Kultur & Underholdning

Smuler av lykke

Meld deg inn i klubben for oss som elsker duften, smaken og følelsen av nybakt.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Hanne Buxrud
Foto: Siren Lauvdal












MARITS HORN
(Ca. 16 stykker)
7–8 ss smør eller margarin
2 ss sukker
5 dl melk
50 g gjær
1 ts salt
ca. 1 kg mel

Smelt smøret. La det surre i kjelen til det nærmer seg brunt. Ha i sukker og melk. La blandingen bli fingervarm før du rører ut gjæren. Bland sammen salt og tilsett melet. Deigen skal være bitte litt løs. La den heve i 30 minutter. Del deigen i 2, kjevle ut til
runde leiver og snitt kryss slik at du får 8 trekanter. Rull til horn. Etterhev i 40 minutter.
Pensle med egg og eventuelt strø på valmuefrø. Stek på 180° i 10 minutter.

URTESNURRER
(Ca. 30 stykker)
50 g smør
5 dl melk
1/2 pk gjær
2 ts salt
2 ss sukker
ca. 10 dl hvetemel
1 potte med basilikum
1 bunt persille
noen kvaster
med rosmarin
evt litt hakket hvitløk
100–150 g revet ost
eventuelt sesamfrø eller hakkede cashewnøtter
litt olje

Smelt smøret i en kjele og bland inn melken. Når blandingen er ca. 35 grader, kan du røre ut gjæren. Ha i salt og sukker. Elt inn mel til du får en fin konsistens på deigen. Dekk til med et klede eller plast og la deigen heve i 40 minutter. Del deigen i to. Kjevle ut til en
leiv, slik du lager rullekake. Hakk urter, riv ost og bland inn olje til en slags pesto. Smør halvparten av urteblandingen over deigen. Rull sammen. Gjenta med deig nummer 2. Jeg bruker salvie også, som jeg hakker og blander med 100 g parmesan og god olivenolje. Dette smører jeg på deig nr. 2, ruller og kutter som om det skulle vært kanelsnurrer. Den andre deigen steker jeg hel, som en kake på 225 g i 35 minutter. De små urtesnurrene steker jeg i 10 minutter.

RUNDSTYKKER
(Til ca. 22)
5 dl vann
0,5 dl olivenolje
1/2 pk gjær
2 ts salt
ca. 10 dl hvetemel
olje til steking
1 neve gresskarkjerner
fersk rosmarin
to klyper tørket rosmarin
fingersalt

Varm vann og olje til det holder ca. 35°. Ha blandingen over i bakebollen og bland inn gjær.
Ha i salt, hakkede urter og mel. Elt til du får en fuktig, men smidig deig. Hev under plast
i 1 time. Hell deigen på bordet og del den i to. hvis du vil, kan du lage rundstykker av den ene delen og focaccia av den andre. Spar da litt av urtene til å ha på toppen av brødet. Foccacia er en italiensk brødtype, litt tykk pizzabunn-aktig. Jeg brukte rosmarin og havsalt på toppen, men prøv også med potetskiver skåret med høvel, olje og havsalt. Løk, som først har fått kose seg en stund i panna, tomatskiver og revet parmesan er også godt på en foccacia. Rundstykker: Ta noen never gresskarkjerner på bakebordet. Elt deigen inn slik at det fester seg frø både inni og utenpå. Del deigen opp i så store emner du ønsker. Jeg lager litt store boller, som jeg pudrer med litt mel og etterhever i 30 minutter. Begge på midterste rille i ovnen. Vil du ikke bruke rosmarin, kan du bruke andre urter. Foccacia: press deigen forsiktig ut til du får en leiv som passer i en langpanne. Det gjør ingenting om den blir litt mindre. Ca. 1 cm høy. La den heve i 30 minutter. Prikk først med fingrene i deigen slik at du får hull (ikke gjennom), sprinkle med olivenolje og strø på litt godt salt. Dra av rosmarinblader og strø over. Stek i 20 minutter på 225°.

BAGELS
(Ca. 14 stykker)
3 dl vann
2 ss olje
2 ts salt
2 egg + 1 plomme
ca. 10 dl hvetemel
2 ss sukker

Rør gjæren ut i fingervarmt vann sammen med sukkeret. La det stå i 5 minutter. Ha blandingen i en eltemaskin, hvis du har, ha i 2 egg, salt og tilsett gradvis melet til du får
en fast deig. Ha deigen på melet bord og arbeid med den til den blir smidig. Hev deigen
i 40 minutter. Del den i ca. 14 boller og bruk tommelen til å lage et hull i midten. Trekk litt utover slik at du får en smultringform. Legg dem på et bakebrett og etterhev i 30 minutter. Kok opp vann og 1 ss sukker i en stor kjele. Ha litt mel på bakepapir på brettet. Sett stekeovnen på 220°. Ha i to og to bagels i kjelen og la dem koke 4–5 minutter hver. Ta dem ut med en hullsleiv. Eventuelt legg dem kjapt på kjøkkenpapir slik at litt av vannet forsvinner. Pensle med eggeplomme, strø på med favorittfrø. Jeg bruker sesamfrø og valmuefrø. Stek i 25 minutter.

GRISSINI
(Så mange du vil)
50 g smør
2 dl melk
1/2 pk gjær
2 ts salt
1 egg
60 g parmesan
7 dl hvetemel

Smelt smøret og ha i melken. Rør ut gjæren når blandingen er fingervarm. Ha i salt og egg. Tilsett melet og revet parmesan. Kna deigen til den er smidig. Hev i 40 minutter. Rull til litt tynne blyantstørrelser og hev i 30 minutter. Stek i 25 på 175°. Du kan eventuelt pensle dem med egg før du steker dem, og strø på sesamfrø.

RUNDSTYKKER MED VALNØTTER OG GRESSKARKJERNEFRØ
(12 stykker)
1 ss smør
2,5 dl melk
1/2 pk gjær
1 ts salt
4 dl hvetemel
1–2 dl siktet rugmel
100 g valnøtter
2 ss gresskarkjerner

Smelt smøret. Tilsett melken og la blandingen bli fingervarm. Hell over i en bakebolle og rør ut gjæren. Ha i salt, rugmel, hvetemel, nøtter og gresskarkjerner. Elt deigen godt og hev på et lunt sted i 45 minutter. Ha deigen på bakebordet, kna den godt, rull til pølser og
del den opp i biter. Velg selv om du vil ha bolleform, eller gjøre som jeg og rulle hver bolle til en liten pølse og lage en knute. Legg rundstykkene på et bakebrett med bak papir og dryss mel over. Etterhev i 30 minutter, Stek i 15 minutter på 220°.

SJEFENS BAGETTER
(4 stykker)
50 g gjær
6 dl lunkent vann
2 ts salt
så mye hvetemel at det blir en tykk grøt/klissete deig.

Rør gjæren ut i fingervarmt vann og bland inn salt og mel. Hev den klissete røra i 1 time. Hell deigen ut på et veldig godt melet bord. Snitt den i 4 deler og vri emnene til 4 brød. Du skal altså ikke kna. Flytt forsiktig over på et bakebrett med bakepapir. Stek på høyeste temperatur i 15–17 minutter. Min ovn går ikke høyere enn 230°, og det ble bra. Min sjef sier bagettene blir best hvis de blir fryst og tint i ovnen. Jeg tok dem med til en middag hos
noen venner hvor de ble tint i ovnen. Supergode! Et annet tips er at hvis du hever deigen over natten, kan du gå ned til 5 g gjær. Denne oppskriften kan også være et utgangspunkt til mye annet spennende.

Marits horn
Marits horn Vis mer
Urtesnurrer
Urtesnurrer Vis mer
Rundstykker
Rundstykker Vis mer
Bagels
Bagels Vis mer
Grissini
Grissini Vis mer
Rundstykker med valnøtter og gresskarkjernefrø
Rundstykker med valnøtter og gresskarkjernefrø Vis mer
Sjefens bagetter
Sjefens bagetter Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer