Hvite Tenner

Smilet ditt har flere hemmeligheter enn du tror

Her er 8 ting du kanskje ikke vet om tennene dine.

SMIIIIL: Vis tennene og smil så mye du kan. Det du viser andre, får du som regel tilbake! Foto: NTB Scanpix
SMIIIIL: Vis tennene og smil så mye du kan. Det du viser andre, får du som regel tilbake! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO:  Den skjønneste jordens blomst er smilet, sa den store norske dikteren Henrik Wergeland. Her er noen fakta om smilets soldater - nemlig tennene:

SÅ SØT: Den første tannen bryter gjerne fram når barnet har passert seks måneder. Foto: NTB Scanpix
SÅ SØT: Den første tannen bryter gjerne fram når barnet har passert seks måneder. Foto: NTB Scanpix Vis mer

1. Det begynner tidlig

Smilet ditt er tannløst når du kommer ut av mors liv, men anlegget for tenner er der – de ligger skjult i kjevene. Utvikling av tennene begynner tidlig i svangerskapet. Barn får normalt 20 melketenner, 10 i overkjeven og 10 i underkjeven. Den første tannen, som oftest en fortann i underkjeven, bryter som regel fram ved 7–8 mnd. Felling av melketennene begynner i fem-seksårsalderen.

2. Du har en sterk front

Tannemaljen er den sterkeste delen av kroppen, fordi det er mer enn 90 prosent harde mineraler. God tannhygiene er viktig for at emaljen ikke skal bli tynnslitt.

3. Gnisser du?

Ved tanngnissing skjærer man tennene mot hverandre, enten i søvne eller i anspente situasjoner. Hos noen er lyden så høy og ubehagelig at den forstyrrer partnerens søvn. Hos andre kan gnissingen være lydløs, og ofte oppdages den da ikke før det oppstår tann- eller kjeveproblemer.

4. Å smile gjør deg glad

Et smil gjør seg ikke bare godt på bilder, det skaper faktisk gode følelser. Å smile gjør at hjernen produserer endorfiner, som i sin tid minsker smerter. Som oftest lokker også et smil fram tilsvarende reaksjon hos den du smiler til.

LES OGSÅ: Derfor bør du smile oftere

PASS PÅ PUSSEN: God tannhygiene er alltid viktig! Foto: NTB Scanpix
PASS PÅ PUSSEN: God tannhygiene er alltid viktig! Foto: NTB Scanpix Vis mer

5. Sukker og syre er fiendene

Karius og Baktus er en del av barnelærdommen og vi vet at sukker kan være skadelig. Fluor har gjort mye for å beskytte mot sukkerskader, men i dag er syreskader et stort problem. En hovedårsak er at brusdrikking.

6. Visdomstennene er overflødige

Visdomstennene kan bryte fram fra 18-årsalderen, men hos mange kommer de ikke før i 20-årene. Noen får dem også senere, spesielt hvis andre tenner fjernes slik at de får en lettere vei ut. I dag er visdomstenner egentlig overflødige. Våre forfedre trengte dem til å tygge grov kost. I dag er maten tilberedt slik at vi ikke trenger så sterk tyggeevne.

LES OGSÅ: De blide lever lenger og takler stress bedre

7. Fargen forandrer seg

Melketennene er blålig hvite, mens de permanente tennene er mer gulaktige. De blir gulere med årene. Tannfargen varierer fra menneske til menneske. Misfarginger kan også forårsakes av mat og drikke, som f.eks. rødvin, kaffe og tobakk. Er det overflatiske misfarginger kan tannpleieren fjerne dem med en grundig pussing. Ved dypere misfarginger kan bleking være løsningen.

LES OGSÅ: Derfor får du rødvinstenner

TILTREKKENDE: Når man smiler så viser man seg fra sin beste side. Foto: NTB Scanpix
TILTREKKENDE: Når man smiler så viser man seg fra sin beste side. Foto: NTB Scanpix Vis mer

8. De tiltrekker

Hørt uttrykket «fanget av et smil»? Flere studier har vist at både kvinner og menn oppfattes som mer attraktive dersom de smiler og virker lykkelige.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Goodhousekeeping.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer