Kultur & Underholdning

Smuler av lykke

Meld deg inn i klubben for oss som elsker duften, smaken og følelsen av nybakt.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne BuxrudFoto: Siren LauvdalMARITS HORN(Ca. 16 stykker)7–8 ss smør eller margarin2 ss sukker5 dl melk50 g gjær1 ts saltca. 1 kg melSmelt smøret. La det surre i kjelen til det nærmer seg brunt. Ha i sukker og melk. La blandingen bli fingervarm før du rører ut gjæren. Bland sammen salt og tilsett melet. Deigen skal være bitte litt løs. La den heve i 30 minutter. Del deigen i 2, kjevle ut tilrunde leiver og snitt kryss slik at du får 8 trekanter. Rull til horn. Etterhev i 40 minutter.Pensle med egg og eventuelt strø på valmuefrø. Stek på 180° i 10 minutter.URTESNURRER(Ca. 30 stykker)50 g smør5 dl melk1/2 pk gjær2 ts salt2 ss sukkerca. 10 dl hvetemel1 potte med basilikum1 bunt persillenoen kvastermed rosmarinevt litt hakket hvitløk100–150 g revet osteventuelt sesamfrø eller hakkede cashewnøtterlitt oljeSmelt smøret i en kjele og bland inn melken. Når blandingen er ca. 35 grader, kan du røre ut gjæren. Ha i salt og sukker. Elt inn mel til du får en fin konsistens på deigen. Dekk til med et klede eller plast og la deigen heve i 40 minutter. Del deigen i to. Kjevle ut til enleiv, slik du lager rullekake. Hakk urter, riv ost og bland inn olje til en slags pesto. Smør halvparten av urteblandingen over deigen. Rull sammen. Gjenta med deig nummer 2. Jeg bruker salvie også, som jeg hakker og blander med 100 g parmesan og god olivenolje. Dette smører jeg på deig nr. 2, ruller og kutter som om det skulle vært kanelsnurrer. Den andre deigen steker jeg hel, som en kake på 225 g i 35 minutter. De små urtesnurrene steker jeg i 10 minutter.RUNDSTYKKER(Til ca. 22)5 dl vann0,5 dl olivenolje1/2 pk gjær2 ts saltca. 10 dl hvetemelolje til steking1 neve gresskarkjernerfersk rosmarinto klyper tørket rosmarinfingersaltVarm vann og olje til det holder ca. 35°. Ha blandingen over i bakebollen og bland inn gjær.Ha i salt, hakkede urter og mel. Elt til du får en fuktig, men smidig deig. Hev under plasti 1 time. Hell deigen på bordet og del den i to. hvis du vil, kan du lage rundstykker av den ene delen og focaccia av den andre. Spar da litt av urtene til å ha på toppen av brødet. Foccacia er en italiensk brødtype, litt tykk pizzabunn-aktig. Jeg brukte rosmarin og havsalt på toppen, men prøv også med potetskiver skåret med høvel, olje og havsalt. Løk, som først har fått kose seg en stund i panna, tomatskiver og revet parmesan er også godt på en foccacia. Rundstykker: Ta noen never gresskarkjerner på bakebordet. Elt deigen inn slik at det fester seg frø både inni og utenpå. Del deigen opp i så store emner du ønsker. Jeg lager litt store boller, som jeg pudrer med litt mel og etterhever i 30 minutter. Begge på midterste rille i ovnen. Vil du ikke bruke rosmarin, kan du bruke andre urter. Foccacia: press deigen forsiktig ut til du får en leiv som passer i en langpanne. Det gjør ingenting om den blir litt mindre. Ca. 1 cm høy. La den heve i 30 minutter. Prikk først med fingrene i deigen slik at du får hull (ikke gjennom), sprinkle med olivenolje og strø på litt godt salt. Dra av rosmarinblader og strø over. Stek i 20 minutter på 225°.BAGELS(Ca. 14 stykker)3 dl vann2 ss olje2 ts salt2 egg + 1 plommeca. 10 dl hvetemel2 ss sukkerRør gjæren ut i fingervarmt vann sammen med sukkeret. La det stå i 5 minutter. Ha blandingen i en eltemaskin, hvis du har, ha i 2 egg, salt og tilsett gradvis melet til du fåren fast deig. Ha deigen på melet bord og arbeid med den til den blir smidig. Hev deigeni 40 minutter. Del den i ca. 14 boller og bruk tommelen til å lage et hull i midten. Trekk litt utover slik at du får en smultringform. Legg dem på et bakebrett og etterhev i 30 minutter. Kok opp vann og 1 ss sukker i en stor kjele. Ha litt mel på bakepapir på brettet. Sett stekeovnen på 220°. Ha i to og to bagels i kjelen og la dem koke 4–5 minutter hver. Ta dem ut med en hullsleiv. Eventuelt legg dem kjapt på kjøkkenpapir slik at litt av vannet forsvinner. Pensle med eggeplomme, strø på med favorittfrø. Jeg bruker sesamfrø og valmuefrø. Stek i 25 minutter.GRISSINI(Så mange du vil)50 g smør2 dl melk1/2 pk gjær2 ts salt1 egg60 g parmesan7 dl hvetemelSmelt smøret og ha i melken. Rør ut gjæren når blandingen er fingervarm. Ha i salt og egg. Tilsett melet og revet parmesan. Kna deigen til den er smidig. Hev i 40 minutter. Rull til litt tynne blyantstørrelser og hev i 30 minutter. Stek i 25 på 175°. Du kan eventuelt pensle dem med egg før du steker dem, og strø på sesamfrø.RUNDSTYKKER MED VALNØTTER OG GRESSKARKJERNEFRØ(12 stykker)1 ss smør2,5 dl melk1/2 pk gjær1 ts salt4 dl hvetemel1–2 dl siktet rugmel100 g valnøtter2 ss gresskarkjernerSmelt smøret. Tilsett melken og la blandingen bli fingervarm. Hell over i en bakebolle og rør ut gjæren. Ha i salt, rugmel, hvetemel, nøtter og gresskarkjerner. Elt deigen godt og hev på et lunt sted i 45 minutter. Ha deigen på bakebordet, kna den godt, rull til pølser ogdel den opp i biter. Velg selv om du vil ha bolleform, eller gjøre som jeg og rulle hver bolle til en liten pølse og lage en knute. Legg rundstykkene på et bakebrett med bak papir og dryss mel over. Etterhev i 30 minutter, Stek i 15 minutter på 220°.SJEFENS BAGETTER(4 stykker)50 g gjær6 dl lunkent vann2 ts saltså mye hvetemel at det blir en tykk grøt/klissete deig.Rør gjæren ut i fingervarmt vann og bland inn salt og mel. Hev den klissete røra i 1 time. Hell deigen ut på et veldig godt melet bord. Snitt den i 4 deler og vri emnene til 4 brød. Du skal altså ikke kna. Flytt forsiktig over på et bakebrett med bakepapir. Stek på høyeste temperatur i 15–17 minutter. Min ovn går ikke høyere enn 230°, og det ble bra. Min sjef sier bagettene blir best hvis de blir fryst og tint i ovnen. Jeg tok dem med til en middag hosnoen venner hvor de ble tint i ovnen. Supergode! Et annet tips er at hvis du hever deigen over natten, kan du gå ned til 5 g gjær. Denne oppskriften kan også være et utgangspunkt til mye annet spennende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer