vært opptatt av økologiske produkter, og vil at alt skal være så naturlig som mulig, tok jeg selv et dumt valg som 33-åring. Jeg bebreider ingen for det som skjedde, men savner bedre forhåndsinformasjon om mulige bivirkninger.

Tenkte på det i flere år

Zandra Norum er fra Stockholm, men har bodd i Norge i 15 år. Sammen med samboeren og deres datter på tre år, bor hun landlig til på Auli i Nes kommune i Viken. Allerede fra hun var 18 år, tenkte hun litt på å sette inn brystimplantater.

Zandra innrømmer at hun ble påvirket av skjønnhetsidealene, ikke minst på sosiale medier, og synes det er en skummel trend at alle skal være så perfekte.

Hun tenkte tidligere at brystimplantater var noe hun kunne få satt inn etter at hun hadde fått barn, hvis hun skulle ha barn. Hun hadde hørt at amming fører til «hengepupper».

– Jeg har aldri vært overvektig, men da jeg hadde gått ned fem, seks kilo, syntes jeg brystene hadde blitt litt hengende. Jeg hadde alltid hatt bryster, nå var de nesten borte, slik jeg så det, sier Zandra, som den gangen var 33 år og drømte om et liv med fine pupper uten bh.

– At jeg ikke hadde fått barn enda, bekymret meg ikke. Jeg ble nemlig forsikret om at amming ville gå like fint med brystimplantater.

Zandra oppsøkte en klinikk i Oslo, der en plastikkirurg utførte operasjonen.

– Allerede da jeg våknet etter narkosen opplevde jeg at noe var feil, uten at jeg visste hva. Det var begynnelsen på tre år med delvis sykmelding, sier Zandra, som poengterer at hun opplevde legen som dyktig og hyggelig, og ikke ønsker å bebreide noen.

KK har hatt telefonkontakt med gjeldende lege, som ikke lenger jobber ved klinikken. Legen kan ikke uttale seg om en spesiell pasient, kun om generell problemstilling.

Følte seg dårlig hele tiden

Operasjonen gikk greit, og Zandra syntes ikke det var rart hun hadde store smerter etterpå, da implantatene var satt inn under muskulaturen. De første ti dagene måtte hun sitte og sove. Smertene ble etter hvert mindre, men ga seg aldri helt.

– Jeg hadde vondt på siden av brystene, og et liv uten bh kunne jeg bare glemme, sier Zandra.

– Jeg måtte til og med ha på meg sports-bh om natten, fordi det gjorde så vondt.

Zandra oppsøkte kirurgen som hadde utført operasjonen to ganger, legen fant ikke noe galt med Zandras bryster. Likevel ble hun ikke bedre.

– Når en pasient kommer med smerter, utføres både en fysisk undersøkelse av brystene, og vi lytter til det pasienten sier. Man ønsker ikke å utsette pasienter for unødvendig stråling, bildediagnostikk er derfor ikke rutine, men gjøres ved spesielle funn, sier legen, som ikke ønsker å bli navngitt.

Hodepine og hjernetåke

Kirurgen forklarer at bryst som er myke, med relativt nyinnsatte implantater, ikke gir mistanke om sprukket implantat. Likevel kan det en sjelden gang skje. Det er hos kvinner med harde bryst, som har hatt implantatet lenge, man kan forvente sprekk eller hull.

Det var ikke bare smerter som plaget Zandra. Hun var generelt veldig sliten, hadde søvnproblemer, hodepine og hjernetåke. Hun tenkte den gangen ikke over at dette kunne ha noe med implantatene å gjøre, og kan heller ikke si helt sikkert om de var de som forårsaket tilstanden. Men formen var så dårlig, at Zandra ikke klarte å stå i full jobb.

– Det ble mange legebesøk, undersøkelser og sykmeldinger, sier Zandra.

– Ett år etter operasjonen, viste blodprøver at jeg var på vei inn i en tidlig overgangsalder. Hvis jeg skulle ha barn, burde jeg få dem nå.

Hun var 34 år og syntes dette hørtes veldig rart ut. Senere har Zandra tenkt at det kanskje var implantatene som påvirket hormonene, dette vet hun heller ikke sikkert.

Oppsmuldret implantat

Året etter fødte Zandra en nydelig datter. Hun ville gjerne amme, men fikk det ikke til, og etter fem uker gikk babyen over på morsmelkerstatning. På den måten kunne pappaen også mate den lille. Zandra var mer sliten enn noen gang, men trøstet seg med det var helt normalt som nybakt mor og med lite søvn.

– Likevel virket det litt rart at jeg skulle være så mye mer utslitt enn andre som fikk barn, sier Zandra.

– Det var på den tiden jeg tilfeldigvis kom over podcasten der damene snakket om BII. Symptomene de beskrev passet så godt med mine, at jeg ble temmelig sikker på at jeg også hadde BII.

Zandra hadde lenge tenkt på det, nå bestemte seg for å fjerne implantatene. Men hun ville vente til datteren var såpass stor, at hun ville forstå at mamma ikke kunne løfte. Så kom Covid 19, og alt ble satt på vent. Men endelig, for ett år siden, ble implantatene operert ut av plastikkirurg Thomas Berg på Cosmo Clinic.

Zandra forteller at det under operasjonen ble oppdaget at det ene implantatet var sprukket. Hun synes det er ekkelt å tenke på at hun kanskje i flere år har gått med et oppsmuldret implantat, spesielt med tanke på ammingen av datteren. Kunne hun ha fått i seg noe?

– Jeg vet at kapselen utenpå implantatet skal fange opp alt, men føler meg ikke helt trygg på at ikke noe kan ha lekket gjennom.

HELSE: - Jeg har erfart noe viktig: God helse er viktigere enn fine pupper! FOTO: Privat
HELSE: - Jeg har erfart noe viktig: God helse er viktigere enn fine pupper! FOTO: Privat Vis mer

Sjelden tilstand – Ingen medisinsk diagnose

– Breast implant illness (BII) er et symptombilde som innbefatter blant annet hodepine, muskel- og leddplager og autoimmune sykdommer, der man tenker at brystprotesene er årsaken. Sammenhengen mellom brystproteser og systemiske sykdommer har vært diskutert helt siden 60-tallet, sier plastikkirurg Thomas Berg.

– Medisinsk forskning, med store studier av mange tusen pasienter, utført særlig i USA på slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, har ikke vist at slike plager er vanligere hos kvinner med brystproteser. Silikonproteser anses å være trygge.

Thomas Berg forklarer at BII ikke er anerkjent som en medisinsk diagnose, da det ikke finnes tilstrekkelig med vitenskapelige bevis som støtter sammenhengen mellom brystproteser og slike plager. Det finnes heller ingen medisinsk test som kan bekrefte tilstanden. På tross av disse studiene, er det noen kvinner som opplever sammenheng mellom sine symptomer og brystproteser. Det finnes mindre studier de senere år som viser at slike plager er noe vanligere hos kvinner med brystproteser, og at noen opplever bedring etter at protesene fjernes.

– Vi har ikke noe nasjonalt register, men jeg anslår at cirka 5000 kvinner får satt inn brystproteser hvert år i Norge. Dette er kvinner som enten blir operert på et kosmetisk grunnlag, eller får operert inn silikonproteser som en del av brystrekonstruksjon etter brystkreft, forteller plastikkirurgen.

– Det finnes dessverre ikke noen gode studier på hvor vanlig BII er, men det er en sjelden tilstand. De fleste kvinner med brystproteser har ingen plager.

Plastikkirurg Thomas Berg. FOTO: Kari Samuelsen
Plastikkirurg Thomas Berg. FOTO: Kari Samuelsen Vis mer

Alle må regne med å bytte implantater

– Silikonproteser har en begrenset holdbarhet, og alle som legger inn brystproteser må regne med å bytte protesene. En av årsakene til dette, er at brystproteser kan sprekke over tid. De fleste protesemerker garanterer for at brystprotesene skal vare i minst ti år, sier Thomas Berg.

– Min erfaring er at dagens brystproteser sjelden sprekker før det har gått ti år, men det skjer en sjelden gang. Hos pasienter som har hatt protesene siden 80- og 90-tallet, er det betydelig vanligere, også fordi protesene på den tiden var av dårligere kvalitet enn i dag.

Plastikkirurgen sier videre at dersom protesene sprekker, vet de at dette øker risiko for bivirkning i form av hard kapsel og smerter i brystene. Man kan tenke seg at et sprukket implantat gir større fare for BII. Men selv har ikke Thomas Berg erfart blant sine pasienter at BII er vanligere hos kvinner med sprukne implantater.

Thomas Berg opererer ut brystproteser hver uke. Det er flere årsaker til at enkelte ønsker å fjerne implantatene. Noen ønsker å bytte proteser, andre ønsker å få dem fjernet fordi man ikke ønsker å ha slikonbryster lengre, eller har symptomer som ved BII.

– Ved Cosmo Clinic informeres alle pasienter som legger inn brystproteser om BII, selv om det ikke er en godkjent diagnose, sier Thomas Berg.

– Jeg vet at mange klinikker ikke gjør det, men jeg mener det er riktig å gi all tilgjengelig informasjon om mulige bivirkninger til pasienter som vurderer å gå gjennom et inngrep.

Dyr lærdom

– Jeg betalte cirka kr. 40 000,- for å få satt inn implantatene og drøyt det dobbelte for protesefjerning og brystløft. I tillegg kommer tapt arbeidsfortjeneste, så det ble en kostbar erfaring, forteller Zandra.

Hun oppfordrer andre kvinner til å søke informasjon på forhånd, slik at de er klar over at Breast Implant Illness kan oppstå. Hun vil verken fraråde eller råde andre når det gjelder slike operasjoner, men mener det er viktig at alle fakta kommer på bordet før inngrepet gjøres.

Alle bestemmer over sin egen kropp, og den som er riktig for den ene, trenger ikke å være bra for den andre. Zandra kan fortsatt ikke med 100 prosent sikkerhet si at det var implantatene som gjorde henne syk, men hun ble i hvert fall raskt bedre da hun fikk fjernet dem.

– Jeg er nå i full jobb, og har i tillegg energi til å være en engasjert mamma og kjæreste.

– Da implantatene ble fjernet, ble det også foretatt et brystløft, og jeg er veldig fornøyd med resultatet. Og jeg har uansett erfart noe viktig: God helse er viktigere enn fine pupper!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer