Føflekkreft

Solglade Aud fikk føflekkreft under foten: - Hvem tenker vel på å smøre fotsålene?

Svart flekk viste seg å være noe alvorlig.

FIKK FØFLEKKREFT: Aud lever store deler av året under Spanias sol. At det var mulig å få kreft under foten, tenkte hun aldri på. Foto: Alf Øystein Støtvig
FIKK FØFLEKKREFT: Aud lever store deler av året under Spanias sol. At det var mulig å få kreft under foten, tenkte hun aldri på. Foto: Alf Øystein Støtvig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg har visst tråkket i olje», tenker Aud Gulliksen (70) fra Porsgrunn. Den lille flekken under hælen er svart og utflytende. Hun har ikke lagt merke til den før, enda hun går mye med bare føtter siden hun bor mesteparten av året i Spania. For sikkerhets skyld oppsøker hun fastlegen når hun er i Norge noen uker senere. Dette var i 2012.

«Det er en helt ufarlig føflekk og ingen ting å bekymre seg for», er beskjeden fra legen. Aud slår seg til ro med det. Men to år senere begynner føflekken å forandre seg.

– Det første jeg la merke til var at føflekken hadde åpnet seg og begynt å væske, forteller hun.

LES OGSÅ: Mette har hatt føflekkreft fire ganger 

Liten betennelse?

Vi møter Aud hjemme på Herøya utenfor Porsgrunn. Her deler hun en generasjonsbolig med sønnen Roger og fire barnebarn mellom 7 og 18 år. Hun viser oss den ene hælen sin. Den har fortsatt merker etter det hun har vært igjennom.

RAMMET AV AGGRESSIV KREFTTYPE: – Legene virket veldig usikre på hva slags kreft dette var, siden føflekken satt på et uvanlig sted, sier Aud. Foto: Alf Øystein Støtvig
RAMMET AV AGGRESSIV KREFTTYPE: – Legene virket veldig usikre på hva slags kreft dette var, siden føflekken satt på et uvanlig sted, sier Aud. Foto: Alf Øystein Støtvig Vis mer

I juni 2014 oppsøkte hun fastlegen i Norge på nytt. Det har kommet tre små flekker, såkalte øyer, ved siden av hovedflekken. Heller ikke denne gangen reagerer legen på noe unormalt.

– Han mente jeg hadde en liten betennelse, og ga meg en salve, forteller Aud.

Behandlingen hjalp, men likevel ble det stadig vondere å tråkke på hælen. Slik fortsatte det gjennom sommeren i Spania. Aud ville holde seg til fastlegen i Norge, og derfor er det først i desember at legen får sett føflekken på nytt. Denne gangen reagerer han. Hun blir sendt videre til Skien sykehus, hvor det blir tatt flere prøver, og får beskjed om at hun vil få resultatet i løpet av julen.

LES OGSÅ: Se hvordan høye hæler skader føttene

Vanskelig å oppdage

Føflekkreft er den kreftformen som har økt mest i Norge de siste årene. Nå er vi blant landene i Europa med høyest forekomst, og Norge har også den høyeste dødeligheten. I 2014 var det 2003 nye tilfeller av føflekkreft, omtrent likt fordelt mellom kvinner og menn.

– Føflekkreft er den mest dødelige hudkreftformen fordi den kan spre seg til andre organer, sier forsker ved Kreftregisteret, Trude Eid Robsahm.

NÅ ER FØFLEKKEN BORTE: Auds hæl har fortsatt merker etter det hun har vært gjennom. Foto: Alf Øystein Støtvig
NÅ ER FØFLEKKEN BORTE: Auds hæl har fortsatt merker etter det hun har vært gjennom. Foto: Alf Øystein Støtvig Vis mer

Prognosen for dem som rammes er som regel god fordi de aller fleste tilfeller diagnostiseres på et tidlig stadium. Men ved spredning faller overlevelsen dramatisk.

De som blir rammet av føflekkreft på tær, fotsåler, fingre, håndflater, negler og i slimhinner har en type føflekkreft som heter akralt letiginøst melanom.

– Dette er andre områder enn de man normalt assosierer med føflekkreft og det kan gå lang tid før pasienten oppdager disse, særlig hvis de er under fotsålene, sier Robsahm.

LES OGSÅ: Kroppsdelene som er mest utsatt for kreft

Redd for spredning

– Jeg er så glad jeg bor i samme hus som Roger og ungene, sier Aud.

For da telefonen fra sykehuset kom i romjulen, med beskjed om at hun hadde den alvorlige kreftdiagnosen, var det godt å ha noen rundt seg.

– Det var helt forferdelig. Jeg fikk sjokk og husker jeg gikk rett ned til Roger for å fortelle ham det.

Legen hadde fortalt at hun skulle få et brev med tidspunkt for operasjon. Ut over det var det lite informasjon.

GODT MED DE NÆRE: Sønnen Roger og barnebarnet Martine (8) var en viktig støtte for Aud etter kreftdiagnosen. Foto: Privat
GODT MED DE NÆRE: Sønnen Roger og barnebarnet Martine (8) var en viktig støtte for Aud etter kreftdiagnosen. Foto: Privat Vis mer

– Legene virket veldig usikre på hva slags kreft dette var, siden føflekken satt på et uvanlig sted, sier Aud.

Først da hun ble operert noen uker senere fikk hun beskjed om at det var en svært aggressiv krefttype.

Hun fikk også infeksjon i operasjonssåret, og måtte ha hjelp av sønnen til å stelle det. Han var nærmest sykepleieren hennes i tre uker, mens hun levde i uvisshet om kreften hadde spredt seg. Til slutt fikk Aud time på Radiumhospitalet for en grundig undersøkelse. Der fikk hun beskjeden hun knapt hadde turt å håpe på – det var ingen tegn til spredning. For en lettelse!

LES OGSÅ: Derfor gråter du

Nyter sola i skyggen

– Jeg har vært mye i sola gjennom hele livet, og tok også solarium da jeg var yngre. Men jeg har alltid vært veldig nøye med å bruke solkrem, men fotsålene har jeg ikke pleid å smøre. Hvem tenker vel på det?

Nå har hun fått forbud av legen mot å sole seg.

GLAD I SOL: Aud lever store deler av året under Spanias sol, men er flink til å skjerme seg. At det var mulig å få føflekkreft under foten, tenkte hun aldri på. Foto: Privat
GLAD I SOL: Aud lever store deler av året under Spanias sol, men er flink til å skjerme seg. At det var mulig å få føflekkreft under foten, tenkte hun aldri på. Foto: Privat Vis mer

– Men de har jo parasoller i Spania, sier hun smilende.

Hun setter enda større pris på at hun har leilighet i Spania nå, enn det hun gjorde før sykdommen.

– Jeg nyter dagene i Spania, men setter også enormt pris på turene hjem til Norge for å være sammen med barn og barnebarn.

Men det å ha vært alvorlig syk har endret noe. Livet er blitt skjørt:

– Hver gang jeg reiser hjem til Norge, tar jeg med alle koffertene mine. Det gjorde jeg ikke før, sier Aud.

LES OGSÅ: Er du redd for døden?

Folk med lys hud er mest utsatt

Føflekkreftoreningen får mange henvendelser fra folk som er bekymret for føflekker.

– Mange er redde for å få føflekkreft, men over 80 prosent av dem som fjerner et malignt melanom, har fjernet problemet for godt, sier Ann Helen Torstveit.

Hun er fagmedlem i Føflekkreftforeningen og sykepleier ved Avdeling for utprøvende kreftbehandling ved Radiumhospitalet.

– Det er veldig viktig å fjerne kreften på et tidlig stadium, for å få en god prognose. Ofte kan det virke tilfeldig hvem som blir rammet, men lyse mennesker har en høyere risiko for å utvikle føflekkreft enn mørke, rett og slett fordi de tåler sol dårligere og lettere blir solbrent, sier hun.

ONDARTET: Slik ser en kreft-føflekk ut. Typisk er de ujevne kantene og den mørke fargen. Foto:  Kreftforeningen
ONDARTET: Slik ser en kreft-føflekk ut. Typisk er de ujevne kantene og den mørke fargen. Foto: Kreftforeningen Vis mer

Det er derfor viktig med god solbeskyttelse så man unngår å bli brent, og det er ekstra viktig for dem som har lys hud og mange føflekker. Kreftforeningen og Føflekkreftforeningen anbefaler også at man tar pauser fra sola mellom kl. 12 og 15.

– Det er veldig viktig å følge med på sine egne føflekker. Er det noen som forandrer seg eller noen som ser annerledes ut enn de andre, bør man kontakte lege som kan vurdere om den bør fjernes, sier Torstveit.

LES OGSÅ: Sjekk føflekkene dine minst én gang i måneden

Nye medisiner gir håp

– De aller fleste tilfeller av lokal føflekkreft kureres ved kirurgi, mens for sykdom med spredning har det vært et begrenset behandlingstilbud, sier forsker ved Kreftregisteret, Trude Eid Robsahm.

I enkelte tilfeller kan det gis strålebehandling eller cellegift, for eksempel ved gjentatte tilbakefall i samme område, og som lindrende behandling ved spredning som ikke kan opereres. Men det har også kommet nye kreftmedisiner som kan ha god effekt.

Trude Eid Robsahm forsker på føflekkreft ved Kreft­registeret. Foto: Privat
Trude Eid Robsahm forsker på føflekkreft ved Kreft­registeret. Foto: Privat Vis mer

– Nye studier viser at disse pasientene kan ha effekt av immunbehandling. Dette er medisiner som stimulerer pasientens immunforsvar slik at kroppen selv blir i stand til å bekjempe kreftcellene. En kombinasjon av to slike medisiner har vist seg å kunne ha stor effekt, sier Eid Robsahm.

LES OGSÅ: Barna tegnet sine håp

Vær obs på slike føflekker:

  • A: Asymmetri. Er føflekken asymmetrisk og uregelmessig i formen?
  • B: Begrensning. Har føflekken uregelmessig begrensning mot huden?
  • C: Kulør/farge. Har føflekken flere fargevariasjoner? Malignt melanom vil ofte være svart eller ha svarte partier.
  • D: Diameter. Er føflekken over 6 millimeter i diameter?
  • E: Endring. En ny føflekk eller en føflekk som forandrer størrelse, tykkelse, form eller farge.

Kan du solvettreglene?

  • Ta pauser fra sola – unngå å bli solbrent!
  • Bruk klær, solhatt og solbriller!
  • Bruk solkrem med minst faktor 15!
  • Unngå solarium!

Kilder: Kreftforeningen.no og www.foflekkreft.no

Denne reportasjen har også vært på trykk i Allers nr. 20.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer